Vilken fart skall man hålla vid träning?

I en av mina tidigare artiklar tipsade jag om en omvandlingskalkylator som kan användas för att testa sin kapacitet på maraton genom att löpa kortare sträckor. I nyaste Runner’s World tipsar man om en utmärkt kalkylator där man genom att mata in sitt nuvarande personbästa och den tid som man siktar på kan få fram vilka träningstider som är de optimala vid olika träningsformer med hänsyn till den nya målsättningen.

De som läst nyaste Runner’s World har säkert redan bekantat sig med Mcmillan running calculator. Det finns även motsvarande kalkylatorer för att fastställa ideala träningsfarter på t.ex. juoksija-lehti.fi. Skillnaden är att denna är mycket mer utförlig och beskriver i detalj bakgrunden och idén bakom olika beräkningsformler.

För många nybörjare kan det säkert vålla en hel del huvudbry vilka farter som man skall hålla vid olika träningsformer. Denna kalkylator ger på ett bra sätt tips om de optimala fartzoner man bör hålla sig vid för att utveckla olika egenskaper som löpare med siktet mot en viss måltid.

Med erfarenhet av mina resultat från fjolåret samt de träningszoner jag rörde mig i då, kan jag säga att denna kalkylator är rätt så hyfsat tillförlitlig. Största problemet kvarstår dock ännu när det gäller träningen och det är hur man periodiserar sin träning, dvs. hur ofta kör man de olika momenten och i vilket förhållande till varandra.

Ett bra tips med tanke på detta är att man antingen skaffar sig en erfaren tränare eller kollar in de olika träningsprogram som finns i böcker som Advanced Marathoning eller The Runner’s World Big Book of Marathon and Half-Marathon Training. Det går även att köpa ett färdigt träningsprogram via Marathon.se om man känner för det.

More from Benny Sjölind
Significance of the Time Calculator
Time management has become an essential skill in the present world. A...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *