5 bra böcker om löpning

Sommarsemestern är den tid på året då de flesta brukar ha extra tid över till att läsa. Speciellt dagar som denna när regnet öser ner kan det kännas mysigt att sätta sig framför en bok. I detta inlägg skall jag tipsa om några bra böcker om löpning som jag läst under det senaste året.

PicsArt_1372758427152

Jag är något av en bokmal som helst av allt bara skulle lägga dagarna på att läsa. Jag är intresserad av all typ av litteratur, men helst av allt läser jag så kallade faktaböcker som självbiografier och inspirationslitteratur om ekonomi och självutveckling.

När det gäller om böcker om löpning har man under årens lopp inte varit bortskämd med bra och inspirerande böcker. Det var först i samband med att jag ifjol läste Born to Run som jag på allvar blev inspirerad av en bok i detta ämne. Efter detta har jag med ljus och lykta sökt efter bra böcker med löpning som tema.

Även om de böcker om löpning som jag läst efteråt varken varit lika underhållande och inspirerande som Born to Run, så finns det ändå en del riktigt underhållande böcker med löpning som tema. Nedan har jag sammanställt en lista på de böcker med löpning som tema som jag tycker att är värda att läsa.

1. Born to run, Christopher McDougall. Det är inte utan orsak som denna bok har fått den internationella genomslagskraft som den fått. Oavsett om man tror på de teorier om barfotalöpning som framförs eller inte, så är boken oerhört läsvärd tack vare de människoöden som beskrivs i boken.

2. Running with the Kenyans, Adharanand Finn. Boken handlar om en journalist som en dag blir löpningsfrälst (delvis på grund av boken Born to Run) och beslutar sig för att bege sig iväg till Kenya för att ta reda på hemligheten bakom det Kenyanska löparundret. Han tar med sig hela sin familj och bosätter sig i Kenya för ett halvår. Väl där försöker han även enligt bästa förmåga hänga med i den träning som Kenyanerna genomför samtidigt som han jobbar på att ta reda på deras hemligheter. När man läst boken kommer man förutom att förstå hemligheterna bakom Kenyanernas framgångar även förstå varför eliten i vårt land är så tunn nuförtiden.

3. Vad jag pratar om när jag pratar om löpning, Haruki Murakami. Det här är ingen bok man läser för att bli en bättre löpare. För det första är det rätt uppenbart redan från första början att författaren inte ens är medveten om de mest grundläggande sakerna för att utvecklas som löpare. Däremot är detta en bok som man läser för att förstå vilken roll löpningen har i ens tillvaro. Det är väldigt inspirerande att läsa om de tankar som Murakami har om löpningen och livet.

4. Det perfekta löpsteget, Thomas Reckmann. Man är inte bortskämd med bra svenska böcker i ämnet löpning. Efter att ha läst denna bok kan jag dock konstatera att denna är riktigt underhållande och dessutom riktigt nyttig med tanke på ens egen löpträning. För den redan löparfrälste känns kanske delar av materialet som upprepningar på sådant som man redan visste. Men även i detta sammanhang är boken riktigt bra med tanke på att det mesta som man behöver veta om det löpartekniska finns sammanfattat på ett lättöversiktligt sätt. Det är lätt att man i den dagliga träningen glömmer bort vissa av de nyttiga träningsmetoder som finns för att förbättra löptekniken. I detta sammanhang är det då utmärkt att ha ett uppslagsverk för att återkalla övningarna till minnet.

5. Ät och spring, Scott Jurek. Jag har inte läst hela boken ännu, utan endast läst i början av boken samt bläddrat lite bland recept och kollat lite i hans principer gällande kost och träning. Utifrån vad jag sett verkar boken riktigt intressant. Framförallt är jag intresserad av vad han har att säga om kostens betydelse för träningen och hur han som vegan upplever att det påverkar träningen. Jurek var en av huvudpersonerna i boken Born to run och är en av de mest framgångsrika ultralöparna som funnits genom historien.

Join the Conversation

4 Comments

    1. says: Benny

      Har följt med Marcus Nilssons blogg och även sett att han skrivit en bok. Ser riktigt intressant ut! Tack för tipset!

  1. says: Raz

    Haruki Murakamis bok är den bästa bok jag läst på temat löpning! Jag önskar nästan att jag hade den oläst så jag fick läsa den för första gången igen.

Lämna en kommentar
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *