Veckoslutet

För ovanlighetens skull blev det inga uppdateringar här på bloggen under veckoslutet. Det finns flera orsaker till detta. För det första blev det bråttom till mina hemtrakter efter långpasset på lördagen och för det andra drabbades jag även av en ordentlig förkylning som började på lördagen. Denna förkylning har gjort att jag varit mer eller mindre sängliggande i några dygn nu. Jag vaknade just efter en nattsömn på 10 (!) timmar. Det är inte varje söndag man går och lägger sig kl. 21 på kvällen.

Jag var tidigt igång på lördagsmorgonen och hade väckning redan kl. 6.00 för att vi skulle hinna hem i god tid till min brors 40-års kalas. Då mitt långpass denna gång skulle vara 35 km långt behövdes det även lite tid för återhämtning vid hemkomsten. Jag kände dock redan när jag startade strax efter halv 8 att allt inte riktigt stod rätt till i kroppen. Jag var väldigt seg och trött, men trodde väl snarast att det berodde på att torsdagens intervaller ännu fanns i benen. Då de sista 20 kilometerna skulle avverkas på 1:24 visste jag att passet skulle bli riktigt tufft.

Vanligen brukar man ändå komma igång så småningom även om det känns trögt till en början. När man startar riktigt tidigt kan trögheten ibland bero på att kroppen behöver några timmar för att komma igång ordentligt.

Jag skulle köra de första 15 kilometerna i ett lugnt tempo och sedan avsluta de 20 sista på 1:24, eller en snittfart på 4:12 min./km. Även om det första partiet alltså skulle vara lugnt, så kände jag mig trött redan under denna sträcka. Envis som jag är, gjorde jag ändå beslutet att försöka mig på en tempoökning under de sista 20 kilometerna. Det gick väl sådär. Jag fick kämpa rejält för att komma ner i farterna och fick sist och slutligen en tid på 1:26:08 på de avslutande 20 kilometerna och en snittid på 4:18 min./km.

Jag vet inte om tröttheten berodde på om jag redan under långpasset hade något i kroppen eller vad det var. Men genast efter att jag avslutat långpasset började jag i alla fall känna av lite halsont. Detta blev bara värre under eftermiddagen och kvällen och på söndagen hade förkylningen sedan brutit ut ordentligt. Igår var jag sedan i rätt dåligt skick och att träna var därför otänkbart.

Även idag blir det vila, men om jag skulle bli helt frisk under dagens lopp kan jag återvända till träningen redan imorgon. Om man skall se positivt på situationen så kom förkylningen i alla fall när jag hade två lättare dagar mellan mina nyckelpass. Ifall jag skulle bli frisk nu så borde det i så fall inte inverka alltför mycket på min träning inför följande maratonlopp.

I mina yngre år har jag haft lunginflammation på grund av att jag börjat för tidigt med träningen efter en förkylning, så därför vet jag att förkylningar inte är något att leka med. Därför behöver jag vara helt frisk innan jag igen kör mitt följande tempopass.

PicsArt_1410763331258Jag packade med mig några energigel innan långpasset på lördag morgon.

långpass 13.9.2014 bild 4Strax efter halv 8 var jag iväg. Lite kyligt från morgonen, men ännu är det shortsväder.

långpass 13.9.2014 bild 3Mysigt med dimma tidigt på morgonen.

långpass 13.9.2014 bild 2Det blev rätt snabbt soligt och vackert. Bara kroppen skulle ha varit i ett bättre skick skulle man ha kunnat njuta betydligt mer.

långpass 13.9.2014 bild

långpass 13.9.2014

Tiderna från långpasset. Jag körde oerhört lugnt de första 15 kilometerna i hopp om att ha krafter kvar tills de sista 20 km. Tyvärr var jag som nämnt lika trött både under första som det andra partiet. Jag fick i alla fall till stånd en liten tempoökning de sista 20 km.

 

långpass 13.9.2014 resultat

Sammanfattning av långpasset. Det gick långsammare än vanligt denna gång.

PicsArt_1410763151667Genast efter långpasset packade vi oss iväg till Lepplax och jag hann kolla på en halvlek mellan mitt favoritlag Arsenal och Manchester City innan det var dags för födelsedagsfest.PicsArt_1410763242541Min bror fyllde alltså 40 år igår och det firade vi med en ordentlig fest på lördag eftermiddag.

 

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *