Ända sedan jag hörde om nyheten om en GPS-klocka med inbyggd pulsmätare har jag varit sugen att testa på nyheten. Möjligheten dök upp i somras när jag via Cloudberry fick tillfälle att testa på modellen TomTom Runner 2 som förutom denna egenskap har flera andra egenskaper som mina andra GPS-klockor saknar.
TomTom Runner 2 lanserades förra hösten, med stort fokus i marknadsföringen på den inbyggda musikspelaren som finns i GPS-klockan. Musiken överförs enkelt via laddningsbara bluetooth-headsets, som gör att man inte behöver spänna fast en otymplig mobil på överarmen eller störas av sladdar som är i vägen vid löpningen.
Med 3GB utrymme för musik kan man få tillgång till i bästa fall över 500 låtar direkt från klockan Klockan kommer med förinstallerade spellistor för löpning och en trettio-minuters Ministry of Sound mix. Andra spellistor kan enkelt laddas ned till TomTom Runner från iTunes eller Windows Media Player.
Förutom denna egenskap finns även många andra smarta lösningar och egenskaper som man kan ha nytta av i sin dagliga träning. Den nya inbyggda aktivitetsmätaren mäter steg, aktiva minuter, distans, kalorier och sömn under dygnets alla timmar. Olika målsättningar kan ställas in och mätas antingen dagligen eller veckovis, och resultaten visas i klockan eller i appen TomTom MySports.
TomTom Runner 2 har alltså även en inbyggd pulsmätare som gör det lättare att pulsträna, utan skrymmande bröstband. Multisportläget mäter både inomhus- och utomhusaktiviteter, inklusive löpning, cykling, simning, löpning på löpband, och träning i gym. GPS:en mäter såväl tid, distans och hastighet som tempo och kalorier i realtid. Användare kan ladda upp statistik via MySports appen. Statistiken kan även synkas med andra populära tjänster så som TomTom MySports, RunKeeper, Nike + med flera.
Det var alltså lite om de funktioner som finns i klockan. Nu till mina egna erfarenheter av klockan, främst utifrån mina egna behov som löpare.
Om vi börjar från laddningen av GPS-klockan, så har man löst det på ett utmärkt sätt på TomTom Runner 2. På de andra modeller jag haft har laddningen skett via en micro-USB, något som inte varit helt lyckat vare sig för själva uttaget på klockan eller för USB-uttaget ifråga eftersom bådadera blivit rätt slappa efter ett tag. Dessutom har vissa modeller släppt in fukt och gjort att USB-uttaget på klockan rostat igen. På TomTom Runner 2 är laddningen betydligt stabilare, med en adapter som verkar hålla måttet.
Enda problemet som har med laddningen att göra är att batteritiden verkar vara rätt kort. Fulladdad håller klockan ungefär för två stycken träningspass innan det igen är dags att ladda klockan.
Så till själva egenskaperna hos klockan och en av de funktioner som jag var mest intresserad av, nämligen pulsmätningen från handleden. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i att ha ett pulsband kring bröstet och har ytterst sällan använt mig av detta under min träning under de senaste åren. Hur fungerar det då med pulsmätning från handleden? Inte så bra skulle det visa sig, speciellt inte under de hårdare passen. Om man skulle ha förlitat sig på denna klocka skulle jag isåfall ha kommit upp till pulsvärden på över 200 slag per minut, vilket naturligtvis inte stämmer. För dessa pass kan man alltså inte förlita sig på klockan. Om detta beror på det “glapp” som alltid uppstår vid handleden när man rör på armarna i tät takt låter jag vara osagt, men för detta ändamål är pulsmätningen tämligen meningslös.
Jag är heller inte övertygad om pulsmätningens förträfflighet på de lugnare passen. För att mäta vilopulsen kan det dock stämma bättre, även om jag inte direkt använt klockan för det ändamålet.
När det gäller GPS-klockans övriga egenskaper, så hittar vi flera både bättre och sämre egenskaper. Väntetiden innan klockan hittar satelliten, som jag åskådliggjort genom bilden högst uppe till vänster, är en av de absolut bästa egenskaperna med klockan. På flera av de andra GPS-klockor som jag haft har man ofta fått vänta oskäligt länge innan GPS-signalen hittat fram så att man kan påbörja sin träning. Denna hittar oftast fram på mindre än en minut, vilket gör att man genast kan påbörja sin träning efter att man stigit ut genom dörren.
Även då det gäller kontakten till satelliterna, så håller denna ytterst bra. I jämförelse med Polars modeller, som kan tappa kontakten flera gånger under ett löppass, är denna helt överlägsen.
Man kan alltså växla mellan många olika lägen under sin löpning och det gör man genom att navigera med knappen längst ner. En någon annorlunda lösning i jämförelse med andra GPS-klockor, men helt funktionellt när man väl vant sig vid det. Knappen kan verka något trög till en början, men efter ett tag vänjer man sig nog vid detta.
Då det gäller de olika värdena som man kan växla mellan under sitt löppass är min favorit att ha fram snittempot med störst siffror. Då syns antal löpta kilometer med lite text nere till höger och tiden nere till vänster. Speciellt under de hårdare passen där man vill hålla koll på sin snittid är detta mycket nyttigt att ha framme väl synligt.
Jag springer dock oftast med två klockor under mina hårdaste pass. Orsaken till detta är främst att TomTom Runner 2 har vissa problem när det gäller att visa tempot i realtid. Då man snabbt sänker eller ökar sitt tempo tar det alltid för länge att se detta på klockan, vilket gör att man inte riktigt kan förlita sig på klockan under tempopass där man behöver feedback genast.
Just denna tröghet leder även till att snittiden inte blir riktigt tillförlitlig hos denna klocka och jag har ofta märkt att den är flera sekunder sämre än hos min andra GPS-klocka. Att det är just denna klocka som har fel har jag kunnat konstatera då jag jämfört med syrrans Suunto-klocka, som visat samma värden som min andra klocka av märket Polar.
Då det gäller aktivitetsmätningen, som är en mycket viktig del av själva träningen, så har klockan alla funktioner som man kan önska sig. Till detta hör både dags- och veckomätning av steg, sömn och kalorier. Speciellt månaden innan ett maraton då jag brukar skärpa till min kosthållning har jag större kontroll på dessa parametrar. Jag sover dock aldrig med klockan.
Till sist kommer vi fram till den inbyggda musikspelaren. Trots att jag själv aldrig sprungit med musik i öronen måste jag säga att detta är en ytterst smidig funktion på klockan och något som jag kommer att ha mycket nytta av när jag påbörjar mina morgonvandringar snart. Jag har aldrig förstått hur någon kan träna med en mobiltelefon klistrad vid armen eller en sladd hängande från öronen. Med denna slipper man alla dessa bekymmer i och med bluetooth-headsets som enkelt kan fästas i öronen.
Sammanfattning:
Som sammanfattning då det gäller GPS-klockan TomTom Runner 2, så skulle jag säga att det finns många bra egenskaper på klockan som gör den köpvärd. Med ett pris på runt 250 € (239 SEK) är den mycket prisvärd i jämförelse med andra GPS-klockor i samma prisklass.
Främst skulle jag rekommendera klockan till motionärer som inte har så stora krav på exakta kilometertider i sin träning. Den har allt man behöver för att kunna mäta sin träning på ett intressant sätt och aktivitetsmätningen är enkel att navigera runt på. Dessutom är klockan mycket följsam och bekväm kring handleden, något som inte skall underskattas bland nutidens GPS-klockor.
Den inbyggda musikspelaren med bluetooth-headsets är något som med stor sannolikhet uppskattas bland många löpare som gillar att springa med musik i öronen.
Det som jag ännu skulle önska är en exaktare mätning av pulsen från handleden. Det verkar inte riktigt som att tekniken finns där ännu för att få till stånd en funktionsduglig mätning från handleden, men jag hoppas att framtida modeller gör detta möjligt.