Den bästa hjälpen mot Mortons Neurom

hjälp mot mortons neurom

Det är sällan en skada som hindrar den ”hårdhudade” löparen från att springa, men det kan ändå vara något som påverkar löpningen avsevärt på grund av smärtan. Mortons Neurom är något som jag lidit av i många år nu och tidvis kan jag ha riktigt ont under trampdynan i framfoten.

Skadekompassen.se använder följande beskrivning av Mortons Neurom:

Mortons neurom, syndrom eller sjukdom kallas den skada som drabbar en nerv i framfoten och som då genererar en smärta i främre delen av foten och ut mot tårna.

Tidvis har jag använt mig av skoinlägg, men eftersom dessa ökade vikten med minst det dubbla på mina skor har jag sprungit utan inlägg i ett par år nu.

Det som är problematiskt med Mortons Neurom är att det egentligen inte verkar finnas någon annan hjälp än att ta till kniven om man vill bli kvitt problemen. Då det är som värst kan man ha riktigt ont vid varje löpsteg och efter ett tag känns det som att hela foten domnar bort när man sprungit tillräckligt länge.

En sak har jag dock konstaterat gällande Mortons Neurom. Man bör undvika skor med smal framfot och även tunn och mjuk framdel. Numera använder jag skor som t.ex. Adidas Adizero och liknande tunna och mjuka skor endast på gräsplan. Då känner jag inte alls av problemen.

Även mina Nike Zoom Pegasus 35 Turbo har alltför mjuk framdel för att kunna springa på asfalt eller löpband med, detta trots att de är bra dämpade i övrigt.

Det finns dock en skomodell som jag verkligen kan rekommendera om man har problem med Mortons Neurom. Det är Nikes modeller Nike Zoom Fly och Nike Zoom Vaporfly 4 %. Båda dessa skomodeller har tjock framdel och samtidigt tillräckligt hård botten för att undvika att trampdynan får de stötar som framkallar smärtan.

bästa skorna mortons neurom
Mina Nike Zoom Vaporfly som jag nyss införskaffade. Redan ifjol körde jag med samma modell under hela uppbyggnadsperioden.

En annan sak som det gäller att minnas när man väljer skor är att köra med en tillräckligt stor storlek för att ge framtårna tillräckligt med svängutrymme. Ifall tårna trängs ihop på grund av för smala skor är risken betydligt större att förvärra besvären med Mortons Neurom.

Det finns naturligtvis många fler modeller på marknaden som säkert har samma goda egenskaper som hjälp mot denna åkomma. Men bland de modeller jag testat är nämnda modeller från Nike faktiskt de klart bästa.

Tyvärr har jag inga andra förslag att komma med då det gäller att avhjälpa de besvär som Mortons Neurom förorsakar. Det gäller bara att välja mjukt underlag om man springer med tunn och/eller mjuk botten och sedan hård och tjock botten om man springer på asfalt eller annat hårt underlag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *