Det finns vissa delar på löparskor som är viktiga att hålla koll på – var och en med sin funktion för att göra löparupplevelsen optimal. Här tar jag er igenom olika delar på en löparsko och vad som är viktigt att tänka på vid valet av dessa.
En löparsko består av flera komponenter som arbetar tillsammans för att ge foten komfort, stöd och skydd under löpningen. De olika delarna i en löparsko är följande:
Överdel
Överdelen är den del av skon som täcker överdelen av foten. Den är vanligtvis tillverkad av andningsbara material som mesh eller syntetiskt tyg, som ger ventilation för att hålla foten sval och torr.
Bra löparskor skall vara tillverkade av andningsbara material som tillåter luftflöde och fukttransport för att hålla fötterna torra under träningen. Ovandelen ska också ge en bra passform utan att kännas för tight eller begränsande. Välj gärna en nummer större än du vanligen använder på andra skor när du väljer löparskor.
Tåboxen
Tåboxen är den främre delen av skon som ger utrymme för tårna att röra sig och böjas. Den ska vara tillräckligt rymlig för att förhindra friktion eller tryckpunkter som kan orsaka blåsor eller andra fotskador.
Den ska vara tillräckligt rymlig för att du ska kunna röra dig naturligt, men inte för lös så att foten glider runt i skon. Det är också viktigt att du tänker på materialet på tåboxen när du väljer löparskor. Om den inte har någon stärkande lager ovanpå tåpartiet är det lätt hänt att du får hål där (något som jag ofta har problem med). Samtidigt är det bra att ha en viss flexibilitet i tåpartiet för att ha bättre och skönare passform.
Innersula
Innersulan, även kallad fotbädd, är den del av skon som sitter under foten. Den ger dämpning och stöd och kan tas bort och ersättas med anpassade ortoser vid behov.
Även denna del av löparskorna är viktig att tänka på eftersom det har en stor inverkan på bekvämligheten. Jag har använt anpassade fotinlägg periodvis under min löpning, men i längden tyckte jag att detta gjorde skorna för tunga.
Mellansula
Mellansulan är det materialskikt mellan överdelen och yttersulan som ger stötdämpning och stabilitet. Detta är en av de viktigaste delarna av löparskorna och är ansvarigt för att ge dämpning och stötdämpning för att minska påverkan på dina fötter och leder. Det är vanligtvis tillverkat av skum eller gel och kan variera i tjocklek och densitet beroende på hur skon ska användas.
En bra mellansula ska vara responsiv och ge en bra balans mellan dämpning och stöd för att hjälpa dig att hålla rätt form och minska risken för skador.
Yttersula
Yttersulan är den nedre delen av skon som kommer i kontakt med marken. Den är vanligtvis tillverkad av gummi eller andra hållbara material och är utformad för att ge dragkraft och hållbarhet.
Sulan skall ge bra dragkraft och grepp för att förhindra att man halkar och faller, särskilt på våta eller hala ytor. En bra sula skall också vara hållbar och ge tillräckligt med dämpning för att absorbera stötarna från varje steg. Det är viktigt att tänka på materialet på yttersulan eftersom detta kan påverka löpkänslan.
Drop
Drop är nivåskillnaden mellan hälen och tårna inuti en löparsko. Detta har inget att göra med tjockleken på sulorna, utan det handlar helt enkelt om vinkeln mellan hälen och framfoten.
Barfotaskor är exempel på skor utan drop. Fördelen med dessa skor är att de främjar ett naturligt löpsteg. Däremot kan en större drop hjälpa till att få ett mer framåtdrivande löpsteg.
Tåhätta
Tåhättan är ett materialstycke som läggs till på framsidan av skon för att ge skydd mot stötar och nötning. Den hjälper till att skydda tårna från att bli stötta eller skadade när man springer.
Speciellt bland Trailskor är det vanligt med förstärkt tåhätta.
Snörning
Snören används för att fästa skon på foten och ge en säker passform. De kan justeras för att passa olika fotformer och storlekar och kan knytas på olika sätt för att få en anpassad passform.
Hälkappa
Det är den del av skon som omsluter hälen för att ge stöd och stabilitet. Den ska vara tillräckligt fast för att hålla hälen på plats, men inte för stel så att den begränsar ditt naturliga rörelseutbud.
Utvecklingen har gått mot allt mjukare och lägre hälkappor på nya löparskor, något som vissa upplever att hjälper mot problem i bland annat akillessenan.
Stöd för fotvalvet
Det är den del av skon som ger stöd åt fotens fotvalv. Det ska vara utformat så att det matchar din fots naturliga form för att ge tillräckligt stöd och förhindra överpronation eller supination.
I dagens läge finns speciella skor som ger stöd för både överpronation och supination i löpsteget.