Dagens fartlek och veckosammanfattningen

I och med dagens fartlek på 21 km kom jag denna vecka upp till 123,3 km löpning. Det känns som att löpningen på allvar har börjat komma igång nu. Det har därför ännu en gång visat sig att tålamod är en löpares bästa vän.

karta med markering fartlek 14.4
Dagens fartlek.

Dagen började rätt dåligt idag. För det första kände jag mig riktigt trött och seg efter gårdagens långpass och vår sena middag. Dessutom blev det en ordentlig försening av mitt träningspass idag. Jag hade planerat att dra dagens pass i simhallen tillsammans med Heidi. I simhallen hade de dock tävlingar och vi blev därför tvungna att vända om i dörren. Därför blev jag tvungen att planera om dagens pass. Å andra sidan var vädret riktigt fint idag och det kändes därför inte alltför motbjudande att bege sig ut på löppasset utomhus.

Jag började träningspasset med en lugn länk på 2 km till gymmet. Där drog jag styrketräning på mage, rygg och höfter i ungefär en timme.

Efter styrkepasset körde jag en uppvärmning på 3 km innan jag drev upp tempot en aning. Idag hade jag planerat in 3×3 km tempohöjning. Eftersom jag hade ett långpass igår visste jag att det inte fanns några förutsättningar att dra långintervallerna i min maratonfart idag och körde istället i en fart som kändes bra för dagen.

Efter att jag löpt i några kilometer lite hårdare bestämde jag mig för att denna fart idag var under 4:20 min./km. Nedan finns en sammanställning kilometer för kilometer av min “fartlek”. De tre första kilometerna är uppvärmning, med de tre följande är fartökningen. Mellan fartökningarna drog jag en joggvila på 1 km.

Efter 14 km körde jag en lång och lugn nedjoggning för att skaka av mig veckoslutskilometerna som alltså blev hela 57 km fördelat på två dagar.

Fartlek 14.4.2013

Denna vecka har det som nämnt lossnat riktigt ordentligt för mig. Det är inte det att jag skulle ha haft så enormt bra resultat på mina träningspass. Däremot känner jag för första gången sedan nyåret hur kroppen börjar lyda och tar åt sig av min träning. Löptekniken börjar stämma mer och mer för varje pass jag genomför och dessutom märker jag att andningen blir mindre och mindre ansträngd under de tunga intervallerna.

Eftersom den största orsaken till att det inte går hårdare än vad det gör just nu beror på trötta ben är jag inte särskilt orolig över min form. Om jag får fortsätta min smärtfria löpning i några veckor till kommer det troligtvis att börja gå undan riktigt hårt om några veckor då jag lättar lite på den hårda träningen. Nedan är min träning denna vecka:

Måndag 8.4:

Morgon: Motionscykel 48 minuter

Kväll: Styrketräning + motionscykel 50 min. (Wasa Sports Club)

Tisdag 9.4:

Morgon: Länk 8,4 km

Kväll: Uppvärmning 3,2 km, 9x1000m intervaller på mellan 3:53-4:00 min./km, nedjoggning 4 km, totalt 16,2 km (utomhus)

Onsdag 10.4:

Morgon: Länk 9,7 km

Torsdag 11.4:

Kväll: Uppvärmning 4,5 km, Backlöpning: 7×350 m. flack backe + 4×250 m. brant backe (tot. 7 km backlöpning), Nedjoggning 5,5 km (totalt 17 km löpning)

Fredag 12.4:

Morgon: Länk 8 km

Kväll: Länk 7 km

Lördag 13.4:

Långpass 34 km

Söndag 14.4:

2 km löpning till WSC, styrketräning 60 min., 21 km fartlek varav farthöjningspartierna 3×3 km, totalt 23 km löpning

Totalt: 10 träningpass och 123,3 km löpning.

Join the Conversation

2 Comments

    1. says: Benny

      Tack! Ja, jag börjar komma igång riktigt på allvar nu. 🙂 Jag såg att du testat smoothien. Roligt att det smakade. 🙂 Jag tycker att den är en av de bättre jag gjort, framförallt eftersom den är så mättande…

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *