Långpass 32 km

Det går framåt även då det gäller långpassen och jag börjar så småningom få den löpkänsla som krävs för de längre sträckorna. Idag hade jag visserligen sjukt i nedre delen av ryggen och det påverkade löpningen rätt mycket under den första halvan av långpasset. Detta berodde med största sannolikhet på att jag slarvat med stretchingen de senaste dagarna och styvheten borde vara relativt enkel att få bort med mer noggrannhet på den fronten.

Idag startade vi vårt långpass lite senare eftersom värmen inte var riktigt lika jobbig som under de senaste veckornas långpass. Vi hade till och med förväntat oss regn och åska under löpturen. Som tur fick vi ändå köra hela långpasset i stekande sol.

långpass 9.8.2014 starttidVi startade långpasset kl. 8.19 idag.

Vi började långpasset i ett rätt lugnt tempo. Dels är kroppen rätt stel så tidigt på morgonen och även i övrigt är det bra att köra lite uppvärmning innan man kör igång på allvar. I vanliga fall är inte farten det allra viktigaste på långpassen, men det är ändå bra att få in partier i den fart som man önskar hålla under sitt följande maratonlopp även under dessa pass. Inte minst då det gäller att bygga upp självförtroendet inför ett maratonlopp är det bra att köra i hårdare farter även under långpassen. Det gäller bara att inte överdriva eftersom skaderisken blir väldigt stor ifall man kör långa sträckor i alltför hård fart under en tuff träningsperiod med många hårda träningspass under en vecka.

Då det gäller långpassen kör jag inte riktigt enligt mitt träningsprogram för tillfället. Enligt detta skulle jag denna vecka köra ett långpass på 26 km, varav sista 10 km skulle gå på 40 minuter. Alltså en fart på 4:00 min./km. Nästa veckoslut skulle det sedan vara dags för 30 km, där sista 10 km skulle gå på 40 minuter. Eftersom jag inte har varit speciellt länge igång efter min skada kör jag långpassen mer på känsla just nu och börjar köra enligt programmet när jag känner mig redo för det.

Det är ingen panik eftersom jag ännu har 11 veckor kvar till mitt nästa maratonlopp, men nu känns det faktiskt som att det skulle vara dags att börja följa programmet även gällande långpassen. Snittfarten för hela långpasset idag låg väldigt nära den fart som jag skall hålla även när jag kör den sista sträckan nära min maratonfart.

Farten var det nämligen inget fel på idag. Vi körde rätt hårt redan efter 10 löpta kilometer och ökade lite över hela långpasset. Den sista halvan låg vi i långa partier på farter mellan 4:15-4:30 min./km och ökade som lägst till strax över 4:00 min./km.

långpass 9.8.2014 syrran 2Sällskapet under långpasset. Det är helt perfekt att syrran och jag är så pass nära varann kapacitetsmässigt och kan köra långpassen samtidigt även när farten är så hög som den var idag.

långpass 9.8.2014

Dagens långpass i siffror. Idag höll vi ett ännu högre tempo än förra veckans långpass på 30 km. Snittempot idag blev 4:41 min./km. Redan efter 10 km idag ökade vi tempot rätt bra och körde under 5:00 min./km. Den sista halvan låg vi i långa partier på farter mellan 4:15-4:30 min./km och ökade som lägst till strax över 4:00 min./km. Ett riktigt lyckat långpass!

långpass 9.8.2014 första gelenVid 17 km tog jag min första energigel/dricka…långpass 9.8.2014 andra gelen…och vid 25 km min andra.

långpass 9.8.2014 skorEfter fullgjort långpass var det dags för en simtur. Den observante märker kanske att jag har nya skor. Jag hämtade dessa färggranna skor av märket Asics Gel Noosa Tri 9 från Wasasport igår. Jag hade tänkt köpa ett par Asics Trainers, men den nya modellen visade sig vara aningen för smal för min fot. Istället blev det alltså Noosa som har samma sula som Trainern, men är aningen bredare och luftigare upptill. Dessutom har den mindre sömmar på framdelen, vilket ju är utmärkt med tanke på de längre passen.

långpass 9.8.2014 simningDet har varit en underbar sommar då man kunnat ta sig en simtur efter varje löpass. Det är ju bland det bästa man kan göra i återhämtningssyfte efter ett tufft träningspass. Får se om det fortsätter även nästa vecka eller om dagens simtur blev den sista för året.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *