Hört talas om Plogging?

Foto: IMG_0001 (CC BY-SA 2.0) av Funk Dooby

Nog för att vi svenskar är miljömedvetna, men visste du att det är i sverige som grenen “plogging” uppstod första gången? Ordet är i själva verket en kombination av orden “Plocka” och “Jogging” och själva rörelsen startades under 2016. Ordet var med i nyordlistan som sammansattes 2018 då det använts ett flertal gånger i samband med nyhetsrapporteringar.

Vad är Plogging?

Som framgår av inledningen är plogging en kombination av jogging och skräpplockning. En mycket udda kombination kan tyckas, men den har vunnit i popularitet sen den lanserades som organiserad träningsform 2016.

Som joggare tillbringar du antagligen många timmar i månaden efter vägarna. Kanske även i skogen eller längs träningsleder. Har du tänkt på hur mycket skräp du ser hela tiden? För även om svenskarna är förhållandevis ordningsamma och faktiskt använder de sopkorgar som finns uppställda så finns det en hel del skräp liggande i naturen. En del av skräpet kan vara uppåt 10, kanske 15, år gammalt när det väl plockas upp.

Det finns åtskilliga löpare, och andra motionärer, som genom åren tagit med sig platspåsar och samlat upp det skräp de hittat efter vägarna. Men det har inte varit i någon organiserad form. Istället har det skett på frivillig basis. Med Ploggingen blev det en del av träningen. Motionären springer som vanligt, även om denne bär med sig en säck eller påse för att ta med skräp. Målet är sedan att plocka skräpet utan att stanna upp helt och hållet. Helst ska tempot inte ens påverkas.

Dessa rörelser innebär att kroppen får röra sig på flera olika sätt. Du måste böja dig, sträcka dig och kanske sätta dig ner på huk. Allt innebär att andra muskelgrupper aktiveras än vad som är normalt i samband med en joggingrunda. Och ju tyngre säcken blir, desto jobbigare blir det förstås att springa.

Plogging internationellt

Trots att detta fortfarande är en något udda företeelse så har rörelsen också nått utomlands. I england finns författaren David Sedaris som ploggar för fullt i West Sussex. Hans ploggande har varit så framgångsrikt att han fått en sopbil uppkallad efter sig, (om det är en ära eller ej är ju en annan diskussion) och har dessutom kallats en lokal hjälte.

Om vi sedan förflyttar oss till andra sidan Atlanten hittar vi organisationerna Keep America Beautiful och Trashercize som anordnar träningspass med Plogging. Allt som allt innebär detta att stora mängder skräp avlägsnas från naturen och hamnar i soptunnan där det hör hemma.

Förutom dessa grupper finns mänger av mindre motionsgrupper eller klubbar världen runt som alla ägnar sig åt plogging i någon form. Det allra bästa är ju att det är billigt, och alla kan vara med. Du behöver inte ens kunna springa för att delta i plogging, du kan lika gärna använda principen under en powerwalk eller en rak promenad med hunden. Huvudsaken är att du inte tappar farten och, förstås, att skräpet blir upplockat. Träningsformen är med andra ord något som passar alla och som inte bara bra för utövarna, utan också för naturen.

Bild överst: IMG_0001 (CC BY-SA 2.0) av Funk Dooby

More from Benny Sjölind
Dagens långpass på 30,5km
Idag var det igen dags för veckoslutets långpass. Otroligt vad veckorna går...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *