Bästa vattentäta löparskor 2024 – En guide till Gore-Tex löparskor

bästa vattentäta löparskor 2024

När vädret är regnigt och terrängen blöt, kan vattentäta löparskor vara en räddning för löpare. Det finns många alternativ på marknaden, men Gore-Tex löparskor är ofta det första valet för löpare som behöver skydda sina fötter från väta utan att kompromissa med komfort och prestanda. I denna artikel går jag igenom vanliga frågor om Gore-Tex och tar fram bästa vattentäta löparskor 2024.

Gore-Tex är oerhört populärt både på löparskor och löparkläder. Numera har de flesta märken av löparskor modeller med benämningen GTX efter sig. Det innebär att skorna har ett Gore-Tex membran på skorna som skyddar mot vatten och håller fötterna torra. Här tar jag fram mina favoriter till bästa vattentäta löparskor, eller egentligen bästa Gore-Tex löparskor 2024. Längre ner går jag lite närmare in på vad Gore-Tex egentligen är.

Bästa Gore-Tex löparskor 2024 – I denna guide

  1. Bäst i test vattentäta löparskor 2024Nike InfinityRN 4 GORE-TEX
  2. Bästa vattentäta trailskor 2024Nike Pegasus Trail 5 GTX
  3. Bästa vattentäta löparskor för vinterIcebug NewRun BUGrip GTX

Bästa vattentäta löparskor 2024

Som sagt har de flest märken numera löparskor med Gore-Tex membran. Det inrymmer allt från Nike, till Hoka och ASICS. Även svenska Icebug har Gore-Tex membran på sina välkända dubbade löparskor för vinterföre. Här är mina favoriter till bästa vattentäta löparskor 2024:

1. Bäst i test vattentäta löparskor 2024 – Nike InfinityRN 4 GORE-TEX

bästa vattentäta löparskor 2024

Det finns många om budet då det gäller bästa löparskor med Gore-Tex eftersom många märken väljer att lansera sina bästsäljande modeller i detta material mot senhösten och vintern. En av de modeller som jag gillar väldigt mycket är Nike InfinityRN 4 GORE-TEX som kom ut i november ifjol.

Jag tycker själv att detta är en bättre modell än originalet Nike InfinityRN 4, inte minst tack vare yttersulan. Detta är den vinteranpassade versionen av Nike InfinityRN 4 med en vattentät ovandel i GORE-TEX och reflekterande detaljer.

Den har en maximal dämpning och en mjuk, svängd plattform i ett ReactX-skummaterial samt en väldigt bekväm hälkappa och plös som ger en tajt passform runt foten.

Storm Tread-yttersulan är enligt mig en riktig “hit” och jag hoppas att Nike lägger in denna på fler modeller i framtiden. Denna ger väldigt bra grepp på våta och hala ytor som ju är väldigt vanlig i svenska förhållanden såhär års.

Denna modell har också en bred tåbox som passar löpare med breda fötter.

2. Bästa vattentäta trailskor 2024 – Nike Pegasus Trail 5 GTX

bästa vattentäta trailskor 2024

När det gäller löparskor som är bäst för traillöpning är vattentäthet en viktig faktor. Speciellt under höstens lopp när underlaget tenderar att vara fuktigt och lerigt. En av de modeller av trailskor som jag gillar väldigt mycket är nya Nike Pegasus Trail 5 som kom ut tidigare i år och som fått flera viktiga uppdateringar.

Detta är en löparsko som är stabil trots att den har bra dämpning med en mellansula i ReactX-skummaterial. Även greppet har fått betydande uppdateringar från den förra modellen med dess Nike Trail ATC-yttersula. Men dess främsta fördel är ändå bekvämligheten i innerdelen av skon.

Jag rekommenderar främst Gore-Tex modellen av skon som har en hög hälkappa som gör att skräp och grus inte hamnar i skon. Dessa har också 3D-tryck på tån, medan Gore-Tex membranet skyddar mot väta och håller fötterna torra.

3. Bästa vattentäta löparskor för vinter – Icebug NewRun BUGrip GTX

Bästa vattentäta löparskor för vinter 2024

Då det gäller bästa löparskor för vinterföre finns det en modell som jag kan rekommendera inte minst för dess mångsidighet. NewRun BUGrip GTX är utvecklad för löpare som hellre springer på vägar än på stigar under vinterhalvåret.

Många löpare väljer att lägga till dubbar till deras vanliga löparskor under vintern, men jag har aldrig riktigt gillat detta upplägg. Kanske främst eftersom jag springer så mycket att jag tycker att det är värt att investera i ett par hållbara dubbskor för löpning.

Att springa utan dubbar på vintern är riskfylld så därför springer jag i regel alltid med dessa om det ens finns en liten risk för halka. Det ger en betydligt bättre löpkänsla när man kan slappna av och förlita sig på greppet hos dubbskor.

Icebug NewRun har ett vattentätt GORE-TEX®-membran med ett BOA® Fit System snörsystem som gör att skon anpassar sig efter foten och sitter på plats. Sulan har en stabil och bred bas och har riktigt bra dämpning.

En av de bästa egenskaperna med NewRun är ändå hållbarheten hos dubbarna. Denna modell har 17 BUGrip®-dubbar i karbidstål som är oerhört hållbara och håller för flera säsonger även om man tidvis springer t.o.m. på asfalt.

Vad är Gore-Tex?

Gore-Tex är ett högteknologiskt membran som utvecklats av företaget W.L. Gore & Associates. Detta membran är känt för sin unika förmåga att vara både vattentätt och andningsbart, vilket gör det till ett populärt val för olika typer av kläder och skor som ska användas under utmanande väderförhållanden. Gore-Tex-membranet består av mikroskopiska porer som är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe, men 700 gånger större än en vattenånga. Detta innebär att regn och vatten inte kan tränga in, men svett och fukt från insidan kan lätt passera ut.

Gore-Tex-membran används i olika typer av produkter, inklusive löparskor, där det integreras i överdelen av skon för att ge skydd mot regn, lera och fukt samtidigt som det möjliggör ventilering.

Hur vattentät är Gore-Tex?

Gore-Tex är extremt vattentätt, vilket innebär att det effektivt hindrar vatten från att tränga igenom materialet. Det har testats noggrant i laboratorier och i fält för att säkerställa dess förmåga att motstå vatteninträngning under olika förhållanden. Tack vare de mikroskopiska porerna i membranet, som är mycket mindre än vattendroppar, fungerar Gore-Tex som en barriär mot vatten. Detta innebär att du kan springa genom regn, snö eller våta terränger utan att oroa dig för att dina fötter ska bli blöta.

Vattentätheten hos Gore-Tex är inte bara en tillfällig funktion. Membranet är konstruerat för att vara hållbart och bibehålla sina vattentäta egenskaper över tid. De flesta tillverkare av Gore-Tex-produkter erbjuder också garantier som säkerställer att produkterna förblir vattentäta under normal användning.

Hur mycket andas Gore-Tex?

Trots sin vattentäthet är Gore-Tex också känt för sin förmåga att andas. Detta innebär att fukt och svett från fötterna kan avdunsta genom membranet och ut i omgivningen, vilket hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma även under intensiva löprundor. Den andningsbara funktionen hos Gore-Tex kommer från dess struktur, där de mikroskopiska porerna tillåter vattenånga att passera samtidigt som de blockerar vätska.

Men hur bra andas egentligen Gore-Tex jämfört med andra material? Det beror på. Medan Gore-Tex är mycket effektivt på att släppa ut fukt, kan andra faktorer som temperatur och luftfuktighet påverka dess andningsförmåga. Vid kallare temperaturer kan membranet kännas mindre andningsbart, eftersom fukt kan ha svårare att avdunsta. Generellt sett är dock Gore-Tex en av de bästa materialen på marknaden när det gäller att kombinera vattentäthet och andningsbarhet.

Att välja rätt löparsko med Gore-Tex kan göra en enorm skillnad i din löparupplevelse, särskilt under regniga eller snöiga förhållanden. Genom att förstå hur Gore-Tex fungerar och vad det kan erbjuda, kan du göra ett mer informerat val och hitta den perfekta skon för just dina behov.

More from Benny Sjölind
Håll jämna steg med Kipchoge: Lås upp dina COROS-badges
Som tidigare nämnt är det GPS-löparklockan COROS PACE 2 som Eliud Kipchoge...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *