Skotest: Asics Gel-DS Trainer 18

Den nyaste versionen av Asics Gel-DS Trainer som just kommit ut på marknaden är en riktigt positiv överraskning med många förbättringar från den förra versionen. De som var besvikna över fjolårets modell Gel DS Trainer 17 kan i den nyaste modellen återigen hitta många av de egenskaper som gjorde att man en gång föll för Trainern. Framförallt verkar man att ha satsat på att få modellen snabbare och flexiblare igen.

Asics Gel-DS Trainer 18

Jag var förra fredagen till Wasasport här i Vasa och inhandlade den nyaste versionen av Asics Gel-DS Trainer eftersom mina gamla Adidas Boston började bli utnötta med en kilometermängd en bra bit över 1000 km. Jag har testat de nya skorna i ungefär en vecka nu och har därför hunnit skaffa mig en uppfattning om dess egenskaper.

Egentligen är December ingen högsäsong för löpare som söker efter nya modeller av löparskor. Asics verkar vara de enda som släpper nya modeller såhär års. De flesta andra tillverkare släpper sina modeller först några månader in på det nya året.

Jag var rejält besviken över fjolårets modell av Asics Trainer, vilket var en av de främsta orsakerna till att jag för första gången var redo att prova på något nytt i slutet av förra säsong. Framförallt var det löpkänslan som saknades i den förra Trainer 17-modellen som jag köpte inför förra säsongen.

En länksko är som bekant alltid lite styv när man först börjar använda den, men redan efter några veckor brukar egenskaperna hos skon komma fram. Tidigare Trainer modeller som Gel-DS trainer 16 var en positiv erfarenhet med bra rullning och fjädring, det kändes helt enkelt som en snabb sko som framhävde ett naturligt löpsteg. Många kritiserade dess mjukhet, men jag upplevde det aldrig som att det störde löpkänslan eftersom skon i övrigt hade bra rullning.

[pullquote]Fjolårets modell av Asics Gel-DS Trainer var en riktig besvikelse. Styvheten i skon försvann inte och löpkänslan infann sig aldrig.[/pullquote]

Med fjolårets modell Gel-DS Trainer 17 var det precis tvärtom. Det var ingen skillnad hur mycket man sprang, styvheten i skon försvann aldrig och det kom aldrig någon löpkänsla i skorna. Min teori är att de i jakten på att göra skon allt mer hållbar tappade bort det viktigaste med en länksko, nämligen själva löpegenskaperna. Skon ser nämligen helt ny ut både utanpå och inuti fastän jag har ca. 1500 km löpning bakom mig med denna sko.

Asics Gel-DS Trainer 17

Om fjolårets modell av Gel-DS Trainern var en besvikelse så verkar det som att Asics lärt sig en läxa och gjort radikala ändringar till den nyaste modellen. Den mest påtagliga ändringen är dess vikt som minskats från 295 gram till 257 gram (storlek 43), vilket gör att skon nästan går in bland “lättviktarna” som t.ex. Gel-DS Racer som jag sprang mina maratonlopp med ifjol samt kör mina intervallpass med just nu. Denna sko har en vikt på 215 gram.

En annan ändring är att man i denna modell tagit bort den hälkappa, det sk. heel clutching-systemet som man haft i de två senaste Trainer-modellerna. Hos tillverkarna var en av de främsta förklaringarna till att man i tiderna införde hälkappan att denna skulle ge ett utökat stöd till hälen och därigenom ge en skönare passform. Jag är lite osäker ifall jag någonsin märkte av denna fördel, men nu har man i alla fall övergett heel clutching-systemet och även i övrigt försökt göra skon mera slimmad.

[pullquote]Asics Gel-DS Trainer 18 kan rekommenderas åt erfarna löpare som söker en snabb och bra dämpad sko för uppbyggnadssäsongen[/pullquote]

Det viktigaste för mig är dock att denna ger en helt annan löpkänsla än den gamla modellen någonsin gjorde. Den känns helt enkelt som en snabbare sko där det är enklare att hålla upp ett naturligare löpsteg än med fjolårets modell. Alla gillar säkert inte modellen eftersom Asics som sko är rätt mjuk i mellansulan om man jämför med många andra skor som t.ex. Adidas Boston. För uppbyggnadsperioden tycker jag dock att den är utmärkt eftersom jag gärna vill ha en lite mjukare sko när jag ligger på stora kilometermängder.

För löpare som söker efter en snabb men ändå mjuk sko med pronationsstöd på insidan av foten kan jag med gott samvete rekommendera skon. Bäst passar den för lite mer erfarna löpare eftersom lite tyngre löpare kanske behöver lite mer dämpning som t.ex. Asics Kayano-modellen kan erbjuda.

Join the Conversation

6 Comments

  1. says: Bennysjo

   Inte du iaf ;). Bra fråga, egentligen är det väl inte bara fråga om vikten utan hur lätt löpsteget är. Men det går ju å andra sidan lite hand i hand. Normalbyggda personer kunde kanske klassas som tyngre löpare i dessa sammanhang 🙂

 1. says: Ola

  Hur var storleken jmf med ds trainer 16 och 17 jämfört men den här. .dvs tog du damma storlek och hur passar den?

  1. says: Bennysjo

   Jag har samma storlek på ds trainer 18 som jag hade på 16 och 17 och tycker att den passar bra. Den rikliga stoppning som fanns i hälen på ds 17 har de som tur skalat bort, men jag tycker ändå inte att ds 18 glappar eller blir lös fastän jag använder samma storlek.

 2. says: Erik

  Hej jag hade tänkt köpa dessa skor men så har jag lite problem med liltån. Framför allt märks detta när jag springer i nike skor som oftast har en smalare ovandel. Går jag upp i storlek så blir det ett litet glapp där uppe, inte optimalt för löpandet med andra ord. Har du några råd för valet av storlek?

  1. says: Benny

   Åtminstone för mig fungerar det bra med att använda minst en storlek för stora skor. Vanligtvis är min storlek 42 på de flesta skor, men jag använder faktiskt storlek 43,5 på mina Asics Trainers. Med det sagt har jag faktiskt märkt att denna skomodell är rätt smal just vid partiet runt lilltån. Det kommer alltid ett hål i skon vid den punkten efter att jag använt skorna i lite över en månad. Det kan därför tänkas att denna skomodell inte är den bästa möjliga ifall man har en bred fot.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *