Håravfall är något som många råkar ut för någon gång i livet. Speciellt bland män är detta vanligt och något som kan påverka självförtroendet i hög grad. Det är också ett ämne som man inte så gärna pratar om. Det kan till och med kännas skamligt att erkänna att man har problem med tunnhårighet, trots att det i högsta grad är naturligt. Finns det då något man kan göra för att förebygga detta?
Jag har aldrig varit speciellt hårfager bortsett från några lyckliga år i 20-års åldern. Med åren har jag lärt mig acceptera att en tilltagande tunnhårighet är en del av livet för min del.
I mitt fall handlar det om så kallad ärftligt håravfall som är svår att i längden göra något åt. Sedan finns det även håravfall som är kopplat mer till livsstilen och det kan man i allra högsta grad påverka.
Hur kan träningen orsaka håravfall?
I normala fall är träning något som inverkar positivt på hälsan och därmed även håret. En vanlig orsak till tillfälligt håravfall är stress och ohälsosamt leverne. Eftersom träning och bra kosthållning förbättrar immunförsvaret och ger en bättre sömn påverkar detta också håret.
En hälsosam kost är speciellt viktig eftersom håret behöver proteinrik kost för att överleva. Aminosyrorna i protein hjälper nämligen håret att bilda nya hårceller. Gällande protein finns det dock viss forskning som gjort gällande att proteintillskott faktiskt kan orsaka håravfall – speciellt för de som har anlag för detta.
Proteinshakes innehåller nämligen ofta tillväxthormoner som DHA och kreatin, något som kan leda till ökade testosteronhalter i blodet. Testosteron skapar i sin tur DHT, som kan bidra till hårbortfall och skallighet.
Det har att göra med att DHT kan minska nivåerna av tillväxtfaktorn IGF-1 i hårsäcken, något som minskar hårväxten – speciellt hos personer som är benägna att tappa håret. De medel som finns mot håravfall innehåller också i huvudsak blockerare av det enzym som omvandlar testosteron till DHT.
Något att tänka på för alla som dricker proteindrycker efter varje pass. Bättre kanske då att få i sig protein mer naturlig väg, genom t.ex. ägg och kyckling.
Löpning och håravfall
Även styrketräning i sig ökar testosteronhalten i blodet, medan konditionsträning minskar på DHT-nivåerna. Därför kunde man generellt säga att löpning är bra för den som vill behålla sitt hår. Ökad blodcirkulation bidrar till ökad syretillförsel till nödvändiga organ, vilket gör att hårväxten ökar.
Det finns dock undantag. Ett vanligt problem inom konditionsidrotter är en onormal fixering vid sin vikt. Att snabbt gå ned i vikt kan jämställas med fysiskt trauma, som gör kroppen stressad. Detta kan samtidigt göra så att kroppen inte får i sig tillräckligt av alla för håret så viktiga näringsämnen som B-vitamin, järn och det nämnda proteinet.
Med tanke på hårets hälsa är alltså lagom bäst även här eftersom för mycket träning även göra att immunförsvaret försämras och leder till ett försämrat upptag av den näring som behövs för att håret skall växa.
Vad fungerar vid håravfall?
I teorin finns det alltså mycket man på “naturlig väg” kan göra för att förhindra håravfall, i alla fall om man inte lider av ärftligt håravfall.
Det finns även både receptbelagda och receptfria läkemedel att köpa från apoteket. Även laserbehandlingar marknadsförs flitigt som ett sätt att motarbeta håravfall. Det är dock tveksamt om någon av dessa metoder faktiskt fungerar.
Gällande laserbehandling finns det faktiskt inga övertygande studier som visar att det fungerar. Läkemedel har i vissa fall bevisats ge effekter efter ett halvårs användning, men problemet här är att man dessa fall bör fortsätta användningen för att effekten skall hålla i sig. Ifall man helt plötsligt slutar med användningen kan det leda till ett ännu värre håravfall efter några månader.
En av få metoder som faktiskt fungerar för att permanent få ytterligare hårväxt är hårtransplantation. Den bästa och mest tillförlitliga metoden just nu är Fue hårtransplantation där man flyttar hårsäckar till utvalt område där man önskar mer hår. En av de mest populära klinikerna i Sverige är Akacia medical, som redan utfört mer än 10 000 hårtransplantationer sedan man kom till Stockholm år 2014.
En av orsakerna till att Fue-metoden blivit så populär under senare år är att den inte efterlämnar några ärr och att läketiden är betydligt snabbare än hos den tidigare Fut-metoden.
Orsaken till att många kanske ännu har en negativ bild av hårtransplantationen som metod är att man lever kvar i tron att den äldre metoden där man tar en hel hudremsa från nacken till hjässan är det enda sättet att göra det på.
Fue-metoden är naturligtvis mer arbetdryg eftersom enskilda hårsäckgrupper avlägsnas direkt från det så kallade givarområdet, men detta är den absolut bästa och modernaste tekniken på marknaden just nu som gett goda resultat.
De flesta män och kvinnor som drabbats av ärftligt håravfall kan också förvänta sig goda resultat vid en hårtransplantation. Det som krävs är ett tillräckligt bra givarområde i bakhuvudet som man kan utvinna hårsäckar från. Även andra givarområden kan dock komma ifråga, som t.ex. från brösthåret.
Hjässan, vikarna och hårlinjen är de vanligaste områdena att transplantera hår till, men det finns även möjlighet att göra mindre kosmetiska justeringar som förflyttning av hårlinjen till att fylla ut kala områden på huvudet.
De transplanterade hårsäckarna växer nästan genast fast och börjar med tiden producera naturligt hår. Det positiva med en hårtransplantation med Fue-metoden är också att resultatet ser naturligt ut och att transplanterat hår inte faller av.
Med andra ord finns det hopp även för en som mig, trots att jag redan hunnit få en rätt stor, kal fläck på huvudet. Kostnaden för en hårtransplantation beror på hur många hårsäckar som skall transplanteras och här finns mycket att åtgärda för min del.
Som tur har även kostnaderna gällande Hue-metoden kommit ned under de senaste åren och numera går det att få behandlingen till en överkomlig kostnad. Det skänker hopp om ett framtida hårsvall även för min del. 🙂