Sammanfattning av förra träningsveckan

Förra veckan var lite annorlunda träningsmässigt. Jag råkade ut för en inflammation i högra hälsenan till följd av att jag drog hela långpasset förra lördagen på asfalt. Jag var därför tvungen att avbryta måndagens intervallträning och köra alternativ träning några dagar i början av veckan. Efter fredagens träningspass lyckades jag dock skaka av mig den värsta smärtan genom en intensiv kylbehandling och kunde avsluta veckan i god stil.

midsommarlöpning

En av de svåraste sakerna med maratonträning är att veta hur mycket den egna kroppen tål och att göra rätt avvägning mellan vila, alternativ träning och löpning. I början av veckan kunde jag konstatera att hälsenan definitivt var alltför sjuk för att utföra effektiva kvalitetspass med. Jag gjorde därför beslutet att köra några dagar med alternativ träning.

Något som är ännu svårare när man väl börjar ha skadekänningar är att göra en bedömning över allvaret i situationen. Jag misstänkte att min skada inte var alltför allvarlig och att det därför skulle räcka med lite antiinflammatoriskt, kylbehandling och alternativ träning då jag kände att smärtan och inflammation fanns i muskeln. När smärtan finns i benet blir det genast frågan om en helt annan typ av smärta som oftast ilar längs hela benet.

Jag körde cykling på tisdag och onsdag och återupptog löpningen på torsdag. Torsdagens eftermiddagsintervaller började bra även om formen inte var den bästa. Vid löpta 12 kilometer började jag dock känna av samma smärta som jag tidigare haft och blev genast lite orolig över att det skulle handla om något allvarligare. Smärtan fortsatte även över fredagens distanspass även om jag körde denna i riktigt lugn takt.

Eftersom jag var ledig från jobbet på fredagen kunde jag dock intensifiera kylbehandlingen och leva som ett riktigt “löparproffs”. Den extra vila som detta medförde gjorde tydligen susen för mitt ben och jag kunde köra hela långpasset på lördag samt söndagens två pass helt utan känningar i hälsenan.

Allt som allt är jag rätt så nöjd med veckans träning. Kvalitetspassen blev inte riktigt som planerade och den fart som jag höll under dessa var inte heller den bästa. Å andra sidan var det först i slutet av veckan som jag kände att det riktigt började släppa efter det tuffa maratonloppet i Stockholm för drygt tre veckor sedan.

Nu blir det en lite lugnare vecka träningsmässigt även om jag inte kör någon formtoppning i egentlig mening inför halvmaratonloppet i Åbo på lördag. Det är främst frågan om en nöjesresa för vår del, där halvmaratonloppet får karaktären av ett hårdare träningspass.

Förra veckans träning:

Måndag 17.6:

Intervaller 3-2-1-3 km, totalt 13 km löpning

Tisdag 18.6:

Morgon: 5 km lätt testjoggning

Kväll: 30 km cykling 1:20 + styrka WSC

Onsdag 19.6:

Morgon: 15 km lätt cykling

Kväll: 40 km cykling 1:50

Torsdag 20.6:

Morgon 7,5 km löpning

Kväll: Intervaller 4×2,6 km på motionsbana, totalt 18,2 km löpning

Fredag 21.6:

Lugnt återhämtande distanspass 20,3 km

Lördag 22.6:

Långpass 34 km + styrka hemma

Söndag 23.6:

Morgon: Distanspass med fartökning 14 km + 800 meter barfotalöpning på gräs

Kväll: 8 km löpning

Totalt 11 stycken träningspass, 120,8 km löpning och 85 km cykling

Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Heidi

  Har du några andra tips om hur man får bukt med ont i hälsenan? Jag har haft känningar från och till sen Stockholm marathon men nu har det börjat göra så pass ont att jag inte vågar springa.

  1. says: Benny

   Jag körde med en en veckas Burana-kur och smörjde samtidigt in hälsenan två gånger dagligen med den starkaste Voltarensalvan. Dessutom hade jag kylpåsen på hälsenan samt benet i högläge efter varje träningspass. Jag duschade även varmt och kallt om vartannat på hälsenan i samband med varje dusch för att få igång blodcirkulationen. När det som i mitt fall handlade om en inflammation i hälsenan är kyla och antiinflammatoriskt viktigast för att snabbast möjligt bli av med problemen. Även lätt töjning körde jag med de sista dagarna med besvären.

   Maratonlopp är oerhört slitande på benen och jag har alltid haft något besvär efteråt. Ifjol hade jag nästan exakt samma problem efter Stockholm Marathon även om jag då körde med betydligt mindre träning efteråt.

   Hoppas dina problem snabbt går över! Lycka till!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *