Löpning med Jack Daniels

Jag pratar alltså inte om en av mina favoritwhiskyn bland budgetalternativen, utan om coachen Jack Daniels som tränat några av de mest framstående långdistanslöparna i USA. Runner’s World utnämnde honom 2005 till “den bästa coachen i världen”. Han har bland annat utvecklat denna kalkylator för att förutse tider på andra sträckor utgående från en viss tid som man gjort på en sträcka, men framförallt för att få fram vilka tider man bör hålla sig till vid olika träningsformer utifrån dessa resultat. Nedan förklarar Daniels själv principerna bakom kalkylatorn:

Jag kunde heller inte undanhålla några klipp nedan från en av hans utmärkta föreläsningar om hans principer för löpträning. Dessa är endast några av klippen från hans föreläsning. Resten hittar ni på denna länk.

Om framgånsfaktorer för löparen:

Om träningsprinciper:

Om vikten att träna på ett sätt som passar en själv:

Lite om maratonträning och träning i maratonfart:

…och till sist min kvalitetsfavorit just nu, tröskelpassen:

More from Benny Sjölind
Here Are The Most Popular Running Shoes For Women – January 2024
Welcome to my January 2024 roundup of the most popular running shoes...
Read More
Join the Conversation

3 Comments

  1. says: Nisse

    Har bara hunnit se klippet om tröskelträning. Men blir lite förvirrad av de olika experterna. Har en bok som heter “Den ultimata löparguiden”. Där är dom väldigt tydliga med att man ska undvika det “det svarta hålet” som ligger precis där Jack Daniels säger att man ska ligga. Tempo som man klarar av i en timme.
    Inte lätt att veta vilken som har rätt?
    Det svåra är att om man vill tillämpa något av de olika sätten att träna på är att det tar så lång tid innan man får ett svar om det var rätt eller inte.
    Får försöka sålla bland alla experttips och försöka hitta en perfekt mix för just mig.

    1. says: Benny

      Jag håller faktiskt själv på och läser “Den ultimata löparguiden” just nu. Jag tror att mycket med löpningen handlar om att anpassa träningen dels till vilken typ av löpare man är, men framförallt till den livssituation man har och till den sträcka man siktar på.
      När det gäller diskussionen kring “det svarta hålet” är jag lite osäker på om alla experter ens är säkra på vad de menar med det. Som jag förstått det är “det svarta hålet” inte direkt tröskelfart, utan snarare en belastning på 75-80% av maxpulsen. Alltså ett träningspass med lite för hård fart för att kunna klassas som ett lugnt och återhämtande pass. Problemet är väl således inte tröskelpassen i sig, som ju oftast går i 83-90 % av maxpulsen, utan risken för att träningen blir jämntjock. De varnar väl för risken att de lugna passen går för hårt och att man på grund av detta hamnar i ett sk. “svart hål” träningsmässigt, med för liten skillnad mellan hårda och lugna dagar. Något som alltså riskerar själva återhämtningsprocessen.

  2. says: Nisse

    Hej

    Ja, det är hårfint. Håller med dig om att hamna mitt emellan. Men jag tror att det är fel att utgå från maxpuls, eftersom det är så svårt att veta när man har max.
    Själv har jag 2 gånger lyckats komma upp i 188 slag, båda dessa gånger har varit i slutet på tävlingar som varit 10 kilometer.
    På träning har jag max kommit upp i 178. Trots att jag tagit i så mycket jag bara orkat. Vilken puls är min maxpuls då?
    Men en intressant aspekt som lyfts fram i “Den ultimata löparguiden” är att i stället utgå från T1. Den puls som man har när det börjar bli svårt att prata. Lägger man upp träningen i från den så tror jag det är lättare att träffa rätt.
    För om man utgår från en för låg maxpuls när man ska köra tröskelpass är risken stor för att man hamnar just i det svarta hålet.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *