Träning för fettförbränning

Idag var det dags för veckans långpass. Totalt blev det 30 km i rätt lugnt tempo på ungefär 2:30. Efter gårdagens inlägg där jag skrev att det finns risk för att jag hamnar på operationsbordet på grund av mina bensmärtor visade sig benet samarbetsvilligt igen och bjöd mig på ett riktigt bra pass utan desto större smärtor. Därför har jag beslutat mig för att inte kasta in handduken ännu gällande deltagandet i Stockholm Marathon 1.6. Däremot kommer jag bli tvungen att köra med en annan typ av träningsupplägg än tidigare ifall jag skall ha realistiska chanser att uppnå min målsättning att underskrida 2:45 i loppet.

weightloss

Orsaken till att jag måste köra ett annat upplägg är att jag ligger långt ifrån den form som jag borde vara i denna tid på våren i förhållande till det schema som jag kör för att uppnå 2:45 på maratonsträckan. Eftersom det är mindre än två månader av effektiv träning fram tills formtoppningen borde påbörjas är tiden knapp. Däremot kan jag inte stressa fram någon form med ett ben som allt som oftast smärtar vid löpning. Därför har jag beslutat mig för att nu börja köra mer mängd och mer alternativ träning för att minska på kroppsvikten och för att få mindre massa att syresätta vid löpning.

Därmed går jag helt emot all träningsteori som finns angående hur man borde träna denna tid på året för att uppnå toppformen om drygt två månader. Vid denna tid borde man redan fokusera på att få in mer fart i löpningen och grundträningen med mycket mängd borde redan ha gjorts. Jag förlitar mig dock på att jag med fjolårets träning har en viss kapacitet i bakgrunden som gör att jag med endast två veckor av grenspecifik snabbhetsträning kan uppnå toppformen.

Egentligen är rubriken lite missvisande eftersom jag inte har speciellt mycket fettvikt att skala bort, men med samma typ av träning som man bedriver för fettförbränning försvinner även muskler. Det handlar helt enkelt om att fokusera på fler och längre pass, men med lägre intensitet. Orsaken till att intensiteten bör hållas på lägre nivå är inte, till skillnad mot vad många tror, att detta är bättre för fettförbränningen. Tvärtom förbränner man alltid mer kalorier både under träning och efter träningen genom högintensiva pass. Däremot finns det ingen chans att man orkar dra 10-12 pass i veckan om man tar ut sig till max under fler än 3 kvalitetspass i veckan.

Det är även därför det ofta kan vara bättre för många nybörjare att gå istället för att springa eftersom man då kan köra fler pass i veckan utan att bränna ut sig. Ofta hör jag människor säga att det är bättre att köra med långsamt tempo på träningen istället för hård fart eftersom detta har bättre effekter på fettförbränningen. Jag kan utan att ens behöva påvisa några vetenskapliga bevis påstå att detta är helt fel. Högre intensitet förbränner alltid mer kalorier. Dock kan den höga intensiteten medföra att man endast orkar springa en timme istället för tre timmar och då ger ju en lägre fart naturligtvis mer effekt på förbränningen.

Vid sidan om att utöka träningsmängden i lugnt tempo planerar jag även att skärpa till kosten rejält de två närmaste månaderna. Ifjol var jag tidvis mycket strikt i min kosthållning och åt ingen skräpmat alls under perioden maj till augusti. I och med att jag varit skadad en längre tid har det dock hittills i år varit lite si och så med motivationen att hålla sig till en strikt diet.

Nu är det dock dags att lämna bort veckoslutsölen och skräpmaten och hjälpa kroppen att minska i vikt även via en striktare kost. Jag är rätt bra på att äta nyttigt inne i veckorna, men under veckosluten brukar det bli lite väl mycket livsnjutande. Det skulle gälla att på allvar gå in för de principer om viktminskning som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

PicsArt_1364570990186_20130329173013817
Det skulle gälla att minska på mängden av dessa gudomliga drycker. Jag sitter förresten och avnjuter flaskan till vänster samtidigt som jag skriver detta inlägg 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *