Nike Zoom Vaporfly 4% och samtliga skor inom den så kallade Breaking2-projektet som Nike lanserade ifjol är det mest positiva som hänt på länge gällande löparskor. I detta inlägg har jag gått till botten med vad som egentligen gör dessa skor så bra.
Nike Zoom Vaporfly 4% var en av fjolårets stora nyhet gällande löparskor när den lanserades i samband med projektet Breaking2. I samband med detta utarbetade man även de tekniska hjälpmedel som kunde hjälpa löparna Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa och Zersenay Tadese uppnå målet att underskrida två timmar på ett maraton. Det var i detta arbete som man tog fram en sko som enligt tester sades kunna skala bort 4% från maratontiden.
I samband med loppet kom även nyheten om att en omarbetad version av den sko som användes i loppet Breaking2 på Monza-banan i maj skulle släppas ut till allmänheten. Ursprungligen var detta planerat till mitten av juni och jag lade mig genast till väntelistan i förhoppning om att få möjlighet att köpa skon. När skon väl släpptes några veckor försenad fick jag dock inte ens meddelande om att den släppts, kanske delvis eftersom skon såldes slut minuter efter att den lanserades på Nikes hemsida.
Läs mer: Nike Vaporfly 3 är ute i butik
Även vissa utvalda butiker hade tillgång till en starkt begränsad utgåva av skon. Men inte heller här fanns speciellt stora möjligheter att i konkurrensen hävda sig och få tag på ett exemplar av den hett eftertraktade skon. Sedermera har även några nya versioner av skon (nya färger) släppts på olika webbshoppar runtom i världen och det var där jag hade lyckan med mig och lyckades få tag i ett par.
Det råkade sig så att jag i samband med att jag skulle ta en powernap råkade se på Instagram att en webbshop fått in några nya par av skon. Jag hoppade genast in på datorn och beställde ett par. Det var tur skulle det visa sig. Redan 10 minuter efter min beställning var samtliga par av skon slutsålda på sajten. Det om något visar vilken “hype” det är kring skon.
Det finns med andra ord, trots prislappen, ett enormt intresse kring skon. Hur är det då gällande prestandan? Är skon verkligen så bra som utlovat – blir man verkligen 4% snabbare med skon på fötterna?
Detta är naturligtvis svårt att bevisa i praktiken. Om man inte skött sin träning finns det ingen sko i världen som kan hjälpa en på vägen. Det som jag dock kan säga efter drygt 500 km och ett fullföljt maraton i skon är att jag aldrig någonsin sprungit i en skönare sko. Det liknar faktiskt inget annat jag upplevt bland löparskor tidigare.
Vad gör Nike Zoom Vaporfly 4% så speciell?
Hur beskriver man då skon för den som aldrig testat den och vad är det som gör den så speciell?
Det första som man naturligtvis lägger märke till när man håller i skon är dess vikt. Den är extremt lätt, i min storlek 44 är den endast 184 gram, vilket känns som att man skulle hålla i ett pappersark när man håller i skon. Den är verkligen helt avskalad på alla sätt och vis, med en hälkappa som är riktigt tunn och mjuk. Detta gäller även materialet på hela ovandelen av skon – tunn och luftig rakt igenom. Det märks att fokuset legat på att ta fram ett material som gör det till en så lätt sko som möjligt.
Detta är dock inte unikt gällande typiska racerskor. Dessa är nämligen ofta avskalade och lätta till sin konstruktion. Det som däremot är mer anmärkningsvärt är att man i denna racersko satsat en hel del på dämpningen – till skillnad från de flesta andra tävlingsskor som finns på marknaden. Bakgrunden till detta var de tillfrågningar som Nike gjorde i samband med att man körde igång Breaking2-projektet. Det visade sig att nämnda Kipchoge, Desisa och Tadese önskade en sko som hade bra dämpning till skillnad från vad forskningsteamet trodde när man påbörjade testet.
Det som verkligen särskiljer skon och som gör den till det bästa jag någonsin haft på fötterna kan dock sammanfattas i ett ord – fjädringen. Inför lanseringen av skon handlade den stora nyheten om mellansulan, kallad Nike ZoomX. I kombination med en inkapslad kolfiberplatta i skons hela längd skulle detta nya och lätta material leverera både dämpning i landningen och generera energi i frånskjutet.
Genom mina egna tester kan det konstateras att det inte handlar om tomma löften. Redan vid den första provningen känner man hur mjukt det känns med skorna på fötterna. Det känns t.o.m. lite instabilt – som att det svajar från sida till sida när man går. Men det är vid löpningen som fördelar verkligen känns. Det största problemet hos de flesta löpskor är att det finns en viss stumhet i dessa som stjäl energi i frånskjutet. Då det gäller Nike Zoom Vaporfly 4% har man uppenbarligen lyckats med sin kolfiberplatta eftersom det känns som att man landar på en studsmatta som ger energi i frånskjutet.
För mig personligen har samtliga skor i Breaking2-serien också en annan stor fördel. Jag har länge haft problem med främre trampdynan som gjort att jag ofta haft ont vid löpning. På löparspråk kallas det Mortons Neurom, som innebär att metatarsalbenen klämmer på tånerverna. Sedan jag började använda Nike Zoom Fly och Nike Zoom Vaporfly 4% har jag dock inte alls känt av dessa problem. Med andra ord verkar det som sulan ger ett bra skydd på just detta parti av foten.
I detta avseende är det säkert den höga profilen på mellansulan som spelar en roll. Den är nästan 33 millimeter hög under hälen, och 25 millimeter under framfoten – vilket ger en dropp på 10 millimeter. Något som även skall hjälpa till i frånskjutet och föra en framåt i löpsteget.
Vad är skillnaden mellan de olika skorna i Breaking2-serien?
Förutom prislappen – vad är det egentligen för skillnad på de olika skorna i Breaking2-serien som alltså består av Nike Zoom Fly, Nike Zoom Fly SP och Nike Zoom Vaporfly 4%? Till serien lär även en Pegasus-modell höra, men den äger jag inte så jag kan inte uttala mig desto mer om den modellen.
Zoom Fly, Zoom Fly SP och Zoom Vaporfly 4% har samma profil på sulan, 33 mm tjock mellansula med 10 mm:s skillnad mellan häldel och framfot. I Zoom Fly och Fly SP har man dock valt ett annat, mer traditionellt mellansulmaterial, Lunarlon istället för det dyrare ZoomX-materialet. Kolfiberplattan i Vaporfly 4% är också ersatt av en billigare nylonplatta med kolfiberinslag i Zoom Fly.
Detta märks främst i att man inte upplever samma fjädring i Zoom Fly och Fly SP. Skillnader finns även i vikten där alltså Vaporfly 4% väger 184 gram, medan Zoom Fly och Zoom Fly SP båda har en vikt på 248 gram (storlek 44). Det är heller inte samma avskalade känsla i dessa skor om man jämför med den dyrare modellen.
Med andra ord går det inte att få samma komfort och löpkänsla på något annat sätt än att springa just med ett par Nike Zoom Vaporfly 4%. Om jag dock skulle välja de löpskor på marknaden som mest påminner om dessa skulle jag välja mina nyinköpta Nike Zoom Fly SP. Där har man nämligen en hälkappa som är identisk med den hos Vaporfly 4%. Ovandelen är också luftigare och mer avskalad än den hos sitt syskon Zoom Fly.
Det innebär dock inte att någon av dessa skor är dåliga. Faktum är att både Nike Zoom Fly och Nike Zoom Fly SP är de nästbästa skorna jag använt mig av under min tid som löpare… och då har jag ändå testat otaliga märken och modeller under de senaste åren. Båda dessa modeller känns mycket snabba och ger också den komfort som behövs för otaliga kilometrar av asfaltslöpning.
Det faktum att jag använt mig av Zoom Fly under samtliga av mina kvalitetspass både på asfalt och löpband sedan september ifjol säger en del om hur mycket jag gillar dessa skor. Det säger också en del om hållbarheten på sulmaterialet. Jag lär väl ligga på minst 2000 km med dessa skor utan att skorna tappat sina löpegenskaper.
Om man skall plocka fram en negativ sak gällande Vaporfly 4%, så är det förutom tillgängligheten och priset, även att dessa inte lär ha speciellt lång livstid. Det gäller med att hushålla med kilometrar under träningen om man vill ha en tävlingssko som håller över hela säsongen. De mest pessimistiska prognoserna säger att Vaporfly 4% endast har en livslängd på runt 300-400 km löpning. Det kan jag dock inte riktigt hålla med om. Jag ligger redan på drygt 500 km och räknar kallt med att kunna springa minst lika många kilometer till i dessa skor.
Hur får man tag i Nike Zoom Vaporfly 4%?
Det har varit ett stort problem under de senaste åren att få tag på dessa dyrgripar. De skor som lanserats på Nikes hemsida gick i regel gå åt inom ett par timmar, så då gällde det att vara mycket snabb för att ha chans att komma åt ett par. Nu verkar det dock som Nike fått upp ett lager med Nike Zoom Vaporfly 4% – kanske delvis på grund av att det faktiskt är på väg en ny modell.
Om man beställer Zoom Fly SP bör man dock komma ihåg att denna är mindre än Vaporfly 4% och Zoom Fly vid samma storlek. Det märkte jag inte minst idag när jag testade mina nya Zoom Fly SP. Man kan alltså med gott samvete beställa en storlek större på Zoom Fly SP än vad man normalt har på sina Nike skor.