Vad skall man tänka på vid valet av sportsolglasögon – Här är några tips

Att tänka på vid valet av solglasögon för löpning
Bild: Quino Al via Unsplash.

En av sommarens viktigaste accessoarer är ett par solglasögon. När man väljer solglasögon är det viktigt att veta för vilket ändamål dessa skall användas eftersom det är stor skillnad på olika modeller gällande form och funktion. Vissa modeller är mer anpassade för idrott, medan andra är mer användbara som modeaccessoarer. Här är några tips för vilka faktorer att tänka på vid valet av solglasögon för löpning.

Solglasögonen har också sina trender, precis som med övriga kläder och accessoarer. I många fall är det själva bågarna som är avgörande vid valet och det gör att många helt enkelt väljer de solglasögon som man tycker att är snyggast.

Att tänka på vid valet av solglasögon för löpning

Att tänka på vid valet av solglasögon för löpning

När du köper solglasögon för löpning finns det flera faktorer som du bör ta hänsyn till:

  • UV-skydd: Du bör leta efter solglasögon som ger 100 % UV-skydd för att skydda dina ögon från solens skadliga strålar.
  • Passform: Välj solglasögon som sitter stadigt på ansiktet och som inte glider eller studsar när du springer. Leta efter bågar som omsluter ansiktet och som har nässkydd av gummi eller silikon för att hålla dem på plats.
  • Linsernas kvalitet: Linser av hög kvalitet kan förbättra din syn och göra det lättare att se i olika ljusförhållanden. Överväg linser som är polariserade för att minska bländning och förbättra kontrasten. Linser av bra kvalitet är i de flesta fall reptåliga och håller betydligt längre.
  • Hållbarhet: Löpning kan vara tufft för solglasögon, så leta efter ramar som är tillverkade av hållbara material som polykarbonat eller nylon.

Bästa färger för solglasögon för löpning

Att tänka på vid valet av solglasögon för löpning

En vanlig fråga gällande löparglasögon är ifall färgen på linserna har någon betydelse. Det har det faktiskt. Delvis beror det på vilka ljusförhållanden du springer i. att springa i:

I starkt solljus är det att föredra linser som är mörkare i färgen, till exempel grå, bruna eller gröna. Dessa färger minskar den totala ljusstyrkan och bländningen, vilket gör det lättare att se.

I svagt ljus, t.ex. tidigt på morgonen eller sent på kvällen är ljusare färg, som t.ex. gult, orange eller rosa att föredra. Dessa färger ökar kontrasten och gör det lättare att se detaljer i svagt ljus.

Vid blandade ljusförhållanden, t.ex. delvis molniga dagar, välj linser med en medelfärg, t.ex. bärnstensfärg eller bronsfärg. Dessa färger ger bra kontrast och minskar bländning utan att vara för mörka för molniga områden.

Vilka färger skall man välja på sportglasögon?

Färgen på linserna har alltså stor betydelse för funktionen för solglasögon. Här följer en liten guide som kan hjälpa på vägen.

Att tänka på vid valet av solglasögon för löpning

En klar trend gällande sportsolglasögon är att många t.ex. vid löpning använder sig av bågar som rätt långt påminner om mer traditionella “vardagsmodeller”. Det har möjliggjorts genom att flera tillverkare numera använder sig av allt lättare material på bågarna.

Detta har gjort att dessa modeller sitter lika bra på huvudet som de modeller man traditionellt sett förknippar med idrott.

En av de riktiga klassikerna bland sportglasögon är Oakleys Holbrook (ovan) som har låg vikt och bra passform. Om du letar efter förmånligare solglasögon för löpning kan jag rekommendera märket Godr som har både lätta bågar och är bekväma.

Polariserade glas – tar bort bländningar och reflexer

bästa polariserade sportglasögon 2023

Det som skiljer sportsolglasögonen åt från “vanliga” solglasögon är ofta de polariserade glasen – det har även sina orsaker. Fördelen med polariserande glas är att det tar bort bländningar och reflexer och är därför perfekta att ha vid hav och sjö.

Man får också ett bra djupseende och uppfattar omgivningen bättre, vilket gör dem perfekt anpassade även till löpning och bilkörning. Polariserade glas är ingen färg i sig och de flesta sportsolglasögon har polariserade glas av olika färgnyanser.

En av de mest populära sportglasögonen för löpning på marknaden är Oakleys Radar EV som har utbytbara linser av högsta kvalitet.

Grå linser – ger balanserad ton

fördelen med grå linser på solglasögon

Den grå linsen ger en neutral och balanserad ton som upplevs som kyligare än de flesta andra färger. Därför passar denna färg utmärkt till sommarens sportaktiviteter som cykling och löpning och bilkörning.

Oakleys EVZero Blades är en nyhet som är väldigt lätta solglasögon perfekt för löpning. Du hittar dessa solglasögon även med polariserade linser.

Bruna linser – ger varm och behaglig färgton

fördelen med bruna linser på solglasögon

Bruna glas är mycket omtyckta i vardagsbruk då de ger en varm och behaglig färgton, men även för sportbruk och vandring i natur och grönska är färgen lämplig eftersom den är kontrasthöjande.

Bliz är ett märke som blivit väldigt populära som löparglasögon de senaste åren tack vare deras utmärkt pris/kvalitetförhållande. Jag kan speciellt rekommendera deras linje Hero om du vill ha stiliga solglasögon för löpning.

Gula linser – bäst för molniga dagar

fördelar med gula linser på solglasögon

Speciellt för molniga dagar och i skuggiga miljöer är orange eller gula glas bra. De är inte lika mörka och lyser upp, samtidigt som de också kompenserar snabbt för ljus- och skuggväxlingar.

Oakley Encoder är den modell av solglasögon jag använder under mina löparrundor just nu. Linser med guldton är en av de hetaste trenderna bland löparglasögon just nu och enligt mig de snyggaste på marknaden.

Gröna linser – ger bra färguppfattning

fördelar med solglasögon med gröna linser

Den gröna linsen är ett mångsidigt alternativ eftersom det ger en bra färguppfattning. Det är också orsaken till att många av de solglasögon för vardagsbruk som finns på marknaden ofta har en lätt grön skiftning, även om linsfärgen vid en första anblick kan verka helt svart.

Fury Spectron 3 är ett par sportsolglasögon från Julbo som är perfekt för cykling. De är lätta och designade för att passa under alla hjälmar och erbjuder bästa möjliga grepp.

Det finns alltså mycket annat än design att tänka på vid valet av solglasögon för löpning. Speciellt vid köp av solglasögon till idrott och sommarens fritidsaktiviteter kan det vara värt att ta en extra funderare på till vilket ändamål solglasögonen skall användas till.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *