Kosttillskott för maratonlöpare

En mångsidig kost brukar gälla som rekommendation för de flesta människor, oavsett om det gäller motionärer eller mer hårt satsande idrottare. En mångsidig kost bör utgöra grunden även för maratonlöparen, men för många behöver denna kompletteras med kosttillskott för att hjälpa kroppen att prestera optimalt.

Precis som när det gäller allt annat här i världen gäller det att använda det sunda förnuftet när det gäller kosttillskott. Det är ingen brist på alternativ på denna marknad nuförtiden och nya produkter tillkommer på marknaden varje dag för sådana egenskaper och problem som man inte ens visste att existerade. Den största risken med att allt fler produkter tillkommer inom detta område är förutom att vi luras att köpa onödiga produkter, även att det finns en uppenbar risk för överdosering av vissa vitaminer och mineraler. Även om detta inte behöver vara direkt skadligt är det onödigt att kasta en hel del pengar på sådana produkter som man egentligen inte behöver.

[pullquote]Den största risken med att allt fler produkter tillkommer inom detta område är förutom att vi luras att köpa onödiga produkter, även att det finns en uppenbar risk för överdosering av vissa vitaminer och mineraler. [/pullquote]

Det finns dock vissa kosttillskott som jag tycker att är värda att överväga ifall man har maraton eller andra längre sträckor som sin huvudgren. Maratonträningen innebär ett stort slitage på leder och muskulatur, vilket i många fall kan utgöra ett direkt hinder för många att utöva denna idrottsform. Detta är inte endast ett problem som kommer med åldern, utan jag känner många gamla lagkompisar i fotboll som i princip saknar brosk i sina knän på grund av alla knäproblem de haft under karriären.

Vad förvånansvärt många inte känner till är att det finns många olika produkter på marknaden som kan eliminera eller lindra de besvär som man lätt får till följd av slitage i leder, muskler och benbyggnaden. Jag använder regelbundet Glucosamin för benbrosken eller/och ett mångsidigt preparat vid namn BodyFlex Combi som innehåller ingefära, nässla, omega 3 samt ETA, EPA, DHA och MSM (många roliga bokstavskombinationer). Alla dessa hjälper lederna att behålla sin funktionsförmåga samt ger lättnad vid stelhet, ömhet och svullnad i lederna och musklerna.

Det är oerhört lätt att avfärda kosttillskott som dessa som hokus pokus, men faktum är att jag efter att jag började äta dessa kosttillskott är helt utan styvhet i ryggen på morgonen. Just denna styvhet gjorde att jag helt enkelt inte kunde genomföra länkar på morgonen utan smärta tidigare, men nu går det hur bra som helst.

[pullquote]Det finns dock vissa kosttillskott som jag tycker att är värda att överväga ifall man har maraton eller andra längre sträckor som sin huvudgren. Maratonträningen innebär ett stort slitage på leder och muskulatur, vilket i många fall kan utgöra en direkt hinder för många att utöva denna idrottsform.[/pullquote]

Andra kosttillskott som jag regelbundet försöker få i mig är Omega 3, Berocca (i huvudsak B-vitaminer och zink) och folsyra. Speciellt viktigt för mig som alltid haft ett för lågt HB-värde är att försöka få i mig extra järn. Problemet är dock oftast inte att man får i sig för lite järn med maten utan att kroppen är dålig på att tillgodogöra sig järnet från maten. Det är orsaken till att jag äter folsyra eftersom detta är ett ämne som hjälper kroppen att binda upp järn.

D-vitamin är ett annat kosttillskott som jag ser till att få i mig under de mörkare månaderna i Finland. D-vitamin är även ett av de få vitaminer som jag sett så gott som alla läkare rekommendera att man får i sig extra av.

L-carnitine är ett kosttillskott som sägs ha goda effekter på kroppens förmåga att använda fett som energi vid kroppsarbete och ett kosttillskott som jag vet att många kroppsbyggare använder flitigt. Många är dock ytterst tveksamma till detta kosttillskotts verkningar och många artiklar har skrivits i facktidskrifter för att motbevisa dess nytta. Jag använde detta tidvis ifjol, men tror inte heller speciellt mycket på detta kosttillskott varför jag planerar att helt avstå från det nästa säsong. Om det verkligen fungerar vore det helt utmärkt för maratonlöparen eftersom man under speciellt de sista 10 km under ett maratonlopp är helt beroende av kroppens förmåga att tillgodogöra sig det fett man har på kroppen som energi.

Istället tror jag då mer på L-Glutamin som enligt vissa forskningsresultat väsentligen påverkar återhämtningen. Proteinpreparat blandat med kolhydrater är andra typer av kosttillskott som jag alltid försöker att snabbt få i mig efter genomförd hårdträning, eftersom detta har konstaterats ha en positiv inverkan på återhämtningen.

Tags from the story
,
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *