Nu har de äntligen anlänt, mina exemplar av den efterlängtade modellen Nike Zoom Pegasus Turbo. Dessa kan sägas vara skojätten Nikes stora nyhet detta löparår och har rönt ett stort intresse i löparkretsar innan lanseringen.
Uppdateringen av den klassiska Pegasus-modellen sägs härstamma från feedback av maratonlegenden Eliud Kipchoge, som önskade en vardagligare modell av populära Nike Zoom Vaporfly 4% för träningsändamål. Nike Zoom Pegasus Turbo är också stilmässigt inspirerade av Vaporfly 4% och har samma responsiva ZoomX skum i mellansulan och samma aerodynamiska form på hälen. Jag har tidigare skrivit en recension av Nike Zoom Vaporfly 4% här på bloggen.
ZoomX skummet levererar 85% i energiåtergivning, vilket är det mesta av alla skummaterial på Nikes skor. Enligt en artikel på Runner’s World har de flesta skor med traditionellt EVA skum i sulan en energiåtergivning på mellan 50-60 %, medan de bästa nya skummaterialen kan ha över 70% i energiåtergivning. Enligt detta skulle alltså Nike Pegasus Turbo slå dessa material med marginal.
ZoomX är också Nikes lättaste skum. Detta innebär dock inte att Nike Pegasus Turbo är den lättaste skon man lanserat, den har en bit kvar till avskalade Vaporfly 4% i det avseendet. I storlek 44 (UK 9) väger skon 238 gram, att jämföra med Vaporfly 4% 184 gram. De är ändå 10 gram lättare än Nike Zoom Fly, som alltså var den billigare modellen som lanserades samtidigt som Vaporfly 4%. Sedan skall man komma ihåg att Pegasus Turbo inte är en utpräglad tävlingssko, utan lika mycket en träningssko som är gjord för att hålla längre.
Det som främst särskiljer de två nämnda skorna är ändå att Pegasus Turbo saknar den kolfiberplatta i mellansulan som Vaporfly 4% alltså hade. Hur detta påverkar löpningen återstår att se. Att känslan skall vara den samma som med Vaporfly 4% är att hoppas på för mycket, men det är ändå med spänning jag inom den närmaste veckan testspringer dessa skor.
När man sätter skorna på fötterna och provspringer lite känns de mycket bekväma. Bottnen är betydligt mjukare än på Zoom Fly, men att jämföra med Vaporfly 4% och den mjukhet som dessa har i bottnen går naturligtvis inte. Men så är som nämnt också Pegasus Turbo gjorda för att hålla längre.
Ett stort plus med skon är den mjuka ovandelen utan sömmar, som inte lär ge skavsår i första taget. Framdelen verkar också mycket rymlig, något som är speciellt tacksamt för de med breda fötter som mig.
Hälkappan är också designad för att den inte skall irritera hälsenan. Den som planerar att köpa Nike Zoom Pegasus Turbo kan utgå ifrån samma storlekar som man har på sina ”normala” Nike-skor. Då det gäller storlekarna på Zoom Fly samt Zoom Fly SP var dessa aningen små enligt storleken och där kunde man gott gå en storlek uppåt när man beställde. Dessa skor är alltså rymligare enligt storleksmåtten.
En närmare recension av skorna kommer nästa vecka när jag testat dem på några kvalitetspass och framförallt på lördagens långpass.