Summering av träningsveckan

Träningsveckorna börjar så småningom bli normala igen. Denna vecka kom jag äntligen upp i över 100 km löpning igen, vilket knappast hänt sedan Paris Marathon. Men vad som är ännu viktigare är att löpningen nu känns bättre än den gjort på hela året. Jag har inte samma farter i kroppen som innan Paris Marathon, men redan då hade jag ju problem med ljumskarna och det gjorde ju löpningen mindre njutbar.

Lite problem har jag haft med en styv rygg denna vecka, men det beror på att ryggen belastas rätt mycket nu när jag kan ta ut stegen i löpningen för fullt igen. Därför har jag satsat rätt mycket på stretching och styrkeövningar för mage och rygg under veckan. Ofta brukar detta vara en rätt långsam process, men jag känner ändå att styvheten i ryggen redan gett med sig en aning under de sista träningspassen för veckan. Att det är så varmt att jag kunnat köra vattenlöpning utomhus har säkert också hjälpt en aning i återhämtningen mellan passen.

Jag har ännu en bit kvar då det gäller att komma ner i tröskelfarter över längre sträckor som ju skulle behövas för att jag skall kunna följa mitt maratonprogram i full skala. Enligt detta borde jag ju redan i detta skede kunna köra i farter på 3:52-3:54 min./km över så långa sträckor som 16 km på träning. Jag har inte riktigt haft viljan att utmana kroppen i den utsträckningen ännu, men det känns ändå som att det bara är en tidsfråga innan det är möjligt.

Under måndagens långa intervaller kändes det väldigt bra både i benen och i andningen. På onsdagens backlöpning var det aningen trögare, så också under gårdagens långpass. Men idag hade jag igen flyt i steget då jag under de sista 2 kilometerna helt avslappnat flög fram i farter på mellan 3:30-3:45 min./km. Det lovar gott inför nästa veckas kvalitetspass då jag tänker göra åtminstone ett allvarligt försök på ett långt tröskelpass.

Denna veckas träning:

Måndag 14.7:

Intervaller 2×3-2-1 km, totalt 19,34 km löpning + styrka mage, rygg och höfter hemma

Tisdag 15.7:

Lugnt distanspass 10 km + styrka

Onsdag 16.7:

Backintervaller 7×400 m.+7×230 m. (tot. 8,5 km backlöpning) totalt 17,5 km löpning

Torsdag 17.7:

Lugnt distanpass 15 km + styrka

Fredag 18.7:

Vila, vattenlöpning 30 min.

Lördag 19.7:

Långpass 26 km snittfart 4:52 min./km, 30 min. simning, 45 min. styrka

Söndag 20.7:

Distanspass 14 km + styrka 45 min.

Totalt 7 träningspass och 101,84 km löpning

Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Anders

  Hejsan. Har läst din blogg lite då och då för inspiration och tips. Tack för det :).

  Tänkte höra hur du gör när du kör vattenlöpning? Vilken utrustning använder du? Hur kom du igång med den träningsformen?
  /Anders

  1. says: Benny

   Hej! Tack så mycket! 🙂 När jag kör inomhus i simhallen använder jag ett “flytbälte” som vanligtvis finns tillgängligt i samtliga simhallar. Nu när jag har varit och badat utomhus har jag märkt att det faktiskt går minst lika att köra utan bälte. Kanske lite jobbigare, men då håller man sig mer skärpt och får bättre träning. Jag kom igång med vattenlöpningen i samband med att jag drabbades av ett sk. löparknä för snart två år sedan. Sedan har jag kört med den träningsformen främst under skadeperioder, men nuförtiden även som alternativ träningsform för att undvika skador.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *