Studie: Ju längre sträckor desto mindre skillnad i resultat mellan könen

resultat studier ultralöpning
Bild: Phillippe Reiter / Gore-Tex

På onsdagen publicerades en riktigt intressant studie hos sajten Runrepeat.com över läget gällande ultralöpningen 2020. Den visar att desto längre löpsträckor det handlar om, desto mindre är skillnaden i resultat mellan könen.

I studien har man forskat i trenderna gällande ultralöpning under de senaste 23 åren. Denna gäller lopp längre än maratonsträckan, alltså över 42,2 km och täcker även trail- och bergslöpning.

Totalt har man analyserat 5 010 730 resultat från 15 451 tävlingar, vilket gör den till den största studien som någonsin gjorts inom ultralöpning. Den gjordes av Runrepeat tillsammans med International Association of Ultrarunners (IAU).

De viktigaste resultaten från studien

Bland det mest intressanta som framkom i studien var att kvinnliga ultralöpare är snabbare än män på distanser över 195 miles, vilket blir drygt 313 kilometer. Generellt kan också sägas att ju kortare sträckorna är, desto större är skillnaderna mellan könen.

I lopp på 5 kilometer är män i snitt 17,9% snabbare än kvinnor och på marathon är skillnaden redan nere på 11,1 %. När sträckan blivit så lång som 100 miles, eller 160 km är vi så gott som jämbördiga prestationsmässigt. Där är skillnaden endast 0,25%.

På sträckor över 313 km är alltså kvinnor snabbare än män, med en skillnad på 0,6%.

Andra intressanta resultat från studien

En annan intressant sak som kunde konstateras i studien var att deltagande i olika evenemang inom ultralöpning ökat med 1676% de senaste 23 åren. Bara under de senaste 10 åren har antalet aktiva ultralöpare ökat från 137 234 till 611 098. Det har aldrig funnits fler ultralöpare och största ökningen hittar vi hos kvinnor. Numera är 23% av ultralöpare kvinnor, jämfört med 14% för 23 år sedan.

I och med att ultralöpning blivit allt mer vanligt att ägna sig åt även bland motionärer har tiderna generellt sett blivit allt sämre genom åren. År 1996 var snittfarten 11:35 min./mile (7:11 min./km), medan den just nu ligger på 13:16 min./mile (8:14 min./km). Det innebär att vi blivit 15 % långsammare sedan 1996.

Medelåldern på ultralöpare har minskat med 1 år de senaste 10 åren och numera ligger den på 42,3 år. Här det intressant att konstatera att alla åldersgrupper håller ungefär samma fart i ultralopp, runt 9:06 min./km. Något som är anmärkningsvärt i jämförelse med andra distanser och hur det såg ut tidigare inom ultralöpningen.

Det är också intressant att konstatera att ultralöpare i allmänhet förbättrar sina resultat under sina 20 första lopp, för att sedan nå en platå där farten stabiliseras.

Om ni vill ta del av den intressanta studien i detalj rekommenderar jag att ni går in på Runrepeat.com, där ni hittar ännu fler resultat samt bilder och grafer gällande resultaten.

More from Benny Sjölind
Med morgonpass som beroende
Idag likt resten av dagarna denna vecka hade jag tänkt sova ut....
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *