Vad skall man tänka på vid valet av sportsolglasögon

sportsolglasögon vad skall man tänka på
Bild: Quino Al via Unsplash.

En av sommarens viktigaste accessoarer är ett par solglasögon. När man väljer solglasögon är det viktigt att veta för vilket ändamål dessa skall användas eftersom det är stor skillnad på olika modeller gällande form och funktion. Vissa modeller är mer anpassade för idrott, medan andra är mer användbara som modeaccessoarer.

Solglasögonen har också sina trender, precis som med övriga kläder och accessoarer. I många fall är det själva bågarna som är avgörande vid valet och det gör att många helt enkelt väljer de solglasögon som man tycker att är snyggast.

Något som många inte tänker på vid valet är att även färgen på linserna har stor betydelse för funktionen. Speciellt för sommarens aktiviteter som löpning och ett liv vid havet kan detta vara viktigt. Mer om det lite längre ner.

Priset är såklart också viktigt och här kan jag tipsa om sajten misterspex.se om man söker prisvärda solglasögon. Mister Spex är Europas ledande optiker online och har satsat enbart på onlineförsäljning istället för att ha butiker med höga hyror och personalkostnader. Bland annat detta har gjort att man har lägre priser än de flesta konkurrenter på sina glasögon, solglasögon och linser.

Speciellt gällande sportsolglasögon är passform och komfort avgörande. Men de flesta märken som erbjuder sportsolglasögon brukar faktiskt ha bekväma modeller. Mest handlar det om att välja rätt storlek och här kan man faktiskt på sajter som Mister Spex låna hem ända upp till 4 par glasögon i 10 dagar och pröva sig fram.

Förutom design på bågarna och passformen återstår då främst färgen på linserna då det gäller valet av sportsolglasögon. Här följer en liten guide som kan hjälpa på vägen.

En modell av sportsolglasögon från Adidas med bågar som liknar ”vanliga” solglasögon. Bild: Mister Spex

En klar trend gällande sportsolglasögon är att många t.ex. vid löpning använder sig av bågar som rätt långt påminner om mer traditionella ”vardagsmodeller”. Det har möjliggjorts genom att flera tillverkare numera använder sig av allt lättare material på bågarna. Detta har gjort att dessa modeller sitter lika bra på huvudet som de modeller man traditionellt sett förknippar med idrott.

En mer traditionell variant av sportsolglasögon som vi är vana att se dem. Bild: Mister Spex

Det som skiljer sportsolglasögonen åt från ”vanliga” solglasögon är ofta de polariserade glasen – det har även sina orsaker. Fördelen med polariserande glas är att det tar bort bländningar och reflexer och är därför perfekta att ha vid hav och sjö. Man får också ett bra djupseende och uppfattar omgivningen bättre, vilket gör dem perfekt anpassade även till löpning och bilkörning. Polariserade glas är ingen färg i sig och de flesta sportsolglasögon har polariserade glas av olika färgnyanser.

Bild: Mister Spex

Den grå linsen ger en neutral och balanserad ton som upplevs som kyligare än de flesta andra färger. Därför passar denna färg utmärkt till sommarens sportaktiviteter som cykling och löpning och bilkörning.

Bild: Mister Spex

Bruna glas är mycket omtyckta i vardagsbruk då de ger en varm och behaglig färgton, men även för sportbruk och vandring i natur och grönska är färgen lämplig eftersom den är kontrasthöjande.

Bild: Mister Spex

Speciellt för molniga dagar och i skuggiga miljöer är orange eller gula glas bra. De är inte lika mörka och lyser upp, samtidigt som de också kompenserar snabbt för ljus- och skuggväxlingar.

Bild: Mister Spex

Den gröna linsen är ett mångsidigt alternativ eftersom det ger en bra färguppfattning. Det är också orsaken till att många av de solglasögon för vardagsbruk som finns på marknaden ofta har en lätt grön skiftning, även om linsfärgen vid en första anblick kan verka helt svart.

Det finns alltså mycket annat än design att beakta när man väljer sina solglasögon. Speciellt vid köp av solglasögon till idrott och sommarens fritidsaktiviteter kan det vara värt att ta en extra funderare på till vilket ändamål solglasögonen skall användas till.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *