Fördelar och nackdelar med Malta – Vad jag sett hittills

fördelar och nackdelar med malta som boendeort

Det är ju inte så att jag direkt varit någon evighet på plats här på Malta ännu. Idag är det mitt elfte dygn här och därför lär det också dröja ett tag innan man kan skriva en uttömmande guide om hur det egentligen är att bo på Malta.

En hel del intryck har jag ändå hunnit samla på mig. Dels läste jag en hel del om Malta redan veckorna innan jag kom hit och sedan fick jag också veta rätt mycket genom långa samtal med den Airbnb-värd som jag bodde hos i 9 dagar.

Men ändå är det genom att själv lägga näsan i blöt som man lär sig mest. Allt avgörs ändå utifrån det subjektiva filter som man ser omgivningen genom. Här skall erkännas att jag kanske inte har en så positiv livssyn som jag annars skulle ha med tanke på min brors död nyligen. Men jag försöker ändå så gott jag kan att här ta fram både fördelarna och nackdelarna med Malta som jag ser det utifrån vad jag hittills sett och hört.

Då man flyttar till ett nytt land finns det även en viss risk att man ser allt från en lite väl positiv synvinkel. Det är ofta det som man kallar “nyhetens behag”. När man väl levt en tid på plats kan det tänkas att man uppskattar de saker man hade i Finland på ett helt annat sätt. Men det är också därför det är så bra att passa på och uppleva något annat medan man kan.

Det finns säkert många andra punkter än de som jag tar fram här, men detta är det första jag kom att tänka på såhär en söndagskväll.

Fördelarna med att bo på Malta

Vädret

Som jag nämnt i flera omgångar är det största orsaken till flytten hit att jag ville uppleva något annat än det mörka och kalla väder vi har i Finland under hösten och vintern. Eftersom Malta lär vara en av de platser med flest antal soltimmar per år, så finns alla förutsättningar för en lite annan upplevelse här dagtid.

Hittills har det varit mellan 27-32 grader varmt samtliga dagar på plats, med sol de flesta av dagarna. Men vinter finns även här och speciellt i december och januari lär det finnas en del regniga och blåsiga dagar. Dessutom är lägenheterna väldigt dåligt isolerade, så det kan bli väldigt kallt inomhus här under vintrarna.

Det att det varma vädret är en riktigt stor fördel med att bo här kan dock inte förnekas. Vintern är också väldigt kort här.

Alla kan engelska

Det som ändå fällde avgörandet för att jag sist och slutligen kom hit var språket. Här kan ALLA engelska. I kommunen Is-Siġġiewi på Maltas sydvästkust där jag bodde mina första 9 dagar hörde man endast maltesiska på gatorna och hos många var kunskaperna i engelska kanske inte så avancerade. Men alla försökte i alla fall. Dessutom fanns engelska skyltar och texter i de flesta sammanhang även på en så maltesisk ort som Siġġiewi.

Här i Sliema där jag nu bor är situationen en helt annan. Det är en mycket internationell plats och här hör man mest engelska överallt där man rör sig.

Att smidigt kunna kommunicera med sin omgivning ger helt andra förutsättningar att bo och verka än vad som skulle ha varit fallet om jag flyttat t.ex. till Lissabon. Det handlar inte endast om jobb, utan även om förutsättningarna att kunna skapa sig ett nätverk att umgås med även utanför dessa sammanhang.

Mångsidig jobbmarknad för utlänningar

En stor orsak att många svenskar och finländare flyttar hit är jobbmarknaden. Under de senaste åren har det blivit populärt att flytta företagsverksamheten till Malta av flera olika orsaker. Det handlar inte endast om skatterna, här är det heller inte speciellt byråkratiskt om man vill flytta sin verksamhet hit.

Ur företagets synvinkel kan man också spara en slant på sina arbetstagare här i form av lägre sociala avgifter och lägre löner.

Malta är kanske främst känt för sina utländska spelbolag, men om man kollar in arbetsmarknaden närmare märker man att det finns företag inom många olika branscher här nuförtiden som står i direktkontakt till både Finland och Sverige.

Maten är billig

Speciellt på mindre orter som Is-Siġġiewi var maten förmånlig oavsett var man än rörde sig. Det var ingen skillnad om det handlade om en mindre kiosk, en större matbutik eller en restaurang. Överallt kom man undan med ca. halva priset i jämförelse med Finland och Sverige.

Här i Sliema är det kanske lite dyrare generellt på grund av den högre levnadsstandarden och fler exklusiva butiker. Men även här är maten betydligt billigare om man ser till att hålla sig bort från de mest exklusiva restaurangerna.

Här är vackert

Det finns inget som är så subjektivt som detta ämne. Gillar man skog är Malta inget ställe att bo på. Gillar man annorlunda arkitektur och blåa hav är Malta definitivt en frisk fläkt i jämförelse med vad man är van med hemma.

Här skall dock erkännas att det kan vara “nyhetens behag” som kan spela in betydligt mer än gällande övriga punkter. Det kan tänkas att man tröttnar även på allt detta när man bott här en längre tid. Just nu tycker jag ändå att det mesta är fantastiskt fint – speciellt här i trakterna av Sliema, St. Julians och Valletta. Gozo lär även vara en plats som man skall besöka om man vill få en naturupplevelse.

Malteserna är vänliga

Jag har varit i rätt många länder i mina dar och ingenstans har jag fått så vänligt bemötande som på Malta. Men visst har jag läst att det även här kan vara väldigt varierande, bland annat inom serviceyrket.

Hittills har jag dock inte märkt något sådant bland de människor jag träffat här. Men så har jag också en hel del kvar att uppleva på ön.

Nackdelar med Malta

Landet är ej löparvänligt

I en träningsblogg börjar vi såklart från denna punkt. Den som söker efter optimala träningsförhållanden skall inte söka sig till Malta. Här verkar man helt att ha glömt bort att det finns människor som även behöver röra på sig utanför sina bilar. I stora delar av landet verkar det saknas ändamålsenliga trottoarer och cykelvägar.

Med tanke på att Malta är ett så litet land till ytan kunde man tro att det skulle ta väldigt snabbt att röra sig från ena änden till den andra. Men så är dock inte fallet. Med vägar som i Finland skulle det inte vara något problem att cykelpendla från Is-Siġġiewi till Sliema. Här är det mer eller mindre omöjligt med tanke på avsaknaden av vettiga vägar för cyklister. Vill man springa samma sträcka blir det också många omvägar innan man är framme.

I Is-Siġġiewi och kommunerna runtomkring fanns knappt alls trottoarer som man kunde använda sig av för löpning. Här fick man på många ställen samsas med bilar om man ville ta sig fram. Med andra ord var det väldigt farligt som idrottare på dessa orter. Som löpare kan du iallafall slicka väggarna när bilar kommer susande, men som cyklist skulle jag definitivt inte våga röra mig i dessa trakter.

Här i Sliema är det betydligt bredare trottoarer. Men inte ens här är det optimalt eftersom det är betong som gäller som underlag på de flesta ställen. Det återstår att se hur benen klarar detta stenhårda underlag i längden…

Luften är oren på sina håll

I Sliema är havsluften frisk och här är också i övrigt rätt rent. Om man dock rör sig på många andra orter i landet verkar situationen vara en helt annan. Det beror med stor sannolikhet på att trafiken är väldigt livlig i förhållande till ytan.

På den plats jag bodde mina första 9 dagar märktes detta extra tydligt. Jag fick känningar i halsen redan efter några dagar. Till en början trodde jag att det var en förkylning som var på väg, men så småningom märkte jag att den rethosta jag hade sannolikt berodde på luften jag andades. Både trafiken och den angränsande industrin gjorde att det inte var speciellt friskt i luften om man jämför med många orter i Finland.

Även det faktum att jag redan efter en dag på plats i Sliema blev av med denna hosta är något som tyder på detta.

Även den livliga byggverksamheten på ön gör att dammet sprider sig på många platser.

Det är smutsigt och slitet på många ställen

Även om Malta verkar må bra ekonomiskt är detta inget som nödvändigtvis märks på infrastrukturen. Många byggnader är slitna och även vägarna är riktigt dåliga på många platser. Det verkar som att det mesta av energin läggs på de populäraste orterna på östkusten.

Å andra sidan är väl detta också ett fenomen som märks t.ex. i Finland, där man lägger mest energi på de största tillväxtorterna nära Helsingfors.

På de mindre orterna kunde man också se en hel del skräp ligga vid vägkanterna. Det var främst i närheten av turistorterna, som t.ex. runtomkring Blue Grotto, som städningen verkade fungera prickfritt.

Boendet är dyrt

En av de största nackdelarna med Malta är det dyra boendet. Här skall man inte förvänta sig att göra några kap om man vill bo i närheten av händelsernas centrum i St. Julians, Sliema eller Valletta. Alla hyresvärdar är smärtsamt medvetna om vilka priser som gäller här och det kan vara en stor utmaning att få prisvärt boende.

Här är priserna på nämnda platser jämförbara med vad som är fallet i Helsingfors och Stockholm. Det som jag tänkte innan jag flyttade hit var att det inte kan vara en så stor sak att bo utanför dessa platser med tanke på avståndet. När man väl kom hit och såg vilken utmaning det är att ta sig fram i trafiken som fotgängare eller cyklist ändrade man snabbt uppfattning.

Jag löste det alltså genom att flytta in med två andra killar i en trerummare och fick på det sättet ned priset till vad man skulle få om man hyrde en etta i premiumklassen i Vasa. Alltså inte billigt, men heller inte de hutlösa priser som man skulle få betala för att bo ensam i Sliema eller St. Julians.

Sammanfattningsvis

Det finns så klart många andra fördelar och nackdelar med Malta som boendeort. Detta får komma i senare inlägg då jag samlat på mig lite mer erfarenhet.

Det som jag i detta läge kan säga är att jag åtminstone inte ännu ångrar flytten hit. Om jag i ett svagt ögonblick funderar över varför jag egentligen befinner mig här, så räcker det med att jag tänker på de mörka höstmånader som nu påbörjas i Finland. Då vet jag att jag behövde detta som omväxling.

Som sagt kan det tänkas att jag tänker helt annorlunda efter ett tag på plats. Men som det känns just nu är detta något som jag verkligen behövde för tillfället. Det handlar inte endast om vädret. Det handlar även om allt från kultur, inspiration till den högst personliga utmaningen.

Jag var helt enkelt trött på vad Vasa hade att erbjuda och behövde något nytt för att utvecklas som person.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *