Boktipset – Löparvetenskap: optimera din träning och prestation

löparvetenskap bästa böcker
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Idag hade jag tänkt tipsa om en av de bästa böckerna jag läst gällande löpning. Boken heter Löparvetenskap: Optimera din träning och prestation och är något så ovanligt som en bok fullmatad med nyttiga tips för löparen ur ett vetenskapligt perspektiv, samtidigt som den är väldigt visuellt tilltalande med bra grafik och därmed lättläst.

För den som likt mig är väldigt intresserad av den vetenskapliga aspekten av löpningen och läser i princip allt som skrivs i bloggar som t.ex. Hjärnfysik är boken Löparvetenskap bland det bästa som hänt på mycket länge inom löparlitteraturen. I denna bok finns alla de ämnen som kan tänkas påverka prestationen vid löpning, med allt från biomekanik, näringslära, hälsoaspekter och även mentala aspekter och hur dessa påverkar löpningen.

I boken finns även behandlat t.ex. den tekniska utvecklingen gällande löparskor, nyttan med kompressionskläder och solglasögon och hur detta påverkar löpningen. Den eviga diskussionen kring kylbehandlingens och stretchingens inverkan på återhämtningen och prestationen tas också upp i skilda kapitel bara för att nämna några exempel. Till och med den optimala tempostrategin för ett maraton finns avhandlat i boken.

Inget har med andra ord lämnats åt slumpen när man i boken tar sig an de vetenskapliga aspekterna av löpningen. Här finns allt som man både undrat över… och inte undrat då det handlar om vad som kan tänkas påverka prestationen.

bästa vetenskapliga löparböckerna
Utdrag ur boken.

Då det gäller löparböcker och speciellt vetenskapligt inriktade böcker inom området, har dessa ofta en tendens att bli lite tunglästa eftersom fokuset oftast ligger endast på texten och inte så mycket på att på ett enkelt sätt förklara innehållet för läsaren. Med andra ord har böckerna inom det vetenskapliga området ofta haft en tendens att rikta sig endast till de redan frälsta, som redan besitter rätt mycket kunskap inom området. Här har man dock verkligen sett till att på ett enkelt sätt förklara allt med snygga illustrationer och en text som även den oinsatta förstår – utan att för den skull förlora det viktigaste i en löparbok av denna typ – nämligen vetenskapen bakom löpningen.

Det är med andra ord är ett gediget hantverk som författaren John Brewer tagit fram. John Brewer är idrottsprofessor vid University of Bedfordshire i Storbritannien och skrev bland annat den officiella löparguideboken till OS i London 2012. Brewer är också kolumnist i tidningen Running Fitness.

Det bästa med boken är ändå att man kan använda den som ett slags uppslagsverk inom de områden som man önskar veta mer om. Det är alltså ingen bok som man behöver läsa från pärm till pärm för att hänga med i ämnet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *