Det talas om PWO allt oftare i träningskretsar. Det är ett slags preparat som hjälper dig att höja din prestationsförmåga inför ett träningspass. Detta helt lagliga preparat är en storsäljare hos kosttillskottsföretagen och det är inte utan anledning.
I denna artikel tänkte jag gå igenom lite vad PWO är och hur det fungerar.
Vad är PWO?
PWO står för Pre Workout. Det är kosttillskott som ger kroppen en extra boost direkt innan ett träningspass så att du kan prestera maximalt under din träning. Om du kan träna hårdare kan du givetvis också göra framsteg snabbare. Med PWO flyttar du en aning på gränsen för vad du klarar av så att du kan klämma ut det där lilla extra ur ditt träningspass.
Vilket PWO ska man köpa?
Det finns en uppsjö av olika preparat inom denna kategori på marknaden och det är inte helt lätt att välja. Tillskottsbibeln.se är en av de sajter som har störst antal recensioner av PWO och liknande preparat.
Min utgångspunkt är att alltid titta på vilken typ av preparat är bäst för just den aktivitet som du ska utföra. Det är inte nödvändigtvis samma produkt om du ska lyfta skrot, köra intervallträning eller springa ett maraton. Vi kommer strax till det.
Koffein viktig i PWO
En av de viktigaste och mest förekommande ingredienserna i en PWO är koffein. Det är knappast någon nyhet att koffeinet hjälper till att öka fokus och göra så att kroppen blir mera vaken.
Men det är egentligen lite mer komplext än så. Som jag skrivit tidigare kan koffein vara bra för träningen. Det påverkar ditt nervsystem så att du inte känner dig trött lika snabbt under ditt träningspass. Samtidigt kan det öka adrenalinproduktionen vilket också kan vara positivt för träningen.
Dessutom finns det studier som visar att koffeinet kan hjälpa dig att återhämta snabbare. En ”bonus” kan man säga, trots att PWO egentligen handlar om att förbereda kroppen inför träningspasset.
Som jag skrivit tidigare är rekommendationen att ta 2 – 6 mg koffein per kg kroppsvikt. Det kan vara en bra utgångspunkt när du väljer PWO. Ska du löpa kan du gärna undvika de allra starkaste PWO:erna eftersom för mycket koffein kan bidra till att du blir illamående under ett långt träningspass.
Olika syften med PWO
De preparat som finns på marknaden har lite olika ingredienser beroende på vilken målgrupp de har. I princip finns det tre syften med PWO:
- Fokus, att bli alert, orka mer
- Ökat pump, orka lyfta mer eller accelerera snabbare
- Förbättra uthålligheten och orka träna längre
PWO vid styrketräning
PWO är stort bland folk som styrketränar. På gymmet gör energikicken att kroppen att du orkar lyfta mer. Ämnen som L-Arginin och Agmatinsulfat gör att du lättare får upp ett ”pump”. Dessa preparat har också gott om koffein. Ibland innehåller PWO kreatin vilket bidrar till att du kan lyfta tyngre och orka längre.
PWO vid löpning
Men jag är ju egentligen mer intresserad av löpning som ni vet. Och faktiskt är PWO ett av de kosttillskott som jag tar själv och som jag gärna rekommenderar till löpare. Ska du köra i långa pass är det istället uthålligheten som är viktig. Då kan ingredienser som Citrullinmalat och Beta-alanin hjälpa till.
Koffeinnivån får som sagt gärna vara lite lägre i PWO för löpning. Däremot skadar det inte om det innehåller kreatin eftersom det bidrar till uthålligheten.
Jag tycker det är särskilt intressant med PWO inför ett intervallpass där det finns en kombination av uthållighet, maximal prestation och explosivitet.
Annan träning
Givetvis är det inte bara vid styrketräning och löpning som PWO kan komma till användning. Det är egentligen användbart inom alla typer av sporter där du vill höja din prestanda inför träningspasset.
Tänk på detta
PWO är i sig inte alls farligt och det säljs helt lagligt i Sverige. Däremot är det viktigt att du känner dig för så att du inte får i dig en för stark dos om du är ovan. För mycket koffein kan till exempel leda till illamående.
Du bör inte heller köra med PWO allt för ofta. Orsaken är den att kroppen vänjer sig vilket gör att effekten avtar med tiden. För att slippa höja dosen hela tiden (gör inte det!) behöver du låta kroppen ”avvänja” sig ibland. Max två pass med PWO i veckan skulle jag säga är lagom.