Hur digitala tvillingar kan hjälpa oss optimera vår prestation i framtiden

digital tvillingar inom idrott

Inom idrottsvärlden söker man ständigt efter vägar för att förbättra prestationer och slå nya rekord. I dessa strävanden står modern teknik redo att omdefiniera gränserna för vad som är möjligt. Med innovationer som digitala tvillingar och artificiell intelligens (AI) öppnas nya möjligheter upp inom träning, förberedelser och taktik för idrottare.

Vi har bland annat sett vad teknik som löparskor med kolfiberplatta gjort för utvecklingen inom löpning. Denna har definitivt gjort sitt till för all rekordslakt vi sett på allt från maraton till kortare sträckor ända ner till 5 km de senaste åren. Tekniken har även gjort så att återhämtningsprodukter för löpning som massagepistoler och massagebyxor blivit allt bättre.

Men det är bara början på innovativa produkter/tekniker som är under utveckling. Att detta kommer att göra sitt till för att förbättra våra prestationer är det ingen tvekan om. En annan intressant teknik som är på stark frammarsch är digitala tvillingar som ger oss nya möjligheter att analysera vår kropp och därigenom både förbättra vår hälsa och våra prestationer.

Ett av de företag som ligger i framkant inom denna utveckling är Tata Consultancy Services (TCS), som har som vision att med dessa teknologier hjälpa till att slå flera av de rekord inom sportens värld som i dagsläget ser ouppnåeliga ut.

Visualisering av hur digitaliseringen kan hjälpa oss optimera prestationen i framtiden.
Visualisering från Tata Consultancy Services av hur digitaliseringen kan hjälpa oss optimera prestationen i framtiden.

TCS utforskar användningen av digitala tvillingar som en metod för att förbättra idrottares träning och tävlingsstrategier. Denna teknik möjliggör skapandet av virtuella kopior av atleter, vilket ger insikter om hur olika träningsmetoder, kostprogram och tävlingsförhållanden påverkar deras prestationer.

Genom att analysera data från dessa digitala kopior kan atleter och deras tränare göra mer informerade beslut om hur man bäst förbereder sig för att nå och överträffa rekord.

Pionjärarbete med digitala tvillinghjärtan

digitala tvillinghjärtan idrott

Des Linden, en framstående maratonlöpare med segrar i Boston Marathon och deltagande i två olympiska spel, har med hjälp av TCS blivit pionjär inom användningen av digitala tvillinghjärtan.

Denna banbrytande teknik, som skapar en virtuell kopia av Lindens hjärta, syftar till att optimera hennes prestationer genom att ge insikter om hennes kardiovaskulära hälsa.

Det ger en noggrann bild av hur hjärtat fungerar under olika förhållanden, vilket möjliggör anpassade träningsprogram och strategier för att maximera hennes fysiska potential.

digitala tvillinghjärtan

Här är några av de funktioner och fördelar med digitala tvillinghjärtan:

  • Realtidsövervakning: Det digitala tvillinghjärtat erbjuder kontinuerlig uppsikt över vitala parametrar som hjärtfrekvens och blodflöde, vilket ger omedelbar feedback och möjliggör datadrivna beslut om träning och återhämtning.
  • Simuleringar för optimering: Genom att utföra simuleringar av olika tränings- och tävlingsscenarier kan idrottare bättre förbereda sig för fysiska utmaningar och optimera sina chanser till framgång.
  • Personlig medicin och hälsovård: Den digitala tvillingen representerar en fusion mellan idrottsvetenskap och individanpassad medicin, vilket gör det möjligt att skräddarsy hälsoplaner och träningsstrategier.

Framtidens möjligheter

Potentialen som AI och digitala tvillingar för med sig är enorm. Genom att kombinera realtidsdata med avancerade simuleringar kan idrottare uppnå en nivå av förberedelse och anpassning som tidigare varit otänkbar. Denna teknologi erbjuder inte bara vägar till personlig förbättring och hälsa utan öppnar också upp för oändliga möjligheter för elitidrottare över hela världen.

I en värld där marginalerna mellan seger och nederlag blir allt mindre, kan den här typen av teknik vara det som definierar nästa generations idrottsrekord. TCS arbete med att integrera digitala tvillingar och AI i idrottens värld visar på en spännande framtid där gränserna för mänsklig prestation kontinuerligt omdefinieras.

De legendariska rekorden – kommer de någonsin slås?

I friidrottens anrika historia finns det många rekord som har stått oöverträffade i decennier. Dessa inkluderar Jarmila Kratochvilovas 800 meters-lopp 1983 och Florence Griffith-Joyners 100 och 200 meters-lopp 1988, bland andra.

På hemmaplan har Linda Haglunds tider på 100 och 200 meter för damer varit orubblade sedan 1979 och 1980. Dessa prestationer har skapat frågor om vilka strategier som kan användas för att nå och överträffa dessa historiska rekord.

Vi har redan sett att det bara är en tidsfråga innan någon går under drömgränsen på 2 timmar på ett maraton. Nu har vi också alla de hjälpmedel tillhanda som i större grad än tidigare kan hjälpa till att slå även rekorden på kortare sträckor. Flera av ovan nämnda världsrekord har ryktats tillkomma med hjälp av doping, men frågan är om man på tillåten väg kan slå dessa rekord med hjälp av förbättrade hjälpmedel?

Verktygen finns och som löparfantaster går vi onekligen en intressant framtid tillmötes med den snabba tekniska utvecklingen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *