Vad man bör tänka på när man köper ett löpband

guide för köp av löpband

Nu vintertid gör jag en stor del av mina kvalitetspass inomhus på löpband. Som jag nämnt tidigare finns det många fördelar med träning på löpband, även om det inte helt motsvarar normal löpning i utomhusmiljö.

Det handlar dock inte endast om att löpbandet är ett utmärkt träningsredskap – det finns även många andra fördelar att kunna träna i inomhus i hemmamiljö. För det första är det enklare att hitta motivationen att komma igång med träningen om redskapen finns hemma och för det andra sparar man mycket tid om man genast kan påbörja träningen, utan att behöva lägga tid på transporter till och från gymmet.

För egen del är utrymmesbristen den enda orsaken till att jag för tillfället inte har ett löpband eller andra, större träningsmaskiner hemma. Om jag hade ett extra rum i lägenheten vore detta av högsta prioritet för min del.

Genom år av löpning på löpband på gymmet har jag dock lärt mig en del om vad som kännetecknar bra träningsutrustning och framförallt ett bra löpband. Kunskap som man kan ha nytta av när man köper ett löpband till hemmet. Vad är det då som man bör tänka på när man köper ett löpband?

Viktigt vid val av löpband

När man köper ett löpband finns det några viktiga egenskaper som man bör ha koll på – egenskaper som kanske inte är alldeles enkla att känna till om man inte är en van användare av löpband. Det vanligaste felet som man gör när man köper träningsutrustning till hemmet är att man går för mycket på priset och glömmer att se till att de verkligen uppfyller alla kraven med tanke på de pass man tänkt köra.

Detta är speciellt viktigt när det gäller löpband. Här krävs verkligen att man är noggrann för att säkerställa att det faktiskt har alla de egenskaper som krävs för att kunna genomföra alla de pass som man tänkt köra.

När man skall köpa ett löpband är det också viktigt att man väljer ett bra märke. Tillverkare som har erkänt bra träningsutrustning för hemmet.

Det är kanske inte alltid så enkelt att veta vad som är ett bra märke, men att ett märke har en lång historia, tillsammans med utförlig produktrådgivning gällande produkten brukar vara ett bra tecken. Nuförtiden finns även ofta testfakta att tillgå gällande många märken och deras produkter, något som även kan bidra till att det är enklare att välja utgående från sina behov.

Tillräckligt stark motor

Ett av de vanligaste misstagen vid köp av löpband är att man glömmer att kolla upp så att det har en tillräckligt stor motor för att komma upp i de farter som krävs. En del av de löpband som finns på marknaden når endast upp till 16 km/h. Det kan kännas lockande att köpa ett av dessa löpband till hemmet av utrymmesskäl och på grund av det förmånligare priset.

Denna hastighet räcker med stor sannolikhet till för en stor del av oss, både för normala löppass och för tempopass. Men om man önskar köra kortare intervaller kan det bli problem. Ett löpband i mindre format är också mer instabilt och inget löpband gillar heller att gå på högvarv i för långa stunder.

Om man önskar köra längre tempopass i hög fart eller annars också vill köra sina pass på ett mer stabilt underlag är därför ett löpband med en stark motor att föredra.

De bästa löpbanden på marknaden har maxhastigheter på upp till 22 km/h och det är alldeles tillräckligt t.o.m för elitlöpare. Några av de mest populära löpbanden på marknaden har en maxhastighet på 18 km/h. Här kan man med en motor på 2,5 hk komma upp till 22 km/h, medan premiumvarianterna på löpband kan ha en motoreffekt på ända upp till 10 hk.

Bredd och längd på löpbandet är också viktigt

En annan sak som det kan vara värt att hålla koll på är bredden och längden på underlaget. De bästa löpbanden på marknaden har en generös bredd och längd på bandet, något att tänka på om man har en löpstil som kräver utrymme.

De minsta löpbanden har ofta ett bredd/längdförhållande på 132×43 cm, medan måtten på de större löpbanden för hemmabruk kan vara ända upp till 153×56 cm. Detta är en avsevärd skillnad som verkligen märks när man ställer sig på ett löpband. Att även detta är viktigt märker man speciellt under ett längre löppass när orken börjar ta slut. Det kan även kännas bra att ha utrymme att ta springa längre bak från skärmen ibland, utan att känna att man för den skull riskerar att hamna utanför mattan.

Mjukheten på löpbandet ger variation i löpträningen

Mjukheten på själva mattan kan också vara viktig för att undvika belastningsskador. Faktum är att de flesta av de bättre löpbanden på marknaden numera har en inbyggd stötdämpning, något som erbjuder bra variation i löpningen till allt det slitage som löpning på asfalt ger.

Löpbandet är därför bra att använda även under andra årstider än vintern om man vill ha variation i underlaget. Detta gäller både nybörjare och mer vana löpare. Men speciellt för nybörjare kan det vara viktigt att börja med löpning på mjukt underlag för att undvika en för stor belastning på lederna.

Lutningen på löpbandet

Som jag nämnde i ett tidigare inlägget är löpbandet även effektivt att köra backintervaller på. Det är därför viktigt att man kollar upp så att det finns möjligheter till att få till en tillräcklig lutning på löpbandet.

Detta brukar dock inte vara ett så stort problem eftersom de flesta löpband erbjuder en lutning ända upp till 12%. Det är dock inte alla löpband som har lika smidiga sätt att sköta växlingen till en större lutning. Detta problem gäller ändå främst de äldre löpbanden. Numera har så gott som samtliga löpband knappar som är praktiskt placerade för att snabbt kunna ändra både hastighet och lutning på bandet.

Detta är speciellt viktigt vid kortare intervaller där man snabbt behöver ändra hastighet och lutning.

Löpbandet ger mångsidig träningsupplevelse

I takt med teknikens utveckling har de flesta löpband nuförtiden även inbyggda träningsdatorer, som på en stor skärm ger information som tid, lutning, distans, hastighet, kalorier och puls. Man kan till och med använda sig av befintliga träningsprogram med t.ex. backträning, intervallträning, pulsträning eller låta träningsdatorn ta fram ett personligt träningsprogram åt en.

Med andra ord finns numera en mängd olika funktioner på löpbanden som gör träningen roligare och får kilometrarna att rulla på utan att man ens tänker på att man springer. Allt detta kan verkligen hjälpa till att komma igång med löpningen på allvar de gånger när man har problem med motivationen.

Övrig träningsutrustning för hemmet

Det finns även annan träningsutrustning som är nyttig för löparen. För att avlasta benen använder jag mig främst av crosstrainers och motionscyklar för att upprätthålla konditionen. Denna alternativa träning borde man tänka på redan innan skadan är framme. För egen del skall det dock erkännas att denna träningsutrustning används främst under skadeperioder.

Crosstrainers är bland de mest populära maskinerna på gymmen och det är lätt att förstå med tanke på den mångsidiga träning som dessa ger. Man får träning som efterliknar rörelsen vid löpning, samtidigt som man besparas den stöteffekt som löpningen medför för underbenen.

Styrketräning är också den viktig för löparen och det är även praktiskt att ha en viss typ av utrustning för detta ändamål i hemmet – speciellt om man vill snabbt vill köra lite övningar efter ett löppass. Själv har jag gymboll, träningsband och fria vikter hemma som jag ofta använder mig av som komplement till mina gymbesök.

Det finns alltså många bra alternativ på marknaden för den som vill bygga upp ett mångsidigt hemmagym. För att säkertställa att man verkligen kommer att ha nytta av maskinerna är det också viktigt att man känner till sina behov och de funktioner som olika träningsredskap erbjuder innan man köper dessa.

På detta sätt ökar sannolikheten att det faktiskt blir verktyg som man kommer att ha mycket glädje av i framtiden, både för hälsan och för bättre prestationer i löpningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *