Löparkläder herr

Som tidigare ägare av en av Sveriges största herrmodesajter Gentlemannaguiden (såldes i slutet av 2022) är jag både väldigt intresserad av mode och trender. Hit hör också löparkläder och de trender som finns inom detta område. Här tar jag fram mina favoritplagg bland snygga löparkläder för herrar 2024.

Då det gäller löparkläder är funktionen kanske det viktigaste, men många vill också matcha löparkläder med märke eller färg på skorna. Då jag tar fram mina favoriter till de bästa och snyggaste löparkläderna är dessa båda aspekter i fokus.

Bästa sajter för löparkläder online 2024

bästa löparkläder herr 2024

Var hittar man snyggaste löparkläder online 2024? Enligt mig finns det några märken och sajter som höjer sig över mängden och som erbjuder både snygga och funktionella löparkläder för män. Här är mina favoriter:

Nike är det absolut populäraste märket i världen både gällande löparskor och löparkläder. Det som utmärker Nike är deras stilrena design och rena färgsättning. De använder sig mycket av minimalism i sina löparplagg och det gör också plaggen väldigt användbara över lång tid.

Deras sajt är också en av de absolut bästa på marknaden och här är det enkelt att navigera sig fram på olika löparplagg och lägga in notifikationer på intressanta löparprylar som snart kommer att lanseras.

Ett annat av världens absolut mest populära märken bland löparskor och löparkläder är adidas som framförallt utmärker sig för sina livliga mönster på löparkläderna. Adidas har förmågan att kombinera mönsterdesign på ett fantastiskt sätt och deras löparkläder är också en av de absolut stiligaste på marknaden.

Adidas sajt är även en av de bästa på marknaden och här kan du gå in på en skild avdelning för löpning och hitta dina favoriter.

märken med snygga löparkläder 2024

Craft Sportswear är ett svenskt märke som jag gillar väldigt mycket inte minst för deras stilrena löparkläder. Löparkläderna från Craft är också väldigt bekväma är enkla att kombinera tack vare deras neutrala färgskala.

bästa märken för löparkläder

New Balance är ett märke som utmärker sig både bland löparskor och löparkläder, speciellt för deras bekvämlighet. I löparkollektionen för 2024 märks bland annat löparshorts och linnen i fyrvägsstretch (se nedan). Detta är kläder som snygga och samtidigt bland de mest bekväma man hittar på marknaden.

Då det gäller återförsäljare av löparkläder i Sverige är Runningdirect.se en av de absolut bästa – inte minst för urvalet bland märken. Förutom ovan nämnda adidas och Nike finns här också ett bra utbud av löparkläder från märken som Craft Sportswear, ASICS och New Balance – bara för att nämna några.

Den största fördelen med sajter som är specialiserad på löpning är att du helt och hållet slipper problemet med att sortera bland alla andra sporter. Du hittar också ett betydligt bredare utbud av löparprodukter och storlekar.

Inom traillöpning och outdoor är Outnorth en av Sveriges populäraste. Det märks också i utbudet av olika märken. Här hittar du i stort sett alla märken som är värda att känna till inom området.

Jag gillar också personligen att du enkelt kan kolla in recensioner och kommentarer på enskilda produkter på sajten. Det är speciellt användbart då det handlar om tidlösa produkter som finns i enskilda märkens standardutbud över flera säsonger.

Löpning och stil – Om att matcha löparkläder

Löpning är unikt i jämförelse med andra områden på flera sätt. Löpare utgår nämligen ofta från sina favoritmärken bland löparskor och väljer löparskor utifrån detta. Det gör också att du får en enhetlig look både för din träning och dina tävlingar – något som är speciellt viktigt när det gäller löparkläder.

I allmänhet är löparkläder och träningskläder i stort betydligt mer färgglada än de kläder vi använder i övriga livet. Därför kan det också vara en bra idé att matcha färgerna på dina senaste löparskor med de senaste kollektionerna på löparkläder. Nike har bland annat lanserat många löparskor med ljusblå nyanser denna säsong och du hittar även många löparkläder i dessa färger från märket just nu.

Ton-i-ton är något som bör användas med försiktighet inom andra delar av herrmodet. Men inom löpning är det en fullt gångbar strategi att köra ton-i-ton över hela linjen – både på tränings- och tävlingskläder.

Snygga löparkläder herr 2024

Här tar jag fram några snygga löparplagg för män. Eftersom vi redan har fått vår första sommarvärme börjar jag från löparkläder för sommaren och tar sedan fram snygga löparkläder för höst och vinter lite längre fram.

Jag tipsar även om några viktiga saker att tänka på vid valet av löparkläder.

Snygga löparlinnen för tävling herr 2024

En av mina favoriter bland löparlinnen för tävling är Dri-FIT ADV AeroSwift från Nike. Det luftiga löparlinnet är ett av de absolut lättaste och skönaste på marknaden och det har en silkeslen struktur. Det är också tillverkat i hållbara material.

Med sin unika design i nackpartiet är det också bland det stiligaste som finns på marknaden. En annan sak som jag gillar är att det även har en bra avvägd längd som gör att det inte börjar släpa över rumpan när det blir vått.

Under ett marathon eller halvmaraton i sommarförhållanden kommer det nämligen att bli genomblött och då behöver du ett löparlinne som håller formen och lättheten även när det är genomblött.

Skärningen på bakpartiet gör också detta till ett både snyggt och samtidigt skönt löparlinne att bära på tävlingsdagen. Detta löparlinne finns i fyra olika färger.

Kungen av färgglada löparlinnen i livliga och geometriska mönster är Adidas. De har förmågan att varje säsong ta fram stilrena löparplagg som utmärker sig både till design och funktion.

Här syns löparlinnet Adizero Sasha Zhoya Signature Singlet som är snyggt att kombinera med denna färg av populära maratonskorna Adios Pro 3. Även med senaste utgåvan av kolfiberskon Prime X Strung blir det riktigt snyggt att kombinera detta löparlinne.

Snygga löparlinnen för träning 2024

Under träning och tävling kan du såklart använda samma typ av löparlinnen. Men jag gillar att spara mina lättaste löparlinnen till tävling och istället använda ett löparlinne som Nike Miler med ett bredare ryggparti.

Detta är ett lätt och luftigt löparlinne som torkar snabbt och som därför är optimalt för sommarbruk.

Snygga löparshorts herr 2024

Då det gäller löparshort är meningarna ofta delade om vad som egentligen är snyggt och praktiskt. Bland nybörjare är oftast lite större löparshorts populära och det har sina orsaker. Det är nämligen sällan snyggt att stoppa på sig riktigt små löparshorts om man är väldigt bred om rumpan eller t.o.m överviktig.

Om du är muskulös och har starka ben är modellen Nike Dri-FIT ADV Run Division ovan till vänster en av de absolut snyggaste på marknaden. De är också lättviktiga och luftiga, vilket gör dem sköna att använda sig av sommartid. De framhäver din rumpa och dina ben på ett riktigt snyggt sätt.

Även löparshortsen Nike Stride har ett väldigt högt betyg och är snygga att använda oavsett kroppsform. De är mjuka med extra ventilation längst upp på ryggen. Du hittar också en baktill som är anpassad för mobilförvaring.

Bland mer vana löpare är dock små och mimimalistiska short både snygga och sköna att bära. Speciellt sommartid är det en skön känsla att bära denna typ av löparshorts. Nike AeroSwift är en av de mest populära på marknaden med sin lätta och luftiga design.

Cykelshorts har också blivit allt populära även bland långdistanslöpare. Fördelen med dessa är bland annat att du kan bära dem i många sammanhang utanför löparspåret, som i gymmet och andra träningssammanhang.

Själv föredrar jag korta cykelshorts när jag springer och använder i de flesta fall Nike Pro Dri-FIT som egentligen inte är gjorda specifikt för löpning. Men jag tycker att de är väldigt snygga och sköna att använda för löpning.

Generellt sett kan sägas att svart är ett gångbart val när du köper underdel för löpning eftersom denna färg är enkel att kombinera med de flesta överdelar för en snygg helhet.

Bästa löparstrumpor herr 2024

Löparstrumporna är vid sidan om löparskorna ett av de viktigaste plaggen. En vanlig fråga är ifall det verkligen behövs strumpor specifikt för löpning. Svaret på det är ett rungande ja!

Bra löparstrumpor är tillverkade i material som håller fötterna torra och är också förstärkta på strategiska platser för att undvika skavsår. Numera är har också de bästa löparstrumporna no-slip system som håller strumporna bättre på plats.

Strumporna Nike Racing togs ursprungligen fram inför Breaking2 projektet och har nu förfinats ytterligare.

Strumporna Nike Spark Lightweight är utmärkta att använda för sommarhalvåret . De har en tunn design i svettavvisande teknik och mesh som håller fötterna torra och svala.

Det lite tjockare materialet i fotbädden och fotleden ger lätt dämpning och mjukt stöd för fötterna.

Snygga löparkepsar herr 2024

snygga löparkepsar 2024

Löparkepsar är viktiga accessoarer både sommar- och vintertid. Sommartid hjälper det att skydda huvudet vid hetta, men det är också en bra accessoar som skyddar mot regn.

De bästa löparkepsarna på marknaden har bra ventilation och genomtänkt design som gör att de är sköna att bära. Framförallt är det viktigt att löparkepsarna inte är för djupa så att de trycker ut öronen. En av mina favoriter på marknaden bland löparkepsar är NIKE AEROBILL TAILWIND som är båd snygg och praktiskt att bära.

Snygga löparaccessoarer herr 2024

snyggaste löparglasögon herr 2024

Löparglasögon är en oerhört viktig accessoar av flera orsaker. För det första skyddar de mot UV-strålning, men de fyller också en viktig funktion i och med att de skyddar ögonen från skräp och småkryp som kan hamna i ögonen under en löptur.

Jag har tidigare tagit fram bästa solglasögon för löpning, men då det gäller snyggaste solglasögon som samtidigt har utmärkta egenskaper är Sutro från Oakley klar etta. Dessa har en oerhört stilig design och de är också väldigt mångsidiga oavsett aktivitet.

De har optimerad täckning, utökat synfält, retention och stötskydd och sitter också riktigt skönt på både näsan och öronen.

Vilka löparkläder behövs för män?

Det var några av mina favoriter inom kategorin snygga löparkläder herr 2024. Men vilka löparkläder behövs egentligen?

Då det gäller löparkläder är det naturligtvis till stor del beroende på vilken typ av löparaktivitetet som du tänker utöva som bestämmer behovet. Om du kör mycket traillöpning har du andra behov än om du kör mest landsvägslöpning. Men det finns ändå vissa grundläggande löparplagg som behövs.

Här är en lista över löparkläder som vanligtvis rekommenderas för män:

Löpbyxor eller tights

En vanlig fråga bland nybörjare är om man verkligen behöver löpartights? Jo, det tycker jag. Löpartights gör löpningen bekvämare i jämförelse med om du använder lösa träningsbyxor.

Beroende på vädret och din personliga bekvämlighet kan du välja löparshorts eller tights. Shorts är vanligtvis tillverkade av lätta, andningsbara material för att hålla dig sval. Löpartights kan erbjuda kompression och är bra för kallare väder. Vissa föredrar också tights för långdistanslöpning för att minska skavningar.

Löpartröjor

Även då det gäller tröjor är det viktigt att du använder rätt typ av material. Leta efter tröjor som är tillverkade av fukttransporterande material för att hålla dig torr och bekväm. Många löpare föredrar tröjor som är lätta och andningsbara. I kallare väder kan du föredra en långärmad löpartröja eller en löparjacka.

Löpstrumpor

Bra löparstrumpor är en av dina viktigaste investeringar. De bör vara tillverkade av fukttransporterande material för att hålla fötterna torra och hjälpa till att förebygga blåsor. Undvik bomullsstrumpor eftersom de kan hålla kvar fukt.

Löparmössa eller keps

En löparkeps kan skydda huvudet och ansiktet från solen och kan också hjälpa till att hålla svetten borta från ögonen. De är också praktiska att stoppa på dig för att du inte skall behöva fixa frisyren varje gång du beger dig ut i löparspåret.

Solglasögon för löpning

Dessa kan vara till stor hjälp om du springer i soligt väder för att skydda ögonen från skadliga UV-strålar. De är också bra för att skydda ögonen från småkryp och annat skräp som kan hamna i ögonen under en löptur. Jag har flera gånger fått inflammation i ögonen på grund av att insekter hamnat i ögonen under löpturer.

Löparjacka

Om du springer under kallare eller blötare förhållanden kan en bra löparjacka hålla dig varm och torr.

Kompressionsplagg

Vissa löpare tycker att kompressionsstrumpor, -shorts eller -tröjor hjälper till att förbättra cirkulationen och återhämtningen, även om detta till stor del beror på personliga preferenser.

Utrustning med bra synlighet

Om du planerar att springa i svagt ljus bör du bära kläder som är reflekterande eller i en ljus, tydlig färg för att se till att du syns för bilförare.

Trender bland löparkläder för män 2024

I mitten av 2024 kan man se flera trender när det gäller löparkläder för män. Utvecklingen av sportkläder och i synnerhet löparkläder fortsätter att starkt påverkas av framsteg inom teknik och materialvetenskap, den ökande medvetenheten om hållbarhet och ett förnyat fokus på komfort och personligt uttryck.

Här är några av de viktigaste trenderna inom löparkläder för män 2024:

Prestandatyger

Tekniska innovationer har lett till utveckling av nya prestandatyg som andas, transporterar fukt och reglerar temperaturen. Det finns också en växande trend mot antimikrobiella tyger som hjälper till att förhindra lukt.

Infraröd teknik är en annan ny utveckling som sägs förbättra prestanda och återhämtning genom att reflektera kroppens energi tillbaka till den.

Hållbarhet

Modeindustrins inverkan på miljön har blivit alltmer uppmärksammad. Som ett resultat av detta finns det en märkbar trend mot mer hållbara metoder för löparkläder. Detta inkluderar användning av återvunnet material, t.ex. plastflaskor, och biologiskt nedbrytbara tyger.

Varumärkena strävar efter att minska sitt koldioxidavtryck och främja en cirkulär ekonomi.

Multifunktionalitet

I takt med att fritidsaktiviteterna ökar och gränserna mellan olika delar av våra liv suddas ut, blir löparkläder som även kan fungera i andra sammanhang (t.ex. i sociala sammanhang) alltmer populära. Stil- och designelement införlivas i allt högre grad i löparkläderna.

Smarta kläder

I takt med att tekniken utvecklas börjar smarta kläder sakta få fotfäste. Dessa löparkläder är integrerade med sensorer och enheter för att spåra olika hälso- och prestationsmått. Även om det fortfarande är en ny trend förväntas den bli vanligare i takt med att tekniken utvecklas.

Personalisering och anpassning

Precis som inom många andra områden inom detaljhandeln finns det en trend mot att erbjuda konsumenterna möjligheten att anpassa sina löparkläder. Det kan handla om allt från val av tyg och färg till integrering av reflekterande mönster eller personlig passform.

Bekvämlighet och integration

Fokus på inkluderande och kroppspositivitet har utvidgats till löparkläder, vilket innebär att det läggs tonvikt på att producera löparkläder i många olika storlekar för att tillgodose alla kroppstyper. Komfort är alltid en viktig faktor när det gäller löparkläder, och kläderna utformas med fokus på att underlätta rörelse och minska friktion.

Ljusa och djärva färger

När det gäller stilen finns det en trend mot mer livliga, iögonfallande färger och mönster. Detta gör det inte bara möjligt för löparna att visa upp sin personlighet, utan ljusa färger ökar också synligheten för att öka säkerheten när man springer i svagt ljus.

Integrerad förvaring

I och med att allt fler löpare bär med sig viktiga saker som nycklar, telefoner och näring har det blivit alltmer fokus på att integrera förvaring i löparkläderna. Dolda fickor, säkra fack och till och med vätskeförvaring blir allt vanligare i löparkläder.

Kompressionsutrustning

Det har varit en pågående debatt om effektiviteten hos kompressionsutrustning. Många löpare svär dock på dess fördelar, och därför fortsätter kompressionsshorts, strumpor och ärmar att vara en trend inom löparkläder.

Dessa trender återspeglar de bredare samhälleliga och tekniska förändringar som vi bevittnar, med en tydlig betoning på hållbarhet, teknikintegration och personligt uttryck.

Vanliga frågor – löparkläder herr 2024

Vilka material är bäst för löparkläder?

Tekniska material som polyester, nylon och merinoull är idealiska för löparkläder. Dessa material transporterar bort svett och fukt från huden och hjälper dig att hålla dig torr och bekväm. De är också slitstarka, lätta och andningsbara.

Finns det någon skillnad mellan löparkläder för sommar och vinter?

Ja, det finns en stor skillnad. löparkläder för sommaren är utformade för att vara lätta och andningsbara för att hjälpa dig att hålla dig sval i värmen. De har ofta fukttransporterande och snabbtorkande material. Löparkläder för vintern är däremot tjockare och innehåller isolerande material för att hålla dig varm. De kan också ha vatten- eller vindavvisande egenskaper.

Ska löparkläderna vara tajta eller lösa?

Det beror på personliga preferenser och komfort, men många löpare föredrar en balans mellan de två. För tighta kläder kan begränsa rörelsen och kan skava, medan för lösa kläder kan vara i vägen. En lätt passformad löparklädsel kan ge både komfort och rörelsefrihet.

Behöver jag olika kläder för att springa i regn?

Ja, det är bra att ha vattenavvisande eller vattentäta kläder för löpning i regn. En lätt, vattenavvisande jacka och keps kan hjälpa dig att hålla dig torr. Fukttransporterande kläder är också bra eftersom de kan flytta svett och regn från huden så att du känner dig mer bekväm.

Är kompressionsplagg bra för löpning?

Kompressionsplagg kan ge flera fördelar för löpare, t.ex. förbättrad blodcirkulation, muskelstöd, minskad muskelömhet och snabbare återhämtning efter löpning. Nivån på fördelarna kan dock variera mellan individer, så det är värt att prova dem för att se om de fungerar för dig.

Hur ofta ska jag byta ut mina löparkläder?

Livslängden på löparkläder kan variera beroende på hur ofta du använder dem, hur du tar hand om dem och deras kvalitet. Generellt sett bör du byta ut dem när de börjar visa tecken på slitage, till exempel när sömmarna lossnar, färgerna bleknar eller när de förlorar sina fukttransporterande egenskaper. Jag tycker också att du bör fundera över att byta ut dina löparkläder när det blir svårt att få bort svettlukt av löparplaggen efter tvätt.

Är det nödvändigt med specifika strumpor för löpning?

Det är väldigt viktigt med strumpor utformade specifikt för löpning. Specifika strumpor för löpning ge många fördelar, som skydd mot blåsor, fukttransporterande egenskaper och extra dämpning. De är vanligtvis tillverkade av syntetiska material som håller fötterna torra och bekväma.

Vilka egenskaper bör jag leta efter i en löparjacka?

En bra löparjacka ska vara lätt, andningsbar och vattenavvisande. Den ska erbjuda tillräcklig rörlighet och inte begränsa din rörelseförmåga. Reflekterande detaljer för synlighet, fickor med dragkedja för småsaker och en huva för regniga förhållanden är också användbara egenskaper.

Är det viktigt att bära en keps när man springer?

Kepsar kan ge skydd mot sol, regn eller kyla beroende på väderförhållandena. I soligt väder kan de skydda ögonen och hjälpa till att förhindra solbränna. I regn eller kyla kan de hjälpa till att hålla huvudet torrt och varmt.

Hur ska jag rengöra och ta hand om mina löparkläder?

Följ tillverkarens anvisningar på klädetiketten. I allmänhet rekommenderas maskintvätt i kallt vatten och därefter lufttorkning. Undvik att använda mjukgörare eller blekmedel, eftersom de kan skada tygets fukttransporterande egenskaper. Det är också bäst att tvätta dina löparkläder så snart som möjligt efter en löprunda för att förhindra att bakterier och lukter byggs upp.