Hur jag investerar just nu – Här är mina strategier

hur jag investerar just nu

Ekonomi är ett livslångt intresse för mig vid sidan av löpning och mode. Jag har en ekonomutbildning och jobbade 14 år som företagsanalytiker innan jag tog steget över till mitt egna företag. Jag är även certifierad kreditanalytiker med specialfokus på företagsvärdering. Trots detta har jag skrivit överraskande lite om ekonomi och investeringar här på sajten. Det är mest blivit i form av artiklar på andra ekonomisajter jag skrivit om detta ämne. Men förhoppningsvis blir det ändring på detta från och med nu eftersom detta är ett ämne som jag brinner för. Här börjar jag med lite tankar kring mina egna principer för investeringar.

Det är ingen fråga om att pengar är en viktig drivkraft i mitt liv. För det första är det en fantastisk känsla att se resultat av något man själv byggt upp när man ser hur pengarna börjar rulla in. Att ha en välordnad ekonomi tar också bort mycket av stressen i ens liv och ger en frihet att ägna sig åt saker som man gillar.

investeringsstrategier

Då det gäller investeringar har jag just nu en tumregel som styr mitt liv – om du tror tillräckligt på dina egna idéer är det i första hand detta du skall satsa. Inget har så bra avkastning som en lönsam företagsverksamhet.

Att kategorisera min investeringsstrategi är rätt svårt. På ett sätt kunde man kanske lägga in den under kategorin “riskfylld” eftersom största delen av mina investeringar i dagsläget går till att bygga upp en ny företagsverksamhet efter att jag sålde mitt huvudsakliga levebröd, sajten Gentlemannaguiden.com 2022.

Men samtidigt är jag också noga med att finansiera alla nya satsningar med löpande intäkter.

Att månadsspara fegt med tanke på en pension är helt ute för mig. Jag vill också kunna njuta av pengarna här och nu medan jag är relativt ung. Annars känns det inte värt det. När du är pensionär har du inte orken (eller kanske ens hälsan) att njuta av pengarna på samma sätt.

Med det sagt, här är lite av mina investeringsstrategier just nu.

Kom ihåg att detta inte skall ses som rekommendationer för hur du skall investera. Investeringar i aktier, ETF:er och kryptovalutor är alltid riskfyllt och du kan förlora hela ditt kapital.

1. Investering i egen företagsverksamhet

bästa affiliate plattformar

Som nämnt är det främst i min egen företagsverksamhet jag satsar just nu och ser alltid till att kapital redo för detta ändamål. Med tanke på den höga inflationen kan detta tyckas vara tokigt att pengar på bankkontot.

Men som sagt, inget ger så bra avkastning som kassaflödet från en egen företagsverksamhet om det är en lyckad sådan. Mina inkomster kommer främst från affiliate-marknadsföring och det har väldigt låga utgifter. Det är en hårt konkurrensutsatt verksamhet, men om du är kunnig kan det vara väldigt lönsamt.

Jag tror starkt på min förmåga att bygga upp en omfattande och lönsam företagsverksamhet och det är också orsaken till att jag satsar så hårt på denna. Jag har ju gjort det förut och vet vad det krävs för att bli framgångsrik inom området.

Läs mer här om mina strategier för hur man blir en framgångsrik bloggare. Det finns många bra plattformar som du kan registrera dig hos om du är intresserad av att börja med affiliate-verksamhet. En av de bästa plattformarna är definitivt Awin som även har internationell täckning.

En annan plattform jag kan rekommendera är Adrecord som har ett stilrent gränssnitt på sin plattform. Jag kommer att återkomma mer i ämnet senare om hur affiliate-plattformar fungerar.

2. Aktier i aktier och fonder

Du kan förlora ditt kapital på aktier, ETF:er och råvaror.

Jag ser också till att kontinuerligt satsa i direkta aktieinvesteringar främst i amerikanska bolag. Det gör jag främst på investeringsplattformen Skilling som jag gillar speciellt för deras Copy Trading-funktion. Skilling är en plattform som är väldigt het bland svenska investerare just nu. De har även en Copy Trading-funktion i sitt utbud och ett stort utbud för den som är intresserad av att investera i aktier, ädelmetaller och råvaror samt kryptovaluta CFD:er.

Trots min bakgrund har jag inte så mycket tid att göra egna efterforskningar just nu så därför kör jag mycket copy trading. Detta är en bekväm funktion att ha även om du inte vet så mycket om investeringar eller är nybörjare då du genom denna kan kopiera andra framgångsrika investerare du beundrar och tror på genom en knapptryckning.

När jag var yngre satsade jag mycket på att försöka “slå marknaden” i tron att jag var smartare än massan. Nu har jag en betydligt mer avslappnad inställning till aktieinvesteringar och satsar mer på företag med skaplig utdelning och som sagt Copy Trading-funktionen via Skilling.

3. Investering i ädelmetaller

Jag har alltid varit väldigt intresserad av ädelmetallerna guld och silver. Istället för att investera i fysiskt guld och silver som är svårt att hitta vettig förvaring för, satsar jag främst i ETF:er inom området. Det finns ETF:er som speglar guldpriset eller silverpriset direkt som SPDR Gold Shares och iShares Gold Trust. Även enskilda amerikanska och kanadensiska gruvbolag är värda att hålla ett öga på även om de underpresterat de senaste åren.

Medan jag bodde i Finland satsade jag även i diverse certifikat med hävstång, men efter diverse käftsmällar är jag numera betydligt försiktigare inom området och kör helt utan hävstång i mina investeringar.

Fördelen med ädelmetaller är att de är en utmärkt värdebevarare som historiskt har fungerat som en diversifierare mot aktiemarknaden. För detta ändamål använder jag även plattformen Skilling.

Jag kan också rekommendera att du håller koll på olika råvarupriser som kakao och olja om du har bra koll på dessa. Alla har vi våra specialintressen och att utnyttja dessa i investeringssyfte kan vara ett bra sätt att tjäna en extra hacka. I dagsläget finns det ju möjlighet att investera i princip alla tillgångsslag.

4. Investering i högriskprojekt

hur jag investerar i kryptovalutor

Kryptovalutor är mycket volatila oreglerade investeringsobjekt. Inget EU-investerarskydd. Du kan förlora ditt kapital på aktier, ETF:er och råvaror. *Bitpanda Aktier är kontrakt som replikerar en underliggande aktie eller ETF.

Den minsta andelen av mina investeringar utgörs av högriskprojekt som kryptovalutor. Jag har alltid haft ett “love-hate förhållande” till kryptovalutor. Å ena sidan förstår jag att Blockchain-tekniken är revolutionerande och kommer att ha en ännu större betydelse i framtiden, men samtidigt har jag svårt att se kryptovalutor som något annat än rena spekulationsverktyg. Allt handlar om att vara tidigt ute i att “investera” i en kryptovaluta i hopp om att den stora mängden hoppar på tåget senare.

Med det sagt, man skall aldrig gå emot trenden. Om marknaden anser att kryptovalutor är hett så är det en bra idé att ha åtminstone en viss andel av sitt kapital investerat inom detta område. Jag använder Bitpanda för investeringar i kryptovalutor där speciellt deras Bitpanda Spotlight är ett utmärkt verktyg för att upptäcka heta nya kryptovalutor.

Bitpanda är en plattform som satsar väldigt hårt på den svenska marknaden just nu. Med över 300 kryptovalutor i deras utbud är det onekligen en av de mest intressanta aktörerna på området – inte minst tack vare deras Bitpanda Spotlight.

Detta var en kort introduktion till mina investeringsstrategier just nu. Jag kommer att regelbundet skriva om mina tankar kring ämnet i framtiden. Ekonomi i allmänhet och privatekonomi i synnerhet har alltid varit ett fascinerande ämne, så varför inte skriva om mina tankar medan jag är igång?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *