Ledande sportklädesmärken anammar direktförsäljningsmodell

ledande märken satsar mer på direktförsäljning

Har ni också märkt en trend där ledande sportmärken satsar allt mer på att göra sina sajter till en helhetsupplevelse? Detta är ingen slump, i en betydande förändring inom sportklädesindustrin fokuserar de stora aktörerna Nike, Adidas och Puma nu alltmer på försäljning direkt till konsument (DTC).

Detta är en strategi som gör det möjligt för dessa företag att engagera sig mer direkt med kunderna. Syftet är att kringgå traditionella mellanhänder som återförsäljare och grossister och erbjuda produkter direkt från tillverkaren till konsumenten.

Adidas ”Own the Game” strategi

ledande märken satsar mer på direktförsäljning DTC

Adidas har varit särskilt tydliga med denna förändring och presenterade sin ”Own the Game”-strategi, en fyraårsplan som prioriterar DTC-försäljning. Detta ambitiösa initiativ syftar till att hälften av Adidas totala försäljning ska komma direkt från konsumenterna år 2025, med en särskild tonvikt på digitala kanaler som onlinebutiker.

Företagets mål är inte bara att öka intäkterna utan också att förbättra kundupplevelsen genom att erbjuda personliga tjänster både online och i butik.

Denna strategi återspeglar en bredare branschtrend mot digitalisering och personalisering inom detaljhandeln. Adidas har som mål att tredubbla sin medlemsbas till cirka 500 miljoner år 2025 och fördubbla sina e-handelsintäkter till cirka 10 miljarder dollar under processen. Denna utveckling mot en direktförsäljningsmodell innebär en stor förändring i hur företag interagerar med sina kunder och erbjuder skräddarsydda upplevelser och produkter.

Utvecklingen mot DTC är dock inte utan utmaningar. Det kräver en betydande översyn av traditionella affärsmetoder, inklusive logistik som individuell frakt och hantering av returer, samt kapitalinvesteringar i marknadsföring och hantering av leveranskedjan.

Nike har ökat sin direktförsäljning avsevärt

nike dtc

Nike, en annan branschjätte, har redan gjort stora framsteg i den här riktningen, med en DTC-försäljning som utgjorde 44 procent av den totala försäljningen under det senaste räkenskapsåret. Adidas ligger tätt efter, med 39 procent av sin försäljning 2022 som DTC. Detta är en markant ökning jämfört med för tre år sedan, då DTC-försäljningen stod för 32 procent och 33 procent för Nike respektive Adidas.

Puma, den tredje största tillverkaren av sportkläder globalt, släpar däremot efter sina konkurrenter när det gäller att anta DTC-modellen. Företaget har sett en liten nedgång i DTC-försäljningen under de senaste åren, ett beslut som tillskrivs dess fokus på grossistpartnerskap under perioder med begränsad produkttillgänglighet.

Denna skillnad i strategi belyser de olika tillvägagångssätt som de främsta sportklädesmärkena använder i ett föränderligt detaljhandelslandskap.

Infographic: Sportswear Giants Shift to DTC | Statista You will find more infographics at Statista
More from Benny Sjölind
Dagens två tröga löppass
Idag var det igen dags att köra två stycken löppass. Det blev...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *