Bästa ASICS löparskor 2024 – Här är mina favoriter

bästa asics löparskor 2024

ASICS är ett av världens mest populära märken bland löparskor. Länge var ASICS mest känt för sina stabilitetsskor som GEL-Kayano och GT-2000, men under de senaste åren har man flyttat fram positionerna och har nu många modeller som intresserar löparfantaster världen över. Här är bästa ASICS löparskor 2024.

ASICS var det märke jag först använde mig av när jag började satsa på marathon 2011. Sedermera har jag testat på de flesta märken och modeller av löparskor som finns på marknaden, men ASICS är fortsättningsvis ett av de märken som jag kan rekommendera för många olika typer av löpare.

Nedan är några av de modeller som jag först använde mig av när jag började springa i form av ASICS GEL-DS Trainer 17 och 18.

Det är tydligt att man lagt in en extra växel hos ASICS gällande innovation inom löparskor. En av mina största klagomål på löparskor från ASICS har tidigare varit att de känts aningen tunga för löpning. De senaste åren är det dock tydligt att man jobbat hårt för att åtgärda dessa problem.

Det gäller både hos deras mest klassiska modeller som GEL-Kayano och GT-2000, samt även på GEL-Nimbus och GEL-Cumulus. Det är även intressant att se utvecklingen bland nyare modeller som Novablast och Superblast. 

Här är mina favoriter som bästa ASICS löparskor 2024:

1. ASICS NOVABLAST 4 – Bäst överlag

bästa asics löparskor

ASICS NOVABLAST är en modell som blivit oerhört populär bland löpare trots att modellen är relativt ny på marknaden.

NOVABLAST är en allsidig sko som är väldigt prisvärd och som passar för både nybörjare och erfarna löpare. Med sin låga vikt och utmärkta dämpning passar den både långa och korta distanser. Modellen är också känd för sin utmärkta energiåtergivning med en mellansula som med en mjuk och studsande känsla.

Den fjärde versionen av NOVABLAST har också en mjuk och bekväm ovandel som är tillverkad av jacquard mesh som har bra ventilation, vilket gör att fötterna håller sig svala och torra.

2. ASICS GEL-Nimbus 26 – Bästa dämpning

ASICS löparskor med bästa dämpning 2024

En skomodell från ASICS som verkligen imponerat på mig de senaste åren är GEL-Nimbus. Redan i den föregående modellen såg vi flera uppdateringar som jag gillade och i ASICS GEL-Nimbus 26 har man finslipat ytterligare detaljer för att göra den mer fullständig och mångsidig.

Den sköna dämpningen är kanske det mest utmärkande med denna modell. Men en anmärkningsvärd förbättring i GEL-NIMBUS 26 är också integrationen av en nya HYBRID ASICSGRIP™-teknik som i kombination med AHARPLUS™-yttersulans gummi ger ett oerhört bra grepp, ökad mjukhet och förbättrad hållbarhet.

Även på skons mellanfotsområde har det gjort förbättringar för bättre passform. GEL-Nimbus har nu en konstruerad stickad ovandel och omdesignade öljetter som ger ett bekvämare och mer stödjande grepp vid mellanfoten.

Jag gillar också personligen det tunna hälpartiet och plös, som ger en strumpliknande passform.

3. ASICS GEL-Kayano 31 – Bästa stöd

asics löparskor med bästa pronationsstöd

En riktig klassiker bland löparskor är ASICS GEL-Kayano som redan är uppe i den 31:a upplagan. Denna skomodell har även blivit populär som livsstilssko där kanske främst modellen GEL-Kayano 14 fått den största uppmärksamheten det senaste året.

Som prestationssko för löpning är dock de nyare modellerna både bättre och mer ändamålsenliga. Den största utvecklingen har vi sett i att skon nu känns betydligt lättare än föregångarna som jag använde mig av när jag började med maratonlöpningen för drygt 10 år sedan.

Det innovativa 4D GUIDANCE SYSTEM™ i GEL-Kayano ger ett väldigt bra stöd för foten både för överpronation och supination. Den senaste modellen har också fått ett bättre grepp på yttersulan med ett HYBRID ASICSGRIP™-gummi. 

Även dämpningen känns nu mjukare än någonsin tidigare tack vare PureGEL™-tekniken. Detta är definitivt en av de bästa modellerna av löparskor mot pronation!

4. ASICS GT-1000 13 – Bästa billiga ASICS löparskor

bästa billiga asics löparskor

Det är inte alldeles enkelt att veta vilka billiga löparskor som håller tillräckligt bra kvalitet. En het kandidat till titeln är dock ASICS GT-1000 13 som lanserades tillsammans med ASICS GT-2000 13 nyligen.

Även detta är en antipronationssko med 3D GUIDANCE SYSTEM™ där din fot får vägledning och stöd i varje steg. ASICS GT-1000 13 har även en FLYTEFOAM™-dämpning i mellansulan och en GEL™-teknik i bakfoten som ger mjuka landningar.

Jag gillar också den mjuka innersulan som ger riktigt bra bekvämlighet för foten. En annan bra sak med denna sko är att även denna har ett relativt tunt hälparti och plös. GT-1000 erbjuder kanske inte riktigt samma lyxiga dämpning som löparskorna ovan, men den är definitivt väl värd sitt pris och är ett bra alternativ för dig som har stram budget.

5. ASICS GEL-Cumulus 26 – Bäst för nybörjare

bästa asics löparskor för nybörjare

En av de löparskor som jag rekommenderar för nybörjare är ASICS GEL-Cumulus. Den 26:e upplagan av ASICS GEL-Cumulus är både mjukare och skönare på fötterna än föregångarna av skomodellen och även denna modell erbjuder ett riktigt bra pris/kvalitetsförhållande.

GEL-Cumulus 26 har en FF BLAST™ PLUS-dämpning och PureGEL™-teknik i mellansulan som ger lätt stötdämpning och mjuka landningar.

Den har även en OrthoLite™ X-30-innersula som ger väldigt skön passform. Det som utmärker flera av ASICS nyare löparskor är deras sköna ovandel och även GEL-Cumulus utmärker sig gällande denna aspekt med en ovandel i teknisk mesh. För dig som önskar en lite tjockare hälkappa och plös är detta ett bra alternativ.

6. ASICS GEL-Noosa Tri 16 – Bäst för triathlon

bästa asics löparskor för triathlon

Vilka löparskor är egentligen bäst för triathlon? Man använder vanligen helt vanliga löparskor under triathlontävlingar, men om du letar efter en hållbar sko som skall hålla våta förhållanden är ASICS GEL-Noosa Tri ett utmärkt val. Jag har själv haft flera modeller av denna sko och gillar framförallt hållbarheten.

ASICS GEL-Noosa TRI 16 har många av de fördelar som du hittar hos modeller som GT-2000 13, men med förbättrat grepp och överdel för våta förhållanden.

Mellansulan har en FF BLAST™ PLUS-dämpning och ett 3D GUIDESYSTEM för stabilitet. Ovandelen i ventilerande mesh håller fötterna svala, medan ASICSGRIP™-yttersulan ger utmärkt grepp på våta och torra underlag.

7. ASICS GEL-Trabuco 12 – Bäst för traillöpning

bästa asics trailskor

Traillöpning är en snabbt växande sport bland löpare och vi ser också en snabb utveckling bland trailskor just nu. En av de bästa modellerna av trailskor just nu är ASICS GEL-Trabuco 12 som imponerar med sin mångsidighet och hållbarhet.

Denna skomodell har samma utmärkta dämpning som ASICS löparskor för väglöpning med sin FF BLAST™-dämpning i mellansulan och GEL™-teknik i bakfoten. Det är också en utveckling vi sett hos många andra märken den senaste tiden. Utvecklingen går allt mer mot bättre dämpade trailskor.

ASICSGRIP™-yttersulan ger perfekt grepp på en mängd olika underlag, medan en flexibla skyddsplatta ger bra skydd för tårna vid löpning i tuff terräng. Jag gillar också rocker-formen och den kompakta designen som ger en väldigt bra skjuts i löpsteget.

8. ASICS METASPEED Sky+ – Snabbaste löparskor från ASICS

snabbaste asics löparskor

Löparskor med kolfiberplatta i mellansulan har blivit oerhört populära för tävlingar och i princip alla märken har nu sina egna modeller. Vilken är egentligen snabbaste löparskor från ASICS just nu?

ASICS METASPEED SKY+ är märkets flaggskeppsmodell som har uppvisat utmärkta resultat i tävlingar världen över. Med ett energiskt mellansuleskum och en kolfiberplatta i full längd är detta en av toppmodellerna på marknaden.

En riktigt snabb modell som dessutom sitter oerhört skönt på foten. Ett stort plus också för den framåtdrivande rockerformen på sulan och det sköna materialet på innerdelen av skon.

9. ASICS MAGIC SPEED 4 – Bästa billiga carbonskor från ASICS

bästa billiga carbonskor från ASICS

Men det finns en annan snabb löparsko från ASICS som är betydligt bättre om du letar efter ett förmånligare alternativ. ASICS MAGIC SPEED 4 är definitivt en av de bästa billiga löparskorna med kolfiberplatta i mellansulan.

Till designen påminner skomodellen väldigt mycket om METASPEED Sky+ och även dess egenskaper har många likheter. Även denna modell har en kolfiberplatta, medan mellansulan har uppgraderats med FF TURBO™-dämpning för en responsiv dämpning. Det som främst skiljer modellerna åt är att METASPEED Sky+ har en lite högre stapelhöjd i framfoten.

Detta är en mycket snabb löparsko och en av få modeller av löparskor med kolfiberplatta som du får för under 2000 kronor.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *