Löpning och speciellt maratonsträckan har alltid fascinerat mig. Det har skrivits oerhört många böcker samt tidningsartiklar över olika träningsteorier för maratonsträckan utifrån de målsättningar man har för loppet. Dessutom är det inga problem att hitta teorier kring vad som är viktigast att tänka på rent löptekniskt och träningsmässigt ifall man vill bli en duktig maratonlöpare.
Ändå finns det saker som inte går att förklara utifrån rent logiska resonemang då det gäller prestation enligt en löpares förutsättningar. Många har problem att få till det på maratonsträckan även om testresultaten på t.ex olika omvandlingskalkylatorer tyder på att man borde kunna göra ett bättre resultat än vad man i verkligheten gjort. Kanske just därför är maratonsträckan så intressant; den är troligen till lika stora delar en mental som fysisk utmaning. Vad är då de viktigaste egenskaperna för att lyckas som maratonlöpare?
En av de klokaste kommentarerna som jag någonsin hört angående maratonlöpningen och dess viktigaste beståndsdelar för att lyckas var när Isabellah Andersson i en intervju fick frågan: “Förutom din talang så måste du väl ändå ha talang inom området?” På denna fråga svarade hon; Talang handlar om förmågan att fokusera och göra vad som krävs för att nå sitt mål.
Just detta har fått en ny innebörd för mig när jag varit skadad. När man varit ifrån löpningen ett tag är det inte bara uthålligheten som blir lidande, utan även förmågan till att fokusera. Det gäller att stänga ut alla andra tankar som eventuellt stör en för dagen och endast tänka på den träning som man genomför här och nu.
Talang handlar om förmågan att fokusera och göra vad som krävs för att nå sitt mål.
– Isabellah Andersson
Jag har hört många säga att långpassen är ett utmärkt sätt att gå igenom och lösa eventuella problem som man har. Jag måste dock säga att jag genomför de bästa träningspassen när jag helt undviker att tänka på något annat än min andning och på hur mina ben för mig framåt. När träningarna och tävlingarna går som bäst är det närmast en meditativ upplevelse där inget annat betyder något än den känsla som man befinner sig i här och nu.
Jag har någon gång försökt köra mina långpass med musik, men detta är snarast en störningsmoment för mig eftersom jag då inte kan höra min andning. En sak som helt kan förstöra rytmen i löpningen.
För att återknyta till diskussionen till den maratonlöparens viktigaste egenskaper tror jag, liksom Isabellah Andersson, att det viktigaste för en maratonlöpare är förmågan till att fokusera.
Inte endast när det gäller prioriteringar i livet, som hon kanske delvis syftade på, utan även när det gäller enskilda träningspass. Det gäller att se varje träningspass som viktigt och som en del av sin långsiktiga satsning mot sina målsättningar.
Om du vill få ut så mycket som möjligt av den kapacitet som du har gör träningarna och tävlingarna ibland väldigt ont att genomföra. Ifall du inte är fokuserad finns det en risk att du i dessa situationer ger upp för lätt och tänker att äsch, jag kör hårdare nästa pass istället.
Om man däremot har rätt fokus finns bättre förutsättningar att man genomför de pass som man planerat, utan att ge vika för eventuell smärta som oundvikligen kommer när man testar sina gränser.
Detta är för mig något som jag tror att är den viktigaste egenskapen för maratonlöpare som vill få ut det bästa av sin kapacitet.
Rekommenderad läsning om maratonträning:
5 saker som gör dig till en bättre maratonlöpare
För att bli en bra maratonlöpare finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Här är fem viktiga aspekter som är avgörande för att förbättra din prestation:
- Konsekvent träning: Konsekvent träning är nyckeln till att förbättra dina löpprestationer. Det är viktigt att följa ett välplanerat träningsprogram som innehåller regelbunden löpning, styrketräning, stretching och vilodagar. Genom att gradvis öka din sträcka och intensitet kan du förbättra din uthållighet och snabbhet, vilket är viktigt för maratonlöpning.
- Korrekt näringsintag: Bra kosthållning är viktigt för att ge kroppen bränsle under träningen och på tävlingsdagen. Det är viktigt att äta en balanserad kost som innehåller kolhydrater, proteiner, hälsosamma fetter och mycket frukt och grönsaker. Tillräckligt vätskeintag är också avgörande, så se till att dricka tillräckligt med vatten och elektrolytåterställande vätskor under träningen och loppet.
- Mental förberedelse: Maratonlöpning kräver mental styrka och uthållighet lika mycket som fysisk styrka. Att utveckla mental styrka genom visualisering, positivitet och målsättningar kan hjälpa dig att övervinna de mentala hindren för långdistanslöpning. En positiv attityd, tålamod och uthållighet är också viktiga egenskaper för att bli en framgångsrik maratonlöpare.
- Rätt utrustning: Att bära rätt utrustning, t.ex. löparskor, kläder och tillbehör, kan göra stor skillnad för din prestation och komfort under träningen och loppet. Att välja rätt skor som passar dina fötter och din löpstil, samt bekväma och andningsbara kläder kan förebygga skador och göra träningen mer behaglig.
- Vila och återhämtning: Vila och återhämtning är lika viktigt som träning och näring för maratonlöpare. Tillräcklig sömn, stretching och massage kan bidra till att förebygga skador, minska muskelömhet och främja allmänt fysiskt och psykiskt välbefinnande. Att ta regelbundna vilodagar och låta kroppen återhämta sig fullt ut efter hård träning kan hjälpa dig att undvika utbrändhet och förbättra dina prestationer på lång sikt.