Tankar om magen

tankar om magen

Mår magen bra mår hela du bra. Det krävs egentligen inga djupare hälsostudier för att förstå den kopplingen. Vem har inte varit magsjuk någon gång? Efter ett par-tre dagar känns det som att du bokstavligen tömt kroppen på såväl energi som vätska. Jobbigt i allmänhet och extremt ofördelaktigt om du tränar i synnerhet.

Magen är viktig

Det är inte utan anledning begreppet ”magkänsla” uppstått. I magen finns över 100 miljoner nervceller som kallas för bukhjärnan. Det sägs att om man skulle koppla loss matsmältningssystemet från hjärnan skulle det i princip fortsätta att fungera ändå. Själva tarmen är ditt största organ – lika stor yta som en tennisplan faktiskt. Fascinerande.

Inuti tarmarna finns runt hundra biljoner ”goda” bakterier. Det är över 10 gånger så mycket som vi har celler i vår kropp! Och deras funktion är inte endast att hjälpa till att smälta maten. Till exempel beror vårt immunförsvar till runt 70 – 80 procent av vad som händer i mag-tarmkanalen. Dels skyddar bakterierna kroppen från patogener – mikroorganismer som framkallar sjukdom. Dels ”utbildar” de goda bakterierna immunförsvaret så att det stärks.

Ett annat exempel är att det finns bakterier i tjocktarmen som hjälper till att bilda K-vitamin, vilket behövs för att blodet ska kunna koagulera. Vissa B-vitaminer kommer också från tarmen.

Allt detta gör att magen och tarmarna kan påverka både psykisk hälsa och humör. Mår magen bra mår hela du bra.

Probiotika hjälper magens egna bakterier

Jag som tränar är givetvis intresserad av att ha en god maghälsa på alla sätt och vis. Därför tänker jag på vad jag äter och stoppar inte i mig vilket skräp som helst – inte regelbundet i alla fall.

En sak som du kan göra för att förbättra förutsättningarna för magens goda bakterier är att äta mat eller kosttillskott som innehåller probiotika. Ofta går dessa under namnet mjölksyrebakterier, även om det i praktiken handlar om fler olika slags bakterier. Till vardags snackar nog de flesta inte om probiotika, men vill du förebygga semestermage eller redan åkt på en maghistoria är garanterat probiotika något som dyker upp bland tipsen när du googlar. Det finns forskning som pekar på att probiotika kan motverka vissa slags diarréer, eksem, högt kolesterol, kolik (hos spädbarn) och kanske till och med en del allergier.

Hur får man i sig detta då? Ett sätt är genom kosttillskott. Testade själv lite olika preparat mest i förebyggande syfte – kan tipsa om att jag hittade probiotikan hos tillskottsvaruhuset.se. Svårt kanske att mäta effekten men nog tycker jag att det har haft en utjämnande och stabiliserande effekt på något sätt. Jag som tränar hårt är extra utsatt för negativ påfrestning på tarmfloran så det är inte en helt dålig idé att stärka upp den tror jag.

Viss mat är också bra för tarmfloran. Exempelvis surmjölksprodukter, parmesan, fermenterade grönsaker, surdegsbröd och kombucha. Det finns även något som kallas för prebiotika. Det innebär mat som skapar gynnsamma förutsättningar för de goda bakterierna. Dessa är grova grönsaker med mycket fibrer som exempelvis ärtor, sparris och kål. Sådant älskar de goda bakterierna i magen. 

Vad ska man undvika?

Det finns även en del saker som förstör för magens goda bakterier. Dåliga matvanor med för mycket snabbmat, kaffe och alkohol till exempel (kolla gärna in träningsmat). Antibiotika är dåligt för magen liksom stress och sömnbrist. Slutligen är träning en sådan där sak som man ska tänka till kring. Att träna regelbundet och sådär lagom hårt är bara gynnsamt för såväl mage som resten av kroppen. Men överdriver du eller tränar på elitnivå, för hårt och för länge, kan bakteriebalansen rubbas. Ytterligare en anledning att köra med lite extra probiotika i så fall.

Tipsläs även min artikel om hur man undviker magproblem vid maraton.

More from Benny Sjölind
After Marathon trötthet och tankar kring effektivitet
Även om man inte tar det sista ur kroppen på ett marathon,...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *