GĂ„rdagens intervaller 10×1000 meter

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on StumbleUponShare on LinkedInShare on Google+

IgĂ„r kvĂ€ll var det de sista renodlade ”tusingarna” som jag drog inför Stockholm Marathon. Denna gĂ„ng drog jag det maximala antalet tusingar som jag tycker att det Ă€r vĂ€rt att dra nĂ€r det handlar om ett dylikt pass, nĂ€mligen 10 stycken. Jag har sedan benet blivit bĂ€ttre ökat pĂ„ antalet repetitioner pĂ„ dessa tusingar och idag kom jag alltsĂ„ upp till maxantalet. De nĂ€rmaste veckorna kommer jag att köra variationer mellan kortare och lĂ€ngre intervaller, ibland under samma pass, under mina tisdagspass.

intervaller 10x1000m

Jag Àr rejÀlt nertrÀnad just nu, sÄ dÀrför lÀgger jag inte speciellt stor vikt vid vilken tid jag drar intervallerna pÄ. Det viktigaste Àr att jag fÄr en bra genomkörare pÄ farter under min tröskelfart. Men vad Àr dÄ min tröskelfart?

Största problemet dĂ„ man förflyttar sig frĂ„n intervalltrĂ€ning inomhus till utomhus Ă€r just att fĂ„ dessa tider jĂ€mförbara. Det tar ett bra tag att vĂ€nja kroppen vid att köra nĂ€ra sin maxfart utomhus nĂ€r det finns sĂ„ mĂ„nga faktorer som pĂ„verkar löpningen. VindmotstĂ„nd, ojĂ€mnheter och backar Ă€r vĂ€l de mest konkreta faktorerna som spelar in. Vid löpning inomhus löpte jag ibland mina tusingar pĂ„ tider under 3:30 innan min skada och snittade ibland 10 stycken pĂ„ under 3:35. En bekvĂ€m ”tröskelfart” dĂ€r jag kunde springa tiotals kilometer utan att mjölksyra ansamlades var vid dessa tillfĂ€llen runt 3:45 min./km.

Sedan dess har jag varit skadad och behöver lite tid för att komma upp till samma nivÄ igen. Men förflyttningen frÄn inomhusbana till utomhuslöpning pÄverkar nog Àven kroppen i vÀldigt hög grad. Kroppen behöver helt enkelt lite tid att vÀnja sig. Det börjar definitivt vara tid att vÀnja kroppen nu nÀr det endast Àr en och en halv mÄnad kvar tills Stockholm Marathon.

Även om dessa saker naturligtvis spelar in Ă€r det Ă€ndĂ„ ens egen kropp och den kĂ€nsla man har som Ă€r avgörande. För tillfĂ€llet Ă€r jag som sagt riktigt nertrĂ€nad och jag mĂ„ste kĂ€mpa riktigt hĂ„rt för att fĂ„ fart under benen. Som jag upplever det Ă€r bara nĂ„got som jag mĂ„ste genomleva för att hinna komma i toppform inom en sĂ„pass snĂ„l tidsram som jag faktiskt har fram till Stockholm Marathon. NĂ€sta vecka har jag dock planerat att lĂ€tta pĂ„ trĂ€ningen i en vecka för att kunna köra nĂ„gra testlopp i slutet av veckan.

Efter detta har jag Ànnu tvÄ veckor av hÄrdkörning innan det Àr dags för formtoppning. Förhoppningsvis skall benen börja visa tendenser pÄ att piggna till under nÀsta veckas lugnare trÀning.

IgĂ„r vĂ€rmde jag upp i 3 km innan mina intervaller. Det blev totalt 10x1000m. i 3:50-3:58 min./km, med en joggvila pĂ„ 1:30 mellan intervallerna. Tiderna varierade rĂ€tt mycket eftersom vissa av intervallpartierna drogs i riktigt backiga omrĂ„den, men Stockholm Marathon Ă€r ju inte heller kĂ€nd för att vara en slĂ€t bana sĂ„ det Ă€r lika bra att vĂ€nja sig…

Totalt blev det 18,5 km löpning nÀr man rÀknar med nedjoggningen pÄ 3 km.

kaseinbrownie
Morgonens Kaseinbrownie utan kakao.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *