Veckoplaneringen

Det känns oerhört skönt att ha över flytten för denna gång. Nu kan jag äntligen fokusera ordentligt på både träningen och andra fritidsintressen igen. Bland annat såg jag till att få in ett ordentligt styrkepass vid gymmet idag efter vår länk på 14,5 km.

Ett av problemen med min träning förra veckan var att jag endast fick in ett styrkepass även om träningen i övrigt var exemplarisk med över 100 km löpning. Speciellt under denna tidpunkt på året är det viktigt att bygga upp stödjande muskler kring typiska problemområden för löpare som rumpan, nedre magen och rygg. Annars finns det en stor risk att problemen med mitt löparknä återkommer.

Idag var jag dock igång igen med styrketräningen och hoppas få in 3-4 styrkepass denna vecka. Mest drar jag styrketräning med egen kroppsvikt eller med fria vikter och många upprepningar (20-30 st.).

Under tiden då jag hade problem med mitt löparknä surfade jag på de flesta hemsidor och bloggar som skrivit om behandling av löparknä, både gällande stretchningsövningar och stärkande övningar för löparknä. Några av de övningar som jag nuförtiden har med så gott som varje styrkepass är dessa stärkande övningar för höften. Jag tackar Lina för de utmärkta tipsen!

Ett av de troligen största problemen som orsakade mitt löparknä tidigare i höst var att min höft testades lite väl mycket i och med att jag roterade foten inåt för att parera den smärta som jag hade under trampdynan. Jag är övertygad om att alla de övningar jag gjort mot löparknät hjälpt mig en hel del för att snabbt komma tillbaks från skadan.

Men nu gäller det bara att inte börja slarva med övningarna i och med att jag ändå ligger på en rätt hög träningsmängd för tillfället. Så här ser min planering ut för veckan:

Måndag 26.11: 14,5 km länk + styrka (genomförd)

Tisdag 27.11: Intervallstege Botniahallen, 2×3-2-1km

Onsdag 28.11: Länk 12-15km + styrka

Torsdag 29.11: Intervaller eller backlöpning (beroende på väder)

Fredag 30.11: Vila

Lördag 1.12: Lugn länk 12-15 km + styrka

Söndag 2.12: Distanspass ca. 30 km

Denna vecka är en sk. mellanvecka där jag inte lägger några egentliga kilometermålsättningar utan mer kör på känsla. Orsaken till detta är delvis den tuffa förra veckan med både flytt och tung träning. En annan orsak är att jag helst kör träningen i 3-4 veckors intervaller med 4 veckor stegrande och sedan en lugn vecka innan jag stegrar igen. Med detta upplägg tror jag att jag har bäst möjligheter att hålla mig skadefri under träningssäsongen, även om det alltid är svårt att hålla sig helt skadefri när man börjar röra sig på över 120 km i veckan.

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *