Det optimala träningsupplägget – Löpning och mitokondrier

löpning vinter

Nu har jag äntligen kommit igång med träningen på allvar och har både den volym och intensitet som jag strävat efter. Igår blev det första “utpräglade” kvalitetspasset för maratonsträckan då jag körde 4×2,5 km i 15,5-16 km/h + 5×1 km i 17 km/h med 1% lutning på löpbandet.

Även om farten inte riktigt är den önskade ännu, är det ett bra startskott inför kommande kvalitetspass och den uppbyggnadsperiod jag befinner mig i inför följande maraton.

Även i övrigt har jag haft en riktigt bra vecka hittills. I och med dagens morgonpass på 12 km är jag uppe i 102 km löpning hittills denna vecka, fördelat på 8 löppass. Målsättningen är att komma upp till 180 km löpning denna vecka.

Från gårdagens intervallpass på löpband.

När man pratar om maratonträning är det alltid aktuellt att fråga sig vad som är det optimala upplägget gällande ens träning. Precis som jag konstaterat tidigare tror jag inte att det finns något universellt upplägg som passar alla.

Vi kommer alla från olika bakgrunder och är alla uppbyggda på olika sätt som löpare. Vad som lämpar sig för en given tidpunkt kommer också att skifta – upplägget med de mängder som jag körde förra året och som jag nu kör med skulle knappast ha varit genomförbara med den livssituation jag hade för ett par år tillbaka. Dessutom behöver kroppen tid på sig att anpassa sig till ökade mängder. Annars finns risken att man överarbetar och endast lider av utmattningssymptom.

Jag försökte ju ett tag köra två pass om dagen, samtidigt som jag jobbade upp till 10 timmar per dag. Det ledde endast till att jag kände mig seg i steget både på kvalitetspassen och fartpassen. Det är klart att det kommer tyngre perioder oavsett livssituation, men det skall ändå finnas en känsla av att träningen går framåt. Man skall ha en viss kontroll på situation.

Dessutom kan det bli enormt påfrestande mentalt om livet endast handlar om jobb och träning. Det är snarast där problemet ligger om det blir för mycket av det goda. Det kan bli svårt att hitta balansen mellan vila och ansträngning.

På tal om det optimala upplägget i maratonträning finns det dock viss forskning som visar nyttan med mycket mängd. Det är alltså inte utan orsak elitlöparna i långdistanslöpning tuggar i sig stora mängder löpning per vecka.

För att leta mer vetenskapliga belägg för detta kan jag rekommendera att man går in och läser på mera om mitokondrier och löpning. Mitokondrierna kallas ju även cellens kraftverk och det är i mitokondrierna som större delen av vår energi i form av ATP tillverkas. Om man tränar hårt ökar antalet mitokondrier och antalet kapillärer, vilket också är en förutsättning för effektiv syretransport.

Det finns några inlägg som jag speciellt rekommenderar om man vill läsa mer om detta intressanta ämne:

Cellens kraftverk – mitondrierna

Löpning producerar mitokondrier i både muskler och hjärna

How to Maximize your Mitochondria

Is there an optimal exercise stimulus for mitochondrial adaptations?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *