Tuffaste veckan hittills på gång

Just nu är vi inne i den tyngsta träningsperioden hittills inför Rotterdam Marathon. Det som gör det extra tufft är att vi från och med förra veckan har övergått från tempopass på löpband till utomhuslöpning. Det tar alltid några veckor att överföra de farter man haft på löpband till motsvarande farter utomhus. Det klart att det inte går att lägga likhetstecken mellan inom- och utomhuslöpning, men tidigare har det i alla fall gått överraskande bra att överföra de farter man haft på löpband till löpning på asfalt.

Förra veckan kändes det riktigt jävligt att köra tempopassen utomhus av en mängd olika orsaker, men denna vecka har jag redan märkt att kroppen börjar vänja sig vid att köra även de hårdare passen utomhus. Speciellt på vårt intervallpass idag på 4×4 kilometer kändes det att farterna börjar infinna sig så småningom. Naturligtvis hjälpte det också en del att vi inte behövde dansa på snö och is idag, utan kunde köra största delen av passet på barmark.

Nedan finns lite data från dagens intervaller på 4×4 km.

PicsArt_1424892215170

Vi började med 2 km uppvärmning och sedan körde vi igång med passet som finns på bilden ovan. Målet med dagens pass var alltså att köra intervallerna i maratonfart på 3:54 min./km. Som ni kan se så lyckades jag rätt bra med denna målsättning. Mellan intervallerna körde vi en lugn joggvila på 500 meter.

PicsArt_1424892382647

Passet i sin helhet med joggvilan inräknad. I detta ingår dock inte uppvärmningen på 2 km och nedjoggningen på 1,5 km. Idag blev det totalt alltså 21 km löpning.

PicsArt_1424892422853

PicsArt_1424892452394

På måndagens tempopass över 16 kilometer var det lite andra förhållanden. Då var delar av vår sträcka istäckt, vilket gjorde det lite riskabelt att köra i hårdare farter. Det gick ändå hyfsat eftersom jag fick en snittfart på 4:04 min./km över den sträckan. Utan isdansandet skulle farten dock ha varit betydligt snabbare och det visar att formen börjar infinna sig även på utomhuslöpning så småningom.

Ännu återstår det 2 kvalitetspass denna vecka, med 10 km på 39 minuter på fredag och 35 km på lördag. Efter detta blir det en återhämtningsvecka innan den sista hårda träningsperioden på 3 veckor påbörjas. Då räknar jag med att kroppen helt och hållet anspassat sig och att det går riktigt snabbt undan på mina kvalitetspass.

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Nisse

  Hej

  Det var ett tufft pass, 12 km i så hög fart!
  Märker också att du har lägre medelpuls på de 2 sista intervallerna, var det flackare terräng på de 2 sista intervallerna? Eller hur tolkar du det?
  För mig brukar det alltid bli högre puls på de sista, om jag orkar hålla upp farten vill säga, brukar ofta bli att det går lite för snabbt på de första sen finns inte riktigt kraften på de sista så då sjunker farten istället, men pulsen är rätt så stabil.
  Imponerande pass.

  1. says: Benny

   Hej!

   Tack! Jo, igår gick det faktiskt riktigt bra. Speciellt efter den tunga förra veckan känns det bra att farten börjar infinna sig igen. Om man skall vara riktigt noggrann så blev det faktiskt 16 km intervallöpning igår. 🙂
   Du är helt rätt ute gällande pulsen på de två sista intervallerna. På de två första intervallerna var det mer uppförsbackar och dessutom motvind, vilket gjorde det betydligt tyngre. På hemvägen hade vi en lättare terräng, vilket gjorde att pulsen hölls på en lägre nivå.
   Jag brukar inte annars göra någon grundligare analys av pulsnivåerna, men jag har i alla fall märkt att den ibland brukar kunna vara rätt hög innan jag kommer igång på allvar. Då den väl stabiliserat sig kan den t.o.m sjunka efter ett tag även om jag håller samma fart genom hela tempopassen.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *