En gyllene afton med den stora smakresan

På tisdagen deltog jag i ett evenemang som kommer att vara svåröverträffat. Åtminstone om man är en öl- och matälskare som jag. Det var frågan om “En gyllene afton med den stora smakresan” i den Gyllene salen på Stockholms stadshus. Ett evenemang som jag var inbjuden till tack vare tidigare samarbeten med öllanseringarna för Mariestads – Den stora smakresan.

På Gentlemannaguiden har jag skrivit om de flesta av de 8 öl som lanserats under smakresan. Nedan finns länkar till de olika lanseringarna.

Rökig kustlager

Ostindien Strong Ale

Kolsvart inlandspilsner

Amerikansk Dampfbier

Emmer Porter

Islagrad Rothpils

Till dessa lanseringar hör även riktigt intressanta videon där man berättar om inspirationen till de olika ölsorterna i form av smakresor till olika intressanta platser. Att man reser med äldre skepp, tåg och flyg gör detta speciellt kul att följa med. På Mariestads Youtube-kanal kan man se samtliga smakresor.

På tisdagen var det alltså dags att summera Den stora smakresan genom en gyllene afton på Stockholms stadshus. Precis som det stod i inbjudan blev det en oförglömlig kväll med god öl och mat, samt perfekt sällskap. Att Spendrups, som ligger bakom hela konceptet, har resurser råder det ingen tvekan om med tanke på både gästlistan, programvärdar och festplats. Här fanns också de fyra senaste vinnarna av årets kock i Sverige, vilket gjorde att matupplevelsen blev till något alldeles extra.

Redan att få ta del av ölutbudet var speciellt för en ölälskare som mig. Redan för två år sedan var jag på ett evenemang som anordnades i Stockholm med Den stora smakresan och fick där tillfälle att testa på de upplagor som lanserats fram till dess. Jag har också fått hemskickat en del lanseringar tidigare. Med andra ord var det bekant för mig sedan tidigare vilket ölhantverk det handlar om.

Ofta handlar det om väldigt smakrik öl, delvis tack vare den generösa alkoholprocenten. Men även ingredienserna är i de flesta fall väldigt speciella, vilket i sig garanterar en speciell ölupplevelse.

Totalt är det åtta öl som lanserats i Den stora smakresan. Varje flaska är numrerad och rymmer hela 0,75 liter öl. Sigillet över korken gör sitt till för en känsla av exklusivitet. Tyvärr drack jag upp alla de öl som blev hemskickade till mig vartefter, något som harmar lite i efterhand eftersom dessa öl skulle ha varit utmärkt som så kallade samlaröl. På måndag finns dock en ny möjlighet då hela boxen ovan lanseras i sin helhet.

Genast vid ankomsten serverades man lite småplock tillsammans med de första lanseringarna av dessa öl.

Det fanns intressanta personer på gästlistan som man endast sett på TV tidigare. Här min idol Bengt Frithiofsson tillsammans med mitt sällskap Andreas, som bor i Stockholm och även han mycket kunnig gällande bland annat mat och vin – sommelier som han snart är.

Sedan var det dags för kvällens värd Anders Lundin att presentera evenemanget i den blå salen, här tillsammans med Rickard Bengtsson och årets kock 2018 David Lundqvist. Rickard Bengtsson är alltså mannen som står bakom de olika ölsorterna i Den stora smakresan.

Sedan var det dags att bege sig till den gyllene salen för ytterligare mat, öl och underhållning.

Den vackra gyllene salen där man brukar ha dans under Nobelfesten. Vid nämnda blå salen brukar själva Nobelmiddagen äga rum.

Till samtliga maträtter fanns en öl från de olika lanseringar, med en historia att berättas. Här årets kock 2015, Thomas Sjögren, som berättar mer om hur han tänkt när han komponerat förrätten för att passa ihop med Mariestads rökig kustlager. Rickard Bengtsson berättade sedan mer om själva ölen.

Menyn för kvällen.

Några av våra trevliga bordsgrannar tillsammans med min favoritöl i serien, Mariestads Strong Ale, som serverades tillsammans med en av förrätterna.

En av varmrätterna tillsammans med svart inlandspilsner.

Den andra varmrätten.

Amerikansk Dampfbier.

En av efterrätterna tillsammans med Emmer Portern.

Jämsides med den utmärkta maten och ölen fick man ta del av intressanta berättelser av bland annat de som körde ångloken, flygplanet Daisy DC-3 och de andra transportmedlen som fanns med under Den stora smakresan.

Kvällen avslutades med trevlig jazzmusik à la 1920-tal, tillsammans med rom och kaffe.

Så småningom blev det dags att bege sig hemåt, faktiskt inte på så vingliga ben som det ser ut på bilden. 🙂 Morgonen efter var dock lite tuffare. Men vilken upplevelse detta var! Något att minnas en lång tid framöver.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *