Jack Daniels löparkalkylator – Bästa sättet att förutspå din maratontid

Jack Daniels löparkalkylator - Bästa sättet att förutspå din maratontid

Jack Daniels löparräknare är ett populärt verktyg som används av löpare för att hjälpa dem att bestämma sina optimala träningstempon för olika typer av träningspass. Kalkylatorn har utvecklats av Dr. Jack Daniels, en välkänd träningsfysiolog och löpcoach, som också är känd för sitt arbete med att utveckla VDOT-träningssystemet.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om Jack Daniels och hans träningsprinciper. Där länkade jag också till hans löparkalkylator som finns på sidan Runsmartprojekt. Senare fick jag även tillgång till denna kalkylator för användning på min egen blogg. Pröva gärna på den redan här ifall ni inte gjort det tidigare.

Jack Daniels löparräknare tar hänsyn till individens nuvarande konditionsnivå och ger anpassade träningstempon för enkla löprundor, tempolopp, intervallträning och långa löprundor. Kalkylatorn kräver att löparen anger sin aktuella tävlingstid eller senaste tävlingsprestation samt ålder och kön. Därefter genererar den en uppsättning träningstempon baserat på individens aktuella konditionsnivå.

Den här kalkylatorn är riktigt bra om du till exempel vill veta hur snabbt du kan springa ett maraton. Här är kalkylatorn:

Tempot som genereras av kalkylatorn är utformat för att vara utmanande men uppnåeligt för löparen och är avsett att hjälpa dem att gradvis förbättra sin kondition över tid. Genom att följa de rekommenderade hastigheterna för olika träningspass kan löpare träna mer effektivt och undvika överträning eller skador.

Du får även fram vilken kapacitet du enligt teorin borde ha möjlighet till baserat på dina resultat på andra sträckor. En maratonlöpare som gjort 2:45 på maratonsträckan borde enligt denna kalkylator ha möjlighet till att springa halva sträckan på 1:18:56 – bara för att ta ett exempel.

En av fördelarna med Jack Daniels löparräknare är dess mångsidighet. Den kan användas av löpare på alla nivåer, från nybörjare till elitidrottare, och kan anpassas för att ta hänsyn till faktorer som höjd, temperatur och luftfuktighet. Kalkylatorn gör det också möjligt för löpare att justera sina träningstempon i takt med att deras konditionsnivå förbättras.

Förutom löparräknaren har Dr. Jack Daniels också utvecklat en rad andra resurser för löpare, bland annat boken “Daniels’ Running Formula”, som innehåller detaljerad information om hans träningsmetoder och filosofi. Boken har blivit en populär resurs för löpare på alla nivåer och har hjälpt många idrottare att uppnå sina löparmål.

Definitivt en bok som hör hemma hos bästa böcker om löpning, men jag skall snart också sammanställa ett inlägg om bästa böcker för löpträning så där kommer den att hamna.

Sammantaget är Jack Daniels löparräknare ett värdefullt verktyg för löpare som vill förbättra sin kondition och prestation. Genom att tillhandahålla anpassade träningstempon baserade på en individs nuvarande konditionsnivå kan kalkylatorn hjälpa löpare att träna mer effektivt och uppnå sina löparmål.

Ett riktigt roligt verktyg för löparnörden om du frågar mig!

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *