Hårt distanspass på 10 km

Nu blir det strax fotbollsfest, men låt mig först redogöra för dagens träningspass.

Idag var det dags för ett lite hårdare distanspass. I mitt schema stod att läsa 10 km som skulle avverkas på 41 minuter. Det är alltid lite ångestfyllt att påbörja de hårdare träningspassen där man har tidsmål. Denna typ av kvalitetspass, där jag kör nästan hela distanspasset i riktigt rask takt nära maratonfart har tidigare varit rätt sällsynta för min del. Oftast brukar jag föredra att köra kvalitetspassen i form av intervaller eller backlöpning där intervallerna går under tröskelfart.

Jag började passet med en uppvärmning på 3 km i lugnt fart på över 5 min./km. Efter detta drog jag lite dynamisk stretching innan det var dags att köra igång. Målet var alltså att hålla en fart på 4:10 min./km över hela sträckan på 10 km. Början gick riktigt bra och jag var t.o.m. under 4 min./km på de första kilometerna. Därefter började det dock kännas att jag inte kört speciellt mycket fartträning den senaste tiden. Farten sjönk och jag fick fokusera hårt för att hållas vid den önskade farten.

Under de sista kilometerna fick jag också släppa efter lite på mina krav gällande farten och den sjönk till runt 4:15 min./km. Jag avverkade sist och slutligen sträckan på 41:30, alltså lite över min målsättning.

Jag är ändå riktigt överraskad att jag lyckades hålla så bra fart över en så lång sträcka under mitt första egentliga kvalitetspass på den nya säsongen. Enligt mina erfarenheter brukar kroppen reagera rätt snabbt på denna typ av träning och därför borde motsvarande pass de närmaste veckorna inte orsaka samma smärtsamma upplevelse.

Även om jag i större utsträckning kommer att fokusera på denna typ av kvalitetsträning i uppbyggnaden inför Paris Marathon så kommer jag ändå som nämnt att ibland variera med mina sedvanliga intervaller samt backträning. Jag tror ändå att kvalitetspass där man håller sig i eller över tröskelfart sliter betydligt mindre på kroppen än vad den kvalitetsträning som bedrev ifjol gör. Det är även detta som är bakgrunden till att jag nu försöker förändra upplägget lite gällande kvalitetspassen. Jag försöker helt enkelt att inte köra slut på kroppen under enskilda kvalitetspass, utan se till att spara på kroppen även till följande dags träningspass. Med det upplägget skall jag förhoppningsvis kunna köra även återhämtningspassen i hyfsat tempo.

PicsArt_1384890967549
Genast efter passet blev det lite isbehandling på mina ömmande knän. Jag brukar alltid få lite småbesvär de första hårda passen när jag kör igång. Idag var det alltså insidan av mina knän…

PicsArt_1384890832326

Smoothie och ägg efter träningspasset.

PicsArt_1384890768384
Sedan drog vi till stan på jakt efter lite vinglas som sambon hade fått syn på via något reklamblad. Skall man skaffa vinglas måste man ju även ha vin, så vi tog en sväng via Alko. Det hade kommit in rätt många julöl i sortimentet och jag fick verkligen anstränga mig för att orka vänta tills veckoslutet med att testa på någon av alla de nya sorterna.

PicsArt_1384890897122
Naturligtvis hittade sambon även en “filt” som vi absolut behövde.

PicsArt_1384891041908
Nu blir ett glas vin och fotboll! Jag tror faktiskt att Sverige har riktigt goda möjligheter ikväll.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *